kutyafajtak.hu

Szlovák csuvacs kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/szlovak-csuvacs-kutya#sigProId7aaa3a863d

Szlovák fajta. Erőteljes, harcias, intelligens, éber kutya. Koponyája domború, arcorri része széles, állkapcsa erős. Szeme barna, kerek. Füle rövid. Nyaka izmos, mellkasa mély, háta egyenes, fara erős, enyhén lejtős. Farka hosszú. Szőrzete dús, kissé hullámos; a kanok sörényt hordanak; színe fehér. Marmagassága 59-70 cm; testtömege 35-45 kg.

Származási ország: Szlovákia

Eredeti feladata: nyájőrző kutya

Marmagassága: 62-70 cm / 59-65 cm

Súlya: 36-44 kg

Jelleme

A szlovák csuvacs rendszerint kiegyensúlyozott vérmérsékletű. Meglehetősen nyugodt természetű állat, és szinte mindig igen magabiztos. Noha a szabadban igen mozgékony lehet, zárt helyen nyugodtan viselkedik. Territóriumát rendszeresen megjelöli, a családját és annak birtokát, sőt a hozzájuk közel állónak tekintett személyeket is megvédelmezi. Nagy hűséges a gazdájához és a családjához, ugyanakkor igen független természetű is. Szeret a társaságot, de a nap egy részében jól megvan egyedül is. Sűrű bundája minden időjárásban megfelelő védelmet biztosít.

Társas viselkedése

A szlovák csuvacs általában szereti a gyerekeket, és a háziállatokkal, például macskákkal vagy a kisebb termetű haszonállatokal többnyire jól megfér. Az idegenekkel szemben eleinte óvatosan viselkedik, de ha a gazdája az értésére adja, hogy minden rendben, akkor elfogadja őket. Más kutyákkal szemben kissé hatalmaskodó hatalmaskodó módon viselkedhet.

Szőrzetápolási igénye

A szőrzetét viszonylag könnyű rendben tartani. A szlovák csuvacs szereti zárt helyen levedleni a szőrét - a gazdája kénytelen ezt elviselni. Szőrzete titkán gubancolódik össze; ez főként akkor igaz, ha hetente egyster alaposan átkefélik. Vedléskor a fajta viszonylag rövid idő alatt elhullajtja az összes meglazul szőrszálat; ilyenkor elengedhetetlen a naponkénti kefélés.

Tanítása

A szlovák csuvacs igen jó alkalmazkodókészségű fajta. Tartható a szabadban is, őrzőkutyaként, de sok figyelmet kell fordítani rá, különben túlságosan is önállóvá válik. Ha elegendő időt és figyelmet fordítanak a nevelésére, olyan kutyát kapnak, amely szívesen hallgat gazdája szavára, és készségesen engedelmeskedik a parancsoknak - feltéve, hogy azokat ő is ésszerűnek találja. Tanítása során nagyon fontos a harmónia és a következetesség.

Mozgásigénye

Termetes méretéhez képest a szlovák csuvacs igen mozgékony kutya. Ha nagy, megfelelően bekerített kertben tartják, saját magától is kielégíti mozgásigénye java részét. Ha ez nem lehetséges, rendszeres hosszú sétákra van szüksége. Ha a gazda jó kapcsolatban van kutyájával, és az megfelelő nevelésben részesült, akkor a póráz nélküli sétáltatás sem jelenthet gondot. A fajta nem kedveli a labdajátékokat és az egyéb sportokat.

Alkalmazásai

Származási helyén, Szlovákiában munkakutyaként használják, másutt csak igen ritkán látható - ez utóbbi esetben figyelmes társként kedvelik.

Kategória: Pásztorkutyák / Szlovák kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz