kutyafajtak.hu

Sealyham terrier kutya

Származási ország: Wales

Eredeti feladata: önálló vadászkutya

Marmagassága: max. 31 cm

Súlya: 8-9 kg

Jelleme

A sealyham terrier kiegyensúlyozott, barátságos és szívós kutya. A szabadban mozgékony, a lakásban azonban igen nyugodt. Mély hangú ugatását csak veszély esetén hallatja. A gazdája és a család iránt igen odaadóan viselkedik, de amúgy sokszor eléggé akaratos. Idős koráig megőrzi játékosságát. Nagyon szeret ásni.

Társas viselkedése

Ez a fajta viszonylag jól megfér fajtársaival, de a macskákhoz és más háziállatokhoz már egészen fiatal korától kezdve hozzá kell szoktatni. Ha kölyökkorában kellemes tapasztalatokat szerzett a gyerekekkel, akkor felnőttkorában is jól kijön velük. Az ismerős és ismeretlen látogatókkal szembeni viselkedése a szocializációtól függ; a megfelelően nevelt sealyham terrier viselkedésében általában semmi kivetnivalót sem lehet találni.

Szőrzetápolási igénye

Évente általában kétszer kell elvinni kutyakozmetikába, hogy kézzel kiszedegessék az elhalt szőrszálakat a bundájából, s az éppen aktuális divatnak megfelelő formájúra nyírják azt. Általában a fej, a fülek, a nyak, a hát és a farok szőrét trimmelik, míg a lábakon, a szügy alsó részén, a hason és a combokon hosszúra hagyják a szőrzetet. A közbeeső időkben ki kell kefélni és át kell fésülni a kutya szőrét; a bajusz, a szakáll és a szemöldök külön figyelmet igényel. A gubancolódástól nem kell különösebben félni, mivel a fajta bundája nem hajlamos rá. Száradás után a sarat és az egyéb szennyeződéseket is viszonylag könnyen ki lehet kefélni a bundájából.

Tanítása

A sealyham terrier értelmes kutya, és szeret tanulni, de időnként - ha valami rosszaságra készül - figyelmen kívül hagyja gazdája óhaját. A nevelés sikeréhez elengedhetetlen a következetes és közvetlen megközelítés. Jelleme fejlődése szempontjából igen fontos az alapos szocializáció az emberekkel és más állatokkal.

Mozgásigénye

A kutya mozgásigénye átlagos, és általában jól alkalmazkodik a körülményekhez. A lakásban is jól elél. Mindazonáltal szívesen otthagyja kényelmes fekhelyét egy kis póráz nélküli séta kedvéért, és labdázni is nagyon szeret. Imád ásni - a lelkes kertészeknek ezt nem szabad elfelejteniük.

Alkalmazásai

Viszonylag ritkább fajta, pedig kiváló társ. Ha lehetősége van rá, garantáltan tisztán fogja tartani a házat, a kertet vagy a gazdaságot a rágcsálóktól.

A XIX. század második felében Edwardes kapitány Sealy Ham nevű birtokán megalkotta a sealyham terriert. Walesben, pontosabban Pembrokeshire-ben már régóta létezett egy erős, alacsony fehér terrier, amelyet Edwardes a dandie dinmonttal keresztezett. Bullterriervért is kevert hozzá, hogy megerősítse, mert tenyészcélja egy rettenthetetlen, kemény kutya volt, amely kiűzi a borzot az odújából. A sealyham terrierek falkában is vadásztak, így nem verekedősek. Bár főleg borzra tenyésztették őket, mindent üldöztek, ami a szemük elé került: vidrát, rókát, nyulat. A modern kiállítási típusú sealyham azonban már nem alkalmas a vadászfeladatokra. Túl nehéz, lusta, kissé puhány és szőrös lett. Mai sealyhamünk kellemes, vidám társ, barátságos, tanulékony, bátor és éber. Mély, telt hangja az ajtó mögött sokkal nagyobb kutyát sejtet, a sealyham ezért hatásos őrzőkutya. A fehér szőrt rendszeresen trimmelik.

Kategória: Terrierek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz