kutyafajtak.hu

Thai ridgeback dog / kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/thai-ridgeback-kutya#sigProId3e01676fcc

A fajta eredetéről nem tudunk, ám sok elmélet van róla. A thai ridgebackről egyik elméletre sincs még teljes bizonyíték. Annyi biztos, hogy kevés változáson ment keresztül mióta létrejött, mivel természetes körülmények között ritkán vagy egyáltalán nem szaporodik.

Testi adottságok

A kan marmagassága 61-66 cm, a szuka valamivel kisebb. Közepes termetű kutya, arányos testfelépítéssel és büszke testtartással. Koponyája lapos, enyhén csapott a mérsékelt stop irányában. Arcorri része ék alakú. Füle nagy. Rövid szőre sima és sűrű. A hátán egy szőrbarázda található, amelyben a szőrszálak a szőr többi szálával ellentétes irányban növekednek. Ez a vékony szőrbarázda a far irányában elkeskenyedik. A szőr színe lehet fekete, mélyvörös, barna, kék vagy ezüst.

Jellem és alkalmazkodóképessége

Nevelése nem jár sok problémával. A gyerekeket nagyon szereti. Idegenekkel szemben mogorva. Megkönnyíthetjük beilleszkedését a család életébe, ha nevelését már kölyökkorában elkezdjük.

Gondozás és testmozgás

A thai rigdeback tiszta kutya, ezért ápolása nem igényel különösebb gondozást. Szeret sokat mozogni, és a hosszú futás sem fárasztja.

Thai ridgeback dog

Származási ország: Thaiföld

Eredeti feladata: vadász- és őrkutya

Marmagassága: 47,5-60 cm

Jelleme

Eredeti és feltűnő kutya; értelmes, mozgékony és fürge. Tisztában van azzal, hogy mi történik körülötte, és eléggé éber is. A kitartása egészen hihetetlen mértékű. A gazdájához hűséges, de soha nem viselkedik szolgalelkűen. Olykor meglehetősen akaratos. Sok benne a kezdeményezőkedv, és eléggé független természetű. A szuka évente általában csak egyszer tüzel.

Társas viselkedése

A fajtán belül a társas viselkedés tekintetében jelentős eltérések lehetnek - ennek okai talán a korai kölyökkorban keresendők. A nyugaton felnevelkedő, alaposan szocializált thai ridgeback dogok elég jól kijönnek a macskákkal és az egyéb háziállatokkal. Az idegenek felbukkanására kiegyensúlyozott módon reagálnak, bár egy kicsit mindig tartózkodóan és éberen. Nem kedvelik az olyan idegeneket, akik túlságosan közvetlen módon bánnak velük. A gyerekkel rendszerint nincs problémájuk, feltéve, hogy azok nem bosszantják őket. A Thaiföldről érkezett kutyák ezzel szemben gyakran küszködnek beilleszkedési zavarokkal. Emiatt ajánlatos a kölyköt helyi tenyésztőtől vásárolni.

Szőrzetápolási igénye

A fajta szőrzete minimális ápolást igényel, mivel rövid és alig hullik. Elég egyszer-egyszer átkefélni egy puha kutyakefével; a karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A thai ridgeback dog igen értelmes, rövid idő alatt sok mindent meg tud tanulni, ugyanakkor saját akarata is van, és nem mindig teszi azt, amit mondanak neki. A gazdájának ezért ravasznak és igen türelmesnek kell lennie. A kutyával szemben mindig egyértelműen és következetesen kell viselkedni, s igyekezni kell a nevelési foglalkozásokat a lehető legváltozatosabbá és legszórakoztatóbbá tenni. Ez segít fenntartani az eb motiváltságát, így szívesebben követi a parancsokat. Hiba lenne vele szigorúan bánni -a gazdája azzal csak a kutya tiszteletét veszítheti el, s az állat annak megfelelően fog viselkedni.

Mozgásigénye

A thai ridgeback dognak viszonylag sok mozgásra van szüksége. A rendszeres futtatás vagy a hosszú kirándulások nélkülözhetetlenek a kutya szellemi és testi kondíciójának megőrzéséhez. Ez a fajta általában nem nagyon szeret labdázni, és az úszásban sem jeleskedik. Bizonyos mértékű vadászösztöne még van benne, ezért a pórázról csak olyan helyen szabad elengedni, ahol ezt nyugodtan megteheti.

Alkalmazásai

Származási országán kívül ezt a még ma is viszonylag ritka kutyát főleg társként tartják. Egyes példányainak sikerült ugyan kijárniuk bizonyos sportversenyekre felkészítő foglalkozásokat de a thai ridgeback dog általában nem alkalmas a kutyás sportokra.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Thaiföldi kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz