kutyafajtak.hu

Spanyol masztiff kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/spanyol-masztiff-kutya#sigProIdd1dc76a093

A spanyol masztiff eredete bizonytalan, valószínűleg azoktól a hatalmas testű ősi spanyol kutyáktól származik, amelyek már 4000 évvel ezelőtt is az állatállományt védték. A fajta az idők folyamán sokat fejlődött, s feladatát, ami a transzhumáló merinói juhnyájak őrzésére és ragadozóktól való megvédése volt, egyre tökéletesebben látta el. Nagyobb számban fordul elő Extremadurában és Kasztília-La Manchában, ahol a mai napig a gazdaságok és istállók őrzője. A spanyol polgárháború alatt a kipusztulás veszélye fenyegette, valamivel később azonban, a fajtajelleg megőrzését célzó szigorú szelekciónak köszönhetően, a fajtát sikerült feléleszteni és napjainkban származási helyén már szép számban található.

Testi adottságok

A spanyol masztiff nagy testű, vaskos, rusztikus megjelenésű kutya. Magassága legkevesebb 77 cm, súlya 55 kg, izmos és kissé zömök testfelépítésű eb. Ez a fajta hasonlít a pireneusi masztiffra. Szőre sűrű, sima, közepes hosszúságú, lehet egyszínű, többszínű, csíkozott, rőt, vöröses, szürke stn.. Feje erőteljes, nagyméretű, füle közepes nagyságú, háromszögletű, az arc mellett lelógó. Szeme apró, mandulavágású.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A spanyol masztiff nemes lelkű, kedves és nyugodt kutya, amely a házat és a családot kitartóan őrzi; idegenekkel szemben bizalmatlan, agresszív. Tisztában van hatalmas testi erejével, de nem él vele vissza. Szeret családja, közvetlen környezetében lenni, sétálni és játszani. Nevelése egyszerű, mert a parancsszavakat gyorsan megérti, és engedelmesen teljesíti.

Gondozás és testmozgás

A spanyol masztiff napközben sokat alszik, fekhelye száraz és védett helyen legyen, mert ízületi és bőrbeteségekre hajlamos. Egészsége megőrzéséhez figyeljünk oda kutyánk étrendjére és arra, hogy eleget mozogjon. A fajta nemes jellege legendás. Szereti a gyerekeket maga körül tudni, még sosem fordult elő, hogy gyerekre támadott volna, ellenkezőleg: mentett már meg gyereket élete árán.

Származási ország: Spanyolország

Eredeti feladata: nyájőrző kutya

Marmagassága: 74-80 cm

Jelleme

A spanyol masztiff igen értelmes, meglehetősen önálló és nagyon magabiztos kutya. A család tagjaival szelíd és engedelmes. Általában igen békés, és józannak, szinte tűnődőnek látszik. Valóban komoly eb, és önmagától nagyon sokat követel. A gazdáját és családját minden erejével megvédi a két- és négylábú betolakodókkal szemben. Hangos ugatását csak ritkán hallani.

Társas viselkedése

E kutya számára a családja az első. Komolyan veszi őrzői feladatát, és sem embert, sem állatot nem enged be a "birodalmába". Számára ez a természetes viselkedés, nem kell rá biztatni, és jutalmat sem vár érte. Figyelmes és éber, de óriási erejét csak valódi vészhelyzetben alkalmazza. Ha a gazdája azt jelzi, hogy a vendégek szívesen látottak, a kutya is elfogadja őket. A más állatokkal való együttélése általában problémamentes, főként akkor, ha a saját családjában élő állatokról van szó. A gyerekekkel rendszerint türelmes és barátságos. Más kutyákkal, főként a vele azonos neműekkel, már nem mindig ennyire harmonikus a viszonya.

Szőrzetápolási igénye

Heti egy átkefélés már elegendő a számára, de a munkához kártolókefét célszerű használni. A vedlési időszakban hetente többször is ki kell kefélni a szőrzetét. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A spanyol masztiffot kiegyensúlyozott, következetes, szeretettel teli módon kell felnevelni. A goromba vagy igazságtalan bánásmód nem kívánatos jellemvonásokat hozhat elő benne. Gazdájának higgadt, nyugodt embernek kell lennie, aki természetes tekintéllyel rendelkezik. Úgy tűnik, hogy ez a kutya mindig megfontolja, valóban bölcs-e a kapott utasítás. A hosszú foglalkozásokat rosszul tűri. Az alapos szocializáció nélkülözhetetlen személyisége megfelelő fejlődéséhez.

Mozgásigénye

Ez a kutya általában egy nagy, bekerített kertben is le tudja vezetni fölösleges energiáit. Ettől függetlenül időnként mindenképpen ki kell menni vele a parkba vagy az erdőbe, hogy változatosabb élmények is érjék. Nem hajlamos az elcsavargásra. Sűrű szőrzete szinte minden időben megfelelő védelmet nyújt, ezért nyugodtan tartható a szabadban is. A városi életre kevésbé alkalmas.

Alkalmazásai

A spanyol masztiff megbízható őre a családnak, de főként azoknak ajánlható, akiknek a lakásában, és azon kívül is, nagy hely áll a kutya rendelkezésére.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Spanyol kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz