kutyafajtak.hu

Schapendoes kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/schapendoes-kutya#sigProId6fb7ce268e

Hollandiából származó fajta, de kiváló terelőösztönei miatt jelenleg nemcsak hazájában, hanem Belgium falusi részein is igen elterjedt. A 20. század negyvenes éveitől kezdve kezdték el tenyésztését azzal a néhány egyeddel, amelyik túlélte a fajta szinte teljes kipusztulását.

Testi adottságok

Harmonikus felépítésű, vidám természetű, szemfüles és bátor pásztorkutya. Ezenkívül értelmes és éber. A feladata, hogy a juhokat a félreeső, lejtős legelőkön vigyázza és terelje. Ehhez a kutyának nagy gyorsaságra és ügyes mozgásra van szüksége. 7 cm hosszú, sűrű, száraz szőre a fején dúsabb, amitől úgy tűnik, mintha a feje a testhez képest aránytalanul nagy lenne. A test többi részén, ahol szintén hosszabb a szőr, tincsek vagy zsinórok alakulnak ki, fején pedig jellegzetes hosszú üstök, szakáll és bajusz formálódik. Többféle színben is előfordulhat, de a leggyakoribb és a legnépszerűbb a kékesszürke és a fekete. A kanok marmagassága 43 és 50 cm között van, a szukáé 7 cm-rel kevesebb. Mogyorószínű szeme nagy, tekintete kedves, és élénk, ami a fajta sajátja.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Nagyon hűséges, és ragaszkodik az őt befogadó családhoz, idegenekkel szemben viszont bizalmatlan, sőt ellenszenvét akár ki is mutathatja. Nagyon vidám és játékos is. Gond nélkül tud alkalmazkodni gazdájához, s könnyen nevelhető.

Gondozás és testmozgás

Elegendő időt kell fordítanunk a szőrzet ápolására, 10 naponta legalább negyedórát fésüljük, hogy ne gubancolódjon össze. A testmozgás alapvető fontosságú: ha városban lakik, sétáltassuk olyan helyen, ahol szabadon tud futkározni.

Származási ország: Hollandia

Eredeti feladata: juhászkutya

Marmagassága: 43-50 cm / 40-47 cm

Súlya: 15 kg

Jelleme

A schapendoes barátságos, éber, eleven kutya. Ravasz, szeret tanulni, de olykor makacs is tud lenni. Szükség esetén nagyon bátran tud viselkedhet, és ha veszélyt érez, ugatással jelzi.

Társas viselkedése

Társaságkedvelő természetű állat, amely rendszerint jól kijön a többi kutyával, a macskákkal és egyéb háziállatokkal, és persze a gyerekekkel is. A családjához hűséges, de ha a gazdája nincs otthon, akkor nem törődik az idegenekkel, nem gyanakvó és nem tartózkodó velük szemben.

Szőrzetápolási igénye

A schapendoesnek nem kell tökéletesen gondozottnak látszania, mindazonáltal hetente egyszer ki kell fésülni egy ritka fogú fésűvel. Amennyiben ez elmarad, előbb-utóbb csak ollóval lehet eltüntetni az összegubancolódott szőrcsomókat. Mivel a kuty aszőre a szeme elég lóg, előfordulhat, hogy nem veszik észre idejében a szembe került piszkot és ingerlő anyagokat - éppen ezért ezt naponta ellenőrizni kell. A fülek belsejét is rendszeresen ki kell tisztítani. A túlságosan dúsan növő szőrt le kell nyírni. A fajtára jellemző a talppárnák közti dús szőrzet, amit nem kell levágni, csak akkor, ha már beleakadnak a kavicsok, növényi törmelékek és egyéb idegen anyagok.

Tanítása

A schapendoes szívesen és gyorsan tanul, ám ha lehetősége van rá, át is ejtheti a gazdáját. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a tanítása során következetesen járjanak el. Az ügyességi gyakorlatokat ajánlatos játékkal váltogatni - főként a kezdeti időszakban -, hogy a kutya számára élvezetesek maradjanak.

Mozgásigénye

Ez a kutya nem túl nagy mozgásigényű, de időnként lehetőséget kell biztosítani a számára felgyülemlett energiái levezetésére. Ha kedvére szaladgálhat egy ideig, akkor a lakásban már békésen fog viselkedni. Szeret labdázni és apportírozni, valamint az erdőben szaladgálni és játszadozni - póráz nélkül. Nem hajlamos arra, hogy gazdájától túl messzire távolodjon.

Alkalmazásai

A schapendoes a sportos életmódú családban érzi igazán jól magát, ahol kiváló társ lesz belőle. Szívesen vesz részt a különböző kutyás sportokban, például az ügyességi és engedelmességi próbákban, valamint a labdázásban (flyball).

Kategória: Pásztorkutyák / Holland kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz