kutyafajtak.hu

Sarplaninai juhászkutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/sarplaninai-juhaszkutya#sigProIda765a9792c

Általános leírása

Színe: egyszínű - lehet fehér, fekete, acélszürke stb. Marmagassága: 56-65 cm (kan), illetve 54-62 cm (szuka). Súlya: 30-45 kg. Szerbia és Makedónia pásztor- és őrzőkutyája. Impozáns megjelenésű, hatalmas, félelmetes, szilárd felépítésű. Mozgása harmonikus, testméretéhez képest meglepően könnyed. Feje hasonlít egy kicsit a német juhászkutyáéhoz, csak annál szélesebb, erőteljesebb. Arcorri része valamivel kisebb. Pofája és orrtükre fekete. Középhosszúságú feje lelóg, rövid, sűrű szőr borítja. Szeme nem túlzottan nagy, szemszíne általában sötét. Nyaka közepesen hosszú, de a dús, hosszú szőrzet miatt rövidnek látszik; lebernyeg nélküli. Törzse hosszúkás, izmos. Mellkasa mély, ugyancsak jó izomzatú. Háta egyenes és széles. Ágyéka rövid, izmos. Fara enyhén csapott. Hasa kissé felhúzott, farka hosszú, a csánkig ér, és hosszú szőr borítja. Mellső és hátulsó végtagjai egyenesek, erős csontozatúak. A csánk erőteljes. Szőrzete hosszú, vastag, elég erős szálú. Fején, fülén és végtagjainak elülső felületén a szőr rövid.

Viselkedése tulajdonságai

Kiegyensúlyozott, rendíthetetlen nyugalmú, ugyanakkor ha kell, habozás nélkül támad. Félelmetes verekedő. Azt mondják, hogy egyszerűen nincs ellenfele. Idegenekkel szemben bizalmatlan, de sohasem alattomos. Magabiztos, méltóságteljes, bátor kutya.

Története

Eredetének kutatói szerint az egyik legrégibb pásztorkutyafajta. Térben és időben valahol az ókor molosszisai és a dél-európai juhászkutyák között helyezkedik el. A szerb karsztvidék pásztorai és a falusi tenyészetek mindig gondosan ügyeltek arra, hogy a fajta kizárólag a legkiválóbb egyedekkel szaporodjék. Az elvárások szinte évszázadok óta mit sem változtak: a sarplaninai juhászkutya legyen robusztus termetű, nagy erős, félelmet nem ismerő, de nyugodt és fegyelmezett, gazdájáért "tűzbe menjen". Egyes vidékeken "farkasölőnek" becézik, mert állítólag könnyedén elbánik a nyájat megtámadó ragadozóval. A kutya tartására, feladataira, életére nagyon jellemző kis - hiteles! - történet. Valahol a sarplaninai hegyek között történt, hogy egy 800 egyedet számláló nyájat három hatalmas kutya őrzött. Egyszer, úgy éjfél felé, a birkák nyugtalankodni kezdtek, majd csakhamar véres küzdelem bontakozott ki az odalopakodó farkasok és a kutyák között, illetve csak a két idősebb harcolt, a harmadik a legfiatalabbik mintha megfutamodott volna. A pásztorok el is határozták, hogy elteszik láb alól a gyávát. Az éjszakai harc után a kutyák győzelmével végződött, egyetlen birkának sem esett baja. A nyomokat követve azonban kiderült, hogy a gyávának minősített fiatal állat csak azért hagyta ott küzdő társait, hogy a nyáj másik "szárnyához" közelítő, bekerítő hadmozdulatra készülő farkasokat elűzze. Sikerrel. A pásztorok végső próbaként elküldték a farkasok után. Szöges nyakörvet és bőrmellényt húztak rá, arra gondolva: ha visszajön akkor kiállta a próbát. Valóságos istenítélet volt ez, amúgy középkori módra. A kutya az ötödik nap reggelén némi vérfoltokkal tarkítva, nyugodtan és egészségesen szundikált régi őrhelyén, a juhok mellett...

Használhatósága

Kiváló tulajdonságai, lenyűgöző ereje, bátorsága miatt a legnépszerűbb házőrző és pásztorkutya Jugoszláviában. Számos országban kezd elterjedni. A nyugati országokban, elsősorban Németországban az oly gyakori betörések betörések, rablások megakadályozására újabban sarplaninai juhászkutyákat importálnak "vendégmunkásként". Nagyobb területek, majorságok őrzésére különösen alkalmas. Kizárólag kertes házban, kennelben tartható, lakásba nem való! Mozgás- és helyigényes kutya.

Származási ország: Volt Jugoszlávia

Eredeti feladata: nyáj- és házőrző kutya

Marmagassága: 75 cm / 65-70 cm

Súlya: 65 kg / 45 lg

Jelleme

Ez a fajta igen nyugodt, magabiztos, békés és kiegyensúlyozott természetű. Elég nehéz kihozni a sodrából. A sarplaninai (illír) juhászkutya csak nemrég jelent meg a nyugati országokban, miközben származási helyén még mindig eredeti szerepkörében szolgál. Megbízható, megvesztegethetetlen őrzőkutya, anélkül, hogy agresszív vagy türelmetlen lenne. A territórium, a birtok vagy az otthon őrzése és védelme - a családot és a háziállatokat is beleértve - teljesen természetes dolog számára; erre sem betanítani, sem biztatni nem kell. Nem ugat sokat, ezért ha mégis megteszi, nem árt ellenőrizni az okát. A gazdájához és családjához igen hűséges, és szívesen kimutatja irántuk érzett szeretetét. Nem kell a lakásban tartani, csak az a fontos, hogy elegendő kapcsolata legyen a család többi tagjaival.

Társas viselkedése

Ha a kutyát megfelelő módon összeszoktatták más háziállatokkal, nem okozhat gondot az együttes tartásuk. A sarplaninai juhászkutya általában kimondottan domináns módon viselkedik más kutyákkal szemben (akár kanokról, akár szukákról van szó). Az idegeneket vagy megállítja - ehhez a megfélemlítés módszerét alkalmazza -, vagy gond nélkül elfogadja, attól függően, hogy miként reagál rájuk a gazdája. A gyerekekkel szemben általában barátságosan viselkedik, függetlenül attól, hogy a "családjába" tartoznak-e.

Szőrzetápolási igénye

A lakásban tartott sarplaninai juhászkutya szőrzete sok gondozást igényel; heti egy alapos átkefélés pedig minden esetben ajánlott. A vedlési időszakban naponta kell kefélni. A kutya szőrzete nem gubancolódik össze, és nem is szennyeződik könnyen.

Tanítása

A sarplaninai juhászkutya tanítása során nagyon fontos a nyugalom és a harmónia. Ha őszintén és következetesen bánnak vele, nem fogja megszegni a házi szabályokat. Igen érzékenyen reagál gazdája hanghordozására, sok esetben pusztán azzal is tökéletesen irányítható. Nem szabad vele kiabálni, és nem szabad bántalmazni sem, mivel erre soha nem ad okot. Ez persze nem azt jelenti, hogy vakon engedelmes kutya. Úgy tűnik, először mindig megfontolja, hogy a kapott parancs ésszerű-e. Magabiztossága miatt előfordulhat, hogy úgy dönt, átveszi a falka, azaz a család irányítását - de csak olyankor, ha azt érzi, hogy a családban nincs vagy nincs elegendő irányító erő, illetve ha a gazdája következetlenül és idegenesen viselkedik. Egy nyugodt személy, aki tudja, mint csinál, és természetes tekintéllyel rendelkezik, a legjobb tulajdonságokat hozhatja ki ebből a kutyából.

Mozgásigénye

A fajta mozgásigénye meglehetősen nagy. Szeretnek a szabadban lenni, függetlenül attól, hogy milyen az időjárás. A sarplaninai juhászkutya nem való lakásba vagy olyan házba, amelynek csak kis kertje van. Akkor érzi magát a legjobban, ha egy nagy, körülkerített kertben kedvére rohangálhat. Ezen felül azonban gyakran kell hosszú sétára vinni; ilyenkor alkalmazkodik a gazdája tempójához, jól reagál a parancsokra, és mindent megvizsgál, ami csak az útjába kerül.

Alkalmazásai

A sarplaninai juhászkutya nem kedveli a sportokat; őrzőkutyának viszont igen megbízható.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Jugoszláv kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz