kutyafajtak.hu

Svájci kopó kutyák

A svájci kopók 2 méretben és egyenként 4 színváltozatban léteznek. Az egyes színváltozatokat a származási helyeikről nevezték el.

Svájcban már évszázadok óta dolgoznak dolgoznak nagyméretű kopók, melyek szoros kapcsolatban álltak a francia kopókkal. Miután megszűnt a régi hűbérúri rendszer, egyre többen vadásztak, így a sváci kopók nagy népszerűségnek örvendtek egykor. Egy idő után azonban elfogytak a vadak, sőt - valószínűleg alaptalanul - azzal is megvádolták ezeket a kutyákat, hogy miattuk fogytak el az őzek olyan drámai mértékben. Ezek a nagy kopók mára már szinte teljesen eltűntek az erdőkből, mert családi kutyaként alig tartják őket. A "nagy" svájci kopók marmagassága 47-59 cm, míg súlyuk 16-21 kg. Négy szíváltozata van, a tulajdonságaik megegyezenek:

A mai kis svájci kopók a lábaik hosszától eltekintve nem sokban különböznek nagyobb rokonaiktól. A nagyméretű kopókkal eredetileg többnyire kisebb vadra vadásztak, de a hangosan vadászó gyors kutyák megriasztották az őzeket is. Hajlamosak voltak az "önálló vadászatra" is, így sok kárt okoztak. A vadászok egy kisebb, lassabb kopót szerettek volna, ami nem veszélyezteti az őzállományt. Tacskókkal, foxterrierekkel keresztezték az eredeti svájci kopókat, így alakult ki a svájci tacskókopó.

A vadászok egy része azonban nem voltak elégedett, ők az eredeti kopóhoz hasonló kutyákat szerettek volna. A cél érdekében francia kopókat és basset-ket kereszteztek be, így alakultak ki a kis svájci rövidlábú kopók. Ez a tenyésztői munka még napjainkban is zajlik. Ezeket a kutyákat nem tartják házi kedvencként, ezért még hazájukban is ritka fajták. A svájci kopó marmagassága 32-40 cm, súlya 8-15 kg. 4 színváltozata:

  • Kis berni kopó: fehér-fekete-vörös, szálkás szőrű változat is van
  • Kis jurai kopó: barna szemfolt fekete nyereggel, fekete cserszín jegyekkel, félhosszú szőrű is
  • Kis luzerni kopó: fekete-fehér vagy szürke-fehér fekete foltokkal és barna szemfolttal
  • Kis schwyzi kopó: fehér sárgásvörös vagy vörös lemezekkel

 

 

Jellemük

Szelíd, értelmes és barátságos kutyák. Kimondottan társaságkedvelők, remek orruk van. Igen érzékenyek a házban uralkodó hangulatra. Otthonukban nagyon kedvesek és békések, a vadászat során azonban meglepően sok kezdeményezőkészségről tesznek tanúbizonyságot, és egyedül is ügyesen dolgoznak. Nagyon szeretik más kutyák, illetve a gazdájuk társaságát.

Társas viselkedésük

A svájci kopók kimondottan társaságkedvelő kutyák, így nem kell aggódni amiatt, hogy más kutyák, illetve gyerekek vagy felnőttek társaságában hogyan viselkednek majd. Fontos azonban, hogy kölyökkorukban hozzászoktassák őket a macskákhoz és egyéb háziállatokhoz; ha ez megtörténik, azokkal is gond nélkül boldogulnak.

Szőrzetápolási igényük

Ezek a kutyák viszonylag kevés gondozást igényelnek. Elég hetente egyszer átkefélni a szőrüket egy puha kefével vagy egy kopókesztyűvel. A vedlési időszakban gumis kopókesztyűvel lehet a legkönnyebben eltávolítani a szőrzetükből az elhalt és kilazult szőrszálakat. A szálkás és drótszőrű kutyák fényesítőkefével is kefélhetők. A svájci kopóknak hosszú, lelógó fülük van, amelyet rendszeresen ellenőrizni kell, nem gyűlt-e össze benne a piszok vagy a fülzsír. Szükség esetén jó minőségű fültisztító oldattal kell a zsírt eltávolítani.

Tanításuk

Ezek a vadászkutyák mindig megőrzik viszonylag független természetüket; nevelésükhöz a szelídség és a következetesség mellett a fajta ismerete is szükséges. A szigorú hangvételű nevelés nem ajánlott náluk. Általában jó evők, és nagyon sok mindent el lehet náluk érni jutalomfalatokkal.

Mozgásigényük

A svájci kopóknak eléggé sok mozgásra van szükségük. Hosszú, póráz nélküli sétákra is el lehet vinni őket, de csak akkor, ha kicsi koruktól kezdve arra nevelték a kölyköket, hogy parancsra visszatérjenek a gazdájukhoz. Mindig fennáll a veszélye annak, hogy ha valami érdekes szagot éreznek, akkor az orruk után fognak menni - ezért nem hibáztathatók. A kertet jól körül kell keríteni. A lakásban békésen, néha már szinte lustán viselkednek.

Alkalmazásaik

Ezek a kutyák remekül megfelelnek társnak, ha van valami elfoglaltságuk is, például nyomkövetőverseny vagy igazi vadászat. Svájcban nyomkeresésre is használják őket.

A kis svájci kopókról

A kis svájci kopókat a 20. század elején tenyésztették ki, Svájc különböző kantonjaiban, kopók és más kutyafajták keresztezésével.

Kategória: Kopók / Svájci kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz