kutyafajtak.hu

Si-cu (shih tzu) kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/si-cu-kutya#sigProId909297822c

A si-cu kutya története

A si-cu ősi, tibeti eredetű kutyafajta. A neve viszont kínai, jelentése: oroszlánkutya. A 16. századtól kezdve terjedt el az a szokás, hogy a Tibetbe érkező előkelő kínai vendégeknek si-cu kutya párokat adtak ajándékba. Az aranyszínű kiskutyákban a lámák tanítása szerint szellemoroszlán lakik, aki bűvös erővel bír, emellett Buddha társa és segítője. Az oroszlánokat a kínaiak nagy becsben tartották, így az oroszlánkutya tisztelete gyorsan meghonosodott Kínában. A si-cu története itt folytatódott, mert itt keresztezték a pekingi palotakutyával, így nyerte el mai küllemét. Kínából a 19. században került át Európába, ahol különleges megjelenése, szokatlanul selymes és hosszú szőrzete miatt hamar népszerűvé vált.

A si-cu megjelenése

A si-cu szinte minden kutyaszínben megtalálható. Maximális marmagassága 26,5 cm. Súlya 4,5-7,5 kg. A pekingi Kennel Club tulajdonában van ez a régi jellemzés, az egyik legősibb fajtaleírás, amit ismerünk: "az oroszlánkutyának oroszlánfeje, medvetörzse, tevepatája (mancsa), tollseprűfarka, pálmalevélfüle, rizsfoga, gyöngyházrózsaszín nyelve van. Mozgása, mint az aranyhalé." A modern, kevésbé költői standard szerint a si-cu feje gömbölyű, dús szőr borítja, a pofaszakálla tekintélyes. Arcorri része szögletes és rövid, nem ráncos. Orra fekete. Szeme sötét és kerek. Füle nagy, lelóg, hosszú szőr borítja. Háta egyenes, mellkasa izmos és széles. Farka dús szőrzetű, magasan illeszkedik a törzshöz. Mellső lábai rövidek, erősek, a dús szőr miatt még vastagabbnak is látszanak. Hátsó lábai rövidek, izmosak. Mancsa kemény, a szőr miatt nagynak látszik.

Egyébként ahány ország, annyiféle a si-cu megjelenése is (persze normális keretek között). Angliában például, ahol a standardot megállapították, az ideális súlyt a kanok gyakran a többszörösével is meghaladják. Amerikában a hosszabb lábú típus terjedt el.

A si-cu kutya jelleme, tulajdonságai

Mint a kis termetű kutyáké általában, a si-cu jelleme is rendkívül élénk. Bár a megjelenése mesterkéltnek hat, ez a kutya egyáltalán nem kényeskedő, finnyás, hanem merész és bátor. Kifejezetten értelmes, kiegyensúlyozott, barátságos. Kiváló az alkalmazkodókészsége. Társaságkedvelő állat, az embereket nagyon szereti. Hatalmas, szerető szíve van. Erősen ragaszkodik a gazdájához és a családjához, s velük szemben kedvesen viselkedik, bár nem teljesen adja fel a függetlenségét. Nem szolgai módon engedelmes, de nem is túlzottan "tapadós" a szeretetével. A si-cu tulajdonságai közé tartozik még, hogy keveset ugat, de ha valami bajt észlel, azonnal jelez.

A si-cu társas viselkedése

A si-cu általában nagyon jó viszonyban van a háziállatokkal, például a macskákkal és a nyulakkal. Más kutyákkal való kapcsolatában sem szokott konfliktushelyzet előfordulni. A gyerekeknek kiváló játszópajtása lehet, ezért igen jó választás lehet panellakásba is, ahol nagyobb család él együtt. Az idegenekkel szemben sokszor tartózkodóan viselkedik, és nem barátkozik akárkivel.

A si-cu szőrzetápolási igénye

A si-cu szőrzetápolási igénye igen nagy. Ezen kutyafajta szépsége csak akkor érvényesül igazán, ha szőrzetét tökéletes állapotban tartják. Naponta alaposan át kell kefélni, egészen a kutya bőréig, hogy megakadályozzuk az összegubancolódást. A fej szembe lógó szőrzete zavarhatja a kutyát, ezért azt általában a fejtetőn szokták összefogni egy hajgumival.

Rendszeresen tisztogatni kell a szemeit és a hallójáratait, a bajuszát és a szakállat pedig mindennap ki kell fésülni. Akinek nincs kedve vagy ideje erre a mindennapos gondozásra, szőrzetápolásra, az inkább más kutyafajtát válasszon magának. Sok si-cu tulajdonos átlagosan kéthavonta elviszi kedvencét kutyakozmetikába, hogy ott lenyírják a szőrét. Ennek következtében ugyan a kutyafajta jellegzetes megjelenése is elvész, de ez még mindig jobb, mintha gondozatlan vagy gubancos szőrzetű lenne. A kiállításokon elvárt szőrzet kialakítása nem egyszerű feladat, ennek ellenére a si-cu gyakori szereplő a szépségversenyeken.

A si-cu tanítása

A si-cu tanítása nem nehéz. Bár hajlamos kisebb mértékű makacskodásra, egyértelmű és következetes neveléssel sok mindenre megtanítható. A feltétlen, szolgai jellegű engedelmesség nem jellemző rá, és azt sem kedveli, ha goromba hangon kap parancsokat - de alapvetően jó természetű és szeretetreméltó kutya nevelhető belőle.

A si-cu kutya mozgásigénye

A si-cu mozgásigénye átlagos, és nagyon jó az alkalmazkodókészsége. Ha a gazdája szeret kirándulni, ez a kutya szívesen megy vele, de jól érzi magát olyan személy mellett is, aki csak ritkábban mozdul ki a lakásból. A meleg napokon szeret az árnyékos, nyugodt helyekre húzódni.

A si-cu kutya alkalmazásai

Ez a kutyafajta elsősorban kedvenc, ezért leginkább lakásban tartják, de igen jó jelzőkutya is. Nagyszerű családi kutya és társ. Kiválóan alkalmas gyerekek vagy idősebb személyek mellé.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Kínai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz