kutyafajtak.hu

Arab agár kutya / Sloughi

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/sloughi-arab-agar-kutya#sigProId28404ec65e

Általános leírása

Színe: a sárga árnyalatai, fekete maszkkal vagy anélkül, fekete-fehér tarka. Marmagassága: 60-72 cm. Roppant szikár, nemes megjelenésű eb. Feje az angol agáréra hasonlít. Homloka lapos. Orra fekete vagy barna. Állkapcsa erős. Szeme mélyen ülő, sötét nagy. Füle V alakú, ami lehet lecsüngő, elálló. Nyaka erős, izmos, közepesen hosszú. Válla meredek szögellésű. Hosszú mellső végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Mellkasa mély, könyökig ér; hasa erősen felhúzott. Háta egyenes, izmos. Fara enyhén csapott. Farka hosszú. A hátsó végtagok izmosak, az alsó részük szikár. Szőrzete rövid.

Viselkedése, tulajdonságai

A sloughi az agárcsalád legkeményebb tagja. Lomhának látszik, de ha kell, villámgyors, állat. Szaglása nem jó, a látása viszont élesebb. Kitartó edzett, "elpusztíthatatlan". Bátor, önálló, ezért kissé akaratos, nevelhetetlen eb.

Története

Egyes források szerint ez a kutya a középkorból került a berberektől az arabokhoz. Olykor egy hátas tevét is adtak egy jó agárért. Van egy berber mondás: "Egy jó sólyom, egy nemes ló, egy gyors agár többet ér, mint húsz asszony..." Nem csupán vadászkutya, hanem házőrző is. Valamikor ezek a kutyák ott feküdtek a lapos tetejű arab házak tetején, s ha az éjszaka egy rabló jött akkor alaposan helybenhagyták a betolakodót. Származása, "íratlan törzskönyve" egykor szájhagyomány útján terjedt. Nyakörvére talizmánokat erősítettek, hogy megvédjék a gonosz szellemektől. Sátorban, szőnyegen lakhatott, takaróval burkolták be. Ha elpusztult, megsiratták.

Használhatósága

Az arabok napjainkban is kedvelik. Megbecsülik, vadásznak vele. Egyes nomád sivatagi törzseknél még manapság is az arab agár látja el élelemmel gazdáit. Európában és Amerikában agyonkényeztettek kutyaritkaság. Voltaképpen lakásban is tartható, hiszen rövid szőrű, és nem ugatós. Emellett eléggé igénytelen és alkalmazkodóképes. Ahhoz, hogy ideális társ váljék belőle, nagy-nagy türelem, kitartás és hozzáértés kell.

Arab agár (sloughi)

Származási országa: Marokkó

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 61-72 cm

Súlya: --

Jelleme

Az arab agár büszke és méltóságteljes kutya. A lakásban nyugodtan, sőt, olykor lustán viselkedik, a szabadban viszont annál jobb kedvűen. Erős vadászösztöne és rendkívüli a kitartása. Csak azokhoz kedves, akiket valóban szeret, de soha nem behódoló vagy alázatos. Nagyon éber kutya, amely elszántan védelmezi családját és otthonát a betolakodóktól. Nem alkalmas kifutóban való tartásra, ahhoz ugyanis túlságosan szereti a kényelmet. Általában nagyon rosszul tűri, ha magára hagyják. Érzékeny a lakásban uralkodó hangulatra.

Társas viselkedése

Az ismeretlenekkel szemben tartózkodóan viselkedik. Ha valakit kedvel, ő szereti megtenni felé az első lépést; nem kedveli az olyan idegeneket, akik túlzott lelkesedéssel közelítenek hozzá. Ha kölyökkorától kezdve hozzászokott egy vagy több házimacska társaságához, akkor azokkal jól megfér. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy jól fejlett a vadászösztöne: nehezen tud ellenállni a csábításnak, ha menekülő állatot pillant meg. Rendszerint jól kijön a hozzá hasonló kutyákkal, de egyes egyedek hevesen reagálnak, ha az utcán idegenek ebbel találkoznak. A gyerekekkel többnyire barátságos, de azt nem tűr, hogy bosszantsák.

Szőrzetápolási igénye

Az arab agár szőrzetét elég hetente egyszer átdörzsölni egy gumis kopókesztyűvel vagy egy gumikefével, utána pedig ki kell fényesíteni egy kopó-kesztyűvel. A karmait röviden kell tartani, a fogait pedig rendszeresen ellenőrizni kell, nincs-e rajtuk fogkőlerakódás. Lehetőleg puha fekhelyet kell biztosítani a számára.

Tanítása

Független természete miatt nem könnyű tanítani, bár nem is lehetetlen belé nevelni néhány alapvető parancsot. A legjobb tulajdonságokat olyan gazda hozhatja ki belőle, aki türelmes, tisztességes, következetesen bánik vele és tisztában van az arab agár jellemével is. Ez a kutya tiszteletből hajtja végre az utasításokat, nem pedig félelemből vagy megalázkodásból. Ezek miatt nincs is értelme szigorú módszerekkel nevelni - ez rendszerint éppen ellentétes hatást vált ki nála. Nem valók neki a hosszadalmas foglalkozások és a parancsokat is csak akkor hajlandó teljesíteni, ha annak ő is értelmét látja.

Mozgásigénye

Rendkívül nagy a kitartása és sok mozgásra van szüksége. Az a legjobb, ha rendszeresen futtatják. A pórázról csak olyan helyen szabad elengedni, amely tökéletesen biztonságos, ugyanis a vadászszenvedély lázában égve veszélybe sodorhatja a forgalmat, a vadon élő állatokat és önmagát is.

Alkalmazásai

Kiválóan alkalmas agárversenyzésre, emellett társnak is nagyszerű.

Kategória: Agarak / Marokkói kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz