kutyafajtak.hu

Tátrai juhászkutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/tatrai-juhaszkutya#sigProIdaa07baf9c4

Lengyel fajta. Feje nagy, koponyája domború, orrháta egyenes, stopja kifejezett. Fogai nagyok, ajkai feszesek. Szeme nagy, kerek, barna. Nyaka izmos, hosszú, törzse erőteljes, háta feszes, ágyéka széles, fara kissé lejtős. Mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai párhuzamosak, a hátsók valamivel szélesebb alapon állnak. Farka hosszú, lelóg. Marmagassága: a kanoké 65-70 cm, a szukáké 60-65 cm; testtömege 40-55 kg.

Eredeti feladata: őrző- és terelőkutya

Jelleme

A tátrai juhászkutya általában nyugodt, józan, kiegyensúlyozott természetű. Intelligens, viszonylag engedelmes, szívesen tanuló fajta. Nagyon hűséges a családjához, elszántan védelmezi annak tagjait, otthonát és tulajdonát a rossz szándékú emberektől. A szabadban szeret tartózkodni, lakásban nem érzi jól magát.

Társas viselkedése

Barátságos természetű állat, jól kijön más kutyákkal és az egyéb háziállatokkal is. Ugyanez érvényes a gyerekekre, viszont tudni kell, hogy nem fog a családhoz tartozó gyermek mellé állni, ha az durván más gyerekekkel. Ha idegenekkel találkozik, hátrahúzódik, és vár, amíg a gazdája nem érezteti vele, hogy megbízható az illető. A tátrai juhászkutya nem óvakodik különösebbek az idegenektől, de egyértelműen jelzi, hogy a család az első.

Szőrzetápolási igénye

Hetente egyszer vőben elég kikefélni a szőrzetét, de a vedlési időszakban naponta kell ezt megtenni. A művelethez erős fogú fésű ajánlott, vagy olyan kefe, amelynek sörtéi vékony, műanyaggal bevont végű fémpálcikák.

Tanítása

A tátrai juhászkutya igen értelmes és szívesen tanul. Ha nyugodt és következetes módon tanítják, nem lehet vele gond. A durva módszerek viszont a kívánttal ellentétes eredményre vezetnek.

Mozgásigénye

Szeret a szabadban lenni. Sűrű szőrzete minden körülmények között megfelelő védelmet nyújt a számára. Ha tágas bekerített kertben tartják, ott általában magától is levezeti fölös energiáit. Ettől függetlenül rendszeres, hosszú sétákra van szüksége. Általában úszni is szeret.

Alkalmazásai

Származási helyén, a Tátrában többféle célra is felhasználják; másutt megbízható családi kutyaként tartják.

Kategória: Pásztorkutyák / Lengyel kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz