kutyafajtak.hu

Shar pei / Kínai harcikutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/shar-pei-kinai-harcikutya#sigProId0af38c358b
Magyar / idegen név:Kínai harcikutya / Shar pei
Származási hely / feladat:Kína / Viadorkutya, Őrző-védő
Marmagasság / Súly:46-54 cm / 18-27 kg
Várható életkor / alomszám:8-12 év / -hamarosan-

A shar pei Kína egyik legjellegzetesebb kutyafajtája, neve "homokbőrű kutyát jelent". A fajtának mágikus képességeket tulajdonították, a kutyát övező, számos legenda egyike szerint a lélek utolsó állomása a shar pei, mielőtt az emberbe bele költözik. A fajta ősei már valószínűleg húsz évszázaddal ezelőtt, a Han-Dinasztia korában is léteztek, ezt bizonyítják a korszakból származó különböző kerámiatárgyakon látható, a mai shar pei-re emlékeztető kutyaábrázolások. 1980-ban, a shar pei bekerült a Guiness-rekordok könyvébe, mint legritkább, és legdrágább kutyát a világon. Az ókorban a shar pei-hez hasonló, nagy becsben tartott kutyákat ábrázoló szobrok őrizték a császárok sírjait. A kutyát sokféle feladatra használták: volt harci kutya, őrizte a nyájat, vigyázott a termésre. Azonban már régóta csak társasági kutyaként tartják számon.

Testi adottságok

Rövid szőre eláll a testtől, színe lehet fekete, antilop, vörös vagy krém, amely a farokrészen és a hátsó lábakon világosabb árnyalatú. Feje nagyméretű, pofája mélyen redőzött, stopja kifejezett, orrtükre fekete vagy a szőrtakaró színével harmonizál. Füle háromszögletű, az arc irányába lekonyuló, szeme apró és sötét színű. A fajtatiszta egyedek nyelve sötétkék.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A shar pei általában egy emberes kutya, aki gazdájához és annak családjához nagyon hű, de idegenekkel szemben bizalmatlan. Intelligens és önálló eb. Könnyen alkalmazkodik a kertes házakhoz és a lakásokhoz is.

Gondozás és testmozgás

A shar pei tipikus társasági kutya, amelyet nem munkavégzésre használnak, ezért igényei megegyeznek a hozzá hasonló kutyákéval. A nyugati világban azonban keveset tudnak erről a fajtáról, ezért gondozásával kapcsolatban forduljon illetékes szövetséghez.

Jelleme

A shar pei mozgékony, barátságos és játékos kutya, de olykor akaratos és hatalmaskodó is lehet. A gazdájával és a családjával szemben odaadó, de az utasításoknak nem hajlandó szolgai módon engedelmeskedni, és arra sem hajlandó, hogy gazdájától függőnek mutatkozzon. Figyelmes és szükség esetén megvédi családját, de nem agresszív és nem is eltúlzottan éber. Általában nyugodt, józan, kiegyensúlyozott kutya benyomását kelti. Nem ugat sokat.

Társas viselkedése

A shar pei általában az ismeretlenekkel is barátságos, bár eleinte kissé tartózkodó lehet velük szemben. Jól kijön a gyerekekkel, ha azok tisztelettel bánnak vele. A jól szocializált shar pei békésen együtt tud élni a macskákkal és más háziállatokkal, de a más kutyákkal való együttlét olykor gondokat okozhat - ez azért van, mert a fajta alapvetően harcias természetű.

Szőrzetápolási igénye

A bőrredők a shar pei egész testét beborítják, főleg fiatal korában. Ezeket rendszeresen ellenőrizni kell, és szükség esetén meg is kell tisztítani. Előfordul, hogy a farka teljesen rásimul a testére, ilyenkor az alatta lévő részt is ellenőrizni és tisztogatni kell, nehogy fertőzés lépjen fel. A szőrzetét néha át kell kefélni, erre a puha sörtéjű kefe a legalkalmasabb. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Minden kutyakölyök elragadó, de a puha ráncos bőrű kis shar pei különösen az. Az apró, ráncos állatka következetes és egyértelmű tanítása nem könnyű feladat a gazdája számára. Nagyon fontos azonban, hogy a kölyök erőteljes felnőtté fejlődjön, erős, magabiztos természettel. Ha a shar pei nem érzi egyértelműen, hogy ki a vezető, úgy dönthet, hogy magához ragadja a család feletti uralmat. Ezért tehát olyan személynek kell nevelnie, aki következetes, kitartó és különösen egyértelmű jelzésekre képes. A megfelelő "főnök" munkájának eredménye egy engedelmes kutya, amely jónéhány parancsot ismer, és azokat teljesíti is. Tudni kell azonban, hogy a shar peinek nem természete a gazdájának való engedelmesség, ezért az utasítások követésének számára is előnyösnek kell lennie. Ha jó magaviseletét megjutalmazzák - például némi élelemmel -, akkor gyorsan fog tanulni.

Mozgásigénye

A shar peinek jelentős mennyiségű mozgásra van szüksége. Nem bánja, ha a gazdájának olykor-olykor nincs ideje hosszabb sétára vagy a megszokott labdadobásra. Igen jó alkalmazkodókészségű fajta, ezért a városban és vidéken egyaránt otthon érzi magát. Kifutóban való tartásra nem alkalmas; a lakásban viszonylag békésen viselkedik.

Alkalmazásai

A shar pei az olyan emberek számára ideális kutya, akik valami szokatlanra vágynak. A fajta a sportokban általában nem nyújt jó teljesítményt; a kiállításokon viszont annál népszerűbb.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Kínai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz