kutyafajtak.hu

Szlovák drótszőrű vizsla kutya / Slovenský hrubosrsty stavač

1981-ben ismerték el mint új fajtát. Nagy termetű, izmos kutya. Feje hosszú, arcorri része szögletes. Orrháta egyenes, orrtükre fekete. Szeme barna. Fogai nagyok. Füle lelógó. Háta egyenes, ágyéka feszes, fara erőteljes. Végtagjai párhuzamosak, mancsa nagy és boltozatos. Farkát csonkolják, ami van azt vízszintesen tartja. Szőrzete hosszú, drótszerű; színe szürke. Marmagassága 57-68 cm; testtömege 28-30 kg.

Származási országa: Szlovákia

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 57-68 cm

Súlya: 25-32 kg

Jelleme

A szlovák drótszőrű vizsla értelmes, buzgó és eléggé engedelmes kutya. Éberen figyeli, mi történik körülötte, és ha valami szokatlant észlel, azt ugatással jelzi. Ugyanígy tesz, ha hívatlan látogatók érkeznek. Nagyon ragaszkodik a gazdájához és a családjához, a természete nyílt és barátságos. Éber, mozgékony és ügyes kutya. A szaglása és a kitartása rendkívülinek mondható. Meglehetősen szívós, bármilyen időjárást el tud viselni.

Társas viselkedése

Általában jól kijön a fajtatársaival. A macskákkal és egyéb háziállatokkal való szocializációját már egészen fiatal korában meg kell kezdeni, de ha ez a folyamat elég alapos, akkor felnőttként jól megfér velük. A gyerekekkel is ugyanez a helyzet. A szlovák drótszőrű vizsla többnyire mindenkivel barátságos, de vészhelyzetben mindig a családja mellé áll.

Szőrzetápolási igénye

A szőrzetet nagyjából hetente kell gondozni, lehetőleg egy durvább sörtéjű fényesítőkefével. A vedlési időszakban azonban, amikor az állat elhullatja az aljszőrzetét, ennél több figyelmet kell rá fordítani. A szőrzetet - minőségétől függően - évente egyszer vagy kétszer kell kiszedetni. A talppárnák közt növő szőrt rendszeresen kell nyírni, mivel kavicsokat és egyéb idegen anyagokat szedhet össze, ami zavarhatja a kutyát. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Igen értelmes fajta, amely szívesen tanul, és szeret gazdája kedvében járni. A következetesség természetesen itt is elengedhetetlen. A szlovák drótszőrű vizsla jól reagál a hanghordozásra, ezért a szidáson kívül más büntetésre általában nincs is szükség. Ha a gyakorlást változatos módon végzik, hogy a kutya számára is élvezetes legyen, akkor gyorsan fog tanulni, és szívesen teljesíti a kapott utasításokat.

Mozgásigénye

Igazi vadászkutya, amely sok mozgást igényel, és igen kitartó. Képtelen arra, hogy egész nap a tűz előtt heverésszen. Ha nem foglalkoznak vele, magának keres elfoglaltságot - rendszerint a kerítésen kívül. Ezért aztán lehetőleg mindennap el kell vinni, hogy levezethesse az energiáit. Ha a gazdája kocog, megtaníthatja a kutya arra, hogy mellette fusson, emellett a szlovák drótszőrű vizsla szeret úszni és apportírozni is.

Alkalmazásai

Ez a fajta mindig is vadászkutya volt, amelyet a vad felkutatására, jelzésére és apportírozására használtak. Gyakorlatilag mindegy a számára, hogy az elejtett zsákmányt a sűrű bozótból vagy a hideg vízből kell visszahoznia. Feltétlenül érdemes vadászkutya-kiképzésre járatni. Társnak is nagyszerűen beválik, ha sportos családban él, amelynek tagjai hajlandók elég időt fordítani rá. Meg lehet próbálkozni egyes kutyás sportokkal, például az engedelmességi próbákkal is, emellett a szlovák drótszőrű vizsla nyomkövető kutyának is betanítható.

Egyéb tudnivalók

A fajtát hazájában slovensky hruborsty ohar néven ismerik. A weimari vizsla és a drótszőrű griffon keresztezésével hozták létre.

Kategória: Vizslák, Pointerek / Szlovák kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz