kutyafajtak.hu

Spanyol agár kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/spanyol-agar-kutya#sigProId58ba5c089c

Származási országa: Spanyolország

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 60-70 cm

Jelleme

Értelmes és gyengéd kutya. Éberen figyel arra, hogy mi történik körülötte, és eléggé kíváncsi is. A spanyol agár nagyon hűséges a gazdájához és a családjához.

Társas viselkedése

A gyerekekkel való kapcsolatában nagyon ritkán adódnak problémák, ugyanis, ez a kutya még igen közel áll a természethez, és ösztönösen tudja, hogy a kis emberekre tekintettel kell lenni. Szívesen játszik más kutyákkal, és szeret a gyorsaságával "hencegni". Nem ideális választás azoknak, akik macskát vagy más kicsi háziállatot tartanak, mivel a spanyol agár erős vadászösztöne miatt mindent üldözőbe vesz, ami gyorsan mozog - és az üldözést elég nehezen tudja félbeszakítani. Az idegenekkel szemben tartózkodóan viselkedik. Nem gyanakvó, de ha a gazdája bajba kerül, a segítségére siet.

Szőrzetápolási igénye

A spanyol agár szőrzetével viszonylag keveset kell foglalkozni: általában elég hetente egyszer átkefélni - ez a drótszőrű változatra is érvényes. Rendszeresen ellenőrizni kell, nem halmozódott-e fel piszok vagy fülzsír a fülében, a karmait pedig röviden kell tartani.

Tanítása

Következetes módszerekkel, továbbá sok türelemmel és megértéssel ennek a kutyának is megtaníthatók az alapfogalmak. Jellemét a helyes irányba kell terelgetni, de nem is érdemes a tökéletesen engedelmes kutyává való átformálásával bajlódni - a spanyol agár egyszerűen nem alkalmas rá. Rendkívül fontos, hogy a fajta szocializációja jó legyen.

Mozgásigénye

A spanyol agárban erősen él a vadászösztön, ezért nem tanácsos póráz nélkül sétáltatni. Sok mozgásra van szüksége. Ha a rendelkezésére áll egy jókora, jól bekerített földterület, oda elég hetente kétszer elvinni, hogy kiszaladgálhatja magát, és egy kicsit más tájat lásson. Ha ez nem lehetséges, akkor a gazdája kénytelen elvinni a spanyol agarat mindennap futni, nehogy frusztrálttá váljon.

Alkalmazásai

Ez a fajta kiváló eredményeket nyújt az agárversenyeken - főleg azokon, ahol a gyorsaság mellett ügyességre és észre is szükség van.

Kategória: Agarak / Spanyol kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz