kutyafajtak.hu

Schipperke kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/schipperke-kutya#sigProId7961ae38a5

A fajta eredete meglehetősen homályos, bár annyi biztos, hogy Belgiumból származik, s alakját tekintve ősei valószínűleg spicc típusú pásztorkutyák voltak. Szinte nélkülözhetetlen munkaerővé vált raktárakban és tárolókban, mivel rendkívül ügyesen vadászik e létesítményeket elárasztó egerekre és patkányokra. A 19. században bukkant fel először egy angliai kiállításon, s attól kezdve népszerűvé és elterjedté vált más európai országokban is. Hazánkban egyenlőre kevéssé ismert fajta.

Testi adottságok

A schipperke feje a rókáéra emlékeztet. Szeme ovális és sötét mogyorószínű, füle kicsi, háromszögletű és felálló. Testfelépítése harmonikus, marmagassága nem haladja meg a 34 cm-t, maximum súlya 8 kg. Szőre kemény, dús és az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló, testén rövid, nyakán és lábain hosszabb, s mindig teljesen fekete.

Jellem és alkalmazkodó képesség

Dinamikus és gyors kutya, sosem tűnik fáradtnak. Érdeklődő és értelmes, ezért nagyon könnyű nevelni. Gazdáihoz nagyon hűséges, a gyerekekkel szemben különösen kedves, azonban idegenekkel szemben bizalmatlan. Kis mérete ellenére kiváló őrzőkutya válhat belőle. Gyorsan alkalmazkodik a család szokásaihoz és bármely otthonhoz, ami nagyszerű házi kedvenccé teszi őt.

Gondozás és testmozgás

Ha farokkal születik, csonkolni kell. A rendszeres fésülésen kívül nem igényel különleges gondozást. A testmozgásra sem kell sok időt szentelni, elegendő szánára, ha szabadon futkoshat egy kicsi a rendszeres séták alkalmával.

Származási ország: Belgium

Eredeti feladata: Kártevőírtó és ház körüli őrkutya

Marmagassága: 25-30 cm

Súlya: 3-8 kg, de a kanok jóval nehezebbek a szukáknál, két súlykategória van (3-5 és 5-8)

Jelleme

A fajta tagjai mozgékonyak, éberek, magabiztosak és elevenek. Rendkívül értelmesek. Szívósak, kitartóak, fáradhatatlanok és nem finnyásak. Vastag, durva, szőrzetüknek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen időjárást el tudnak viselni. Igen alkalmazkodóképesek, a schipperkék a lakásban és a földeken egyaránt otthon érzik magukat. Bátor és éber természetű kutyák, eltökéltek őrzik a házat, a kertet vagy az adott terület, s hangos ugatással jelzik a két- vagy négylábú betolakodók közeledtét. A schipperkéket általában eléggé "kerthez kötöttnek" tartják, azaz nem különösebben hajlamosak arra, hogy elcsavarogjanak a kertből vagy a lakóhelyükről, feltéve, hogy elegendő elfoglaltságot biztosítanak a számukra. A gazdájukkal és a család tagjaival szemben odaadóak. A fajtát sokat dicsérik kitartó hűségéért.

Társas viselkedése

A fajta tagjai általában jól kijönnek a családtagokkal és a háziállatokkal. A schipperkét még kölyökkorában meg kell ismertetni a kisebb termetű háziállatokkal, például a macskákkal, más különben hajlamossá válhatnak az efféle teremtmények elkergetésére. Ha egy schipperke hozzászokik ezekhez az állatokhoz, és tisztába jön azzal, hogy gazdája nem szereti a kergetőzést, akkor képes türtőztetni magát. A többségük eleve jól tűri a gyermekek társaságát. Ha idegen érkezik látogatóba, eleinte általában messzebbről figyelik meg; ilyenkor döntik el, kedvükre való-e az illető, vagy sem. A schipperkék általában jól kijönnek a többi kutyával, de azt nem tűrik, hogy megfélemlítsék őket.

Szőrzetápolási igénye

A szőrzet viszonylag kevés ápolást igényel. Heti egy kifésülés általában elegendő. Vedlés idején az aljszőrzet kilazult szálai kártolókefével távolíthatók el.

Tanítása

Rendkívül értelmes és érdeklődő fajta lévén, a tanítás általában nem okoz gondot. Azt azonban tudni kell, hogy ez a kis kutya nagyon szereti hallatni meglehetősen éles hangját. Akinek tehát közel laknak a szomszédai, annak valószínűleg sok időt kell majd töltenie azzal, hogy leszoktassa a shipperkéjét az ugatásról.

Mozgásigénye

A schipperke olyan, mint egy köteg dinamit, s csak akkor lesz elégedett, ha nagyon sokat mozgatják. A napi sétáltatás mellett olykor lehetőséget kell adni neki arra, hogy póráz nélkül futkározhasson és játszhasson. A legtöbb schipperke imád dolgokat visszahozni. Ha viszonylag tágas kertben tartják, mozgásigénye zömét az ottani rohangálással is kielégítheti.

Alkalmazásai

Ez a ház körüli kutya kiválóan alkalmas kártevők elkergetésére és irtására, illetve a látogatók jelzésére. Családi kutyaként - aktív családban- szintén jól teljesít. Egyes kutyasportokban, főként az engedelmességi versenyeken, a labdajátékokban (flyball) és az ügyességi próbákon, meglepően jó eredményekre képes. Sok szövetség rendelkezik az ilyen kisebb fajták versenyeztetéséhez szükséges felszerelésekkel is.

Egyéb tudnivalók

A schipperke kutya általában eléggé hosszú életű. A "schipperke" név olykor némi zavart okoz. Gyakran vélik úgy, hogy ezt a fajtát eredetileg hajókon tartották (a hajó angoluk ship, németül schiff). Noha valóban előfordulnak folyami bárkákon, sokkal valószínűbb, hogy a nevük a belga "scheperke" szóból származik, ami pásztorkutyát jelent.

Továbbá: Spicc típusú kis juhászkutya, neve a flamand „scheperke” (kis juhászkutya) szóból származik. Először Wencelas barát említi XV. századi krónikájában. Sok régi flamand festményen a paraszti élet részeként ábrázolják. De a schipperke számos hajón is honos volt, sokan erre vezetik visz-sza nevét. A kis mozgékony fickó patkányoktól és egerektől mentesen tartotta a hajót, és hangosan és energikusan védte a tolvajoktól. 1690-ben Brüsszelben még versenyt is rendeztek a kis fekete kutyáknak a legszebb nyakörvért. Amikor 1885-ben Marie-Henriette belga királyné kapott egy ilyen kutyát, hamar megnőtt a schipperke népszerűsége. Az élénk, kíváncsi, mindig figyelmes kísérő' türelmes a család gyerekeivel. A megvesztegethetetlen őrző szenvedélyesen védelmezi területét. Aki megelégszik egy olyan kutyával, aki ugat és véd, anélkül hogy komolyan veszélyeztethetné az embereket, a fekete kisördögben kimondottan megbízható társat talál. Intelligens és tanulékony, tele van temperamentummal, és jól tartható a lakásban, odaadóan ragaszkodik a gazdájához. Az idegenek számára megfelelően megközelíthetetlen és barátságtalan. Különösen szereti a lovak közelségét, könnyen gondozható és robusztus.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Belga kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz