kutyafajtak.hu

Tibeti masztiff kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/tibeti-masztiff-kutya#sigProId841905a6dd

Ez a változatlan formájában fennmaradt fajta Tibetben alakult ki több mint 2000 évvel ezelőtt. Az asszírok harci kutyaként alkalmazták. Az ókori Babilónia, Egyiptom és Görögország területén talált domborművek tanúsága szerint a fajta az ázsiai, illetve a későbbi római hódító hadjáratokat követően számos területen meghonosodott. Így a rómaiaknak köszönhetően terjedt el a Földközi-tenger partvidékein is. Mindezek egyértelműen igazolják, hogy ez az ősi fajta volt a ma ismert molosszusok őse.

Testi adottságok

A tibeti masztiff erőteljes megjelenésű, nehéz kutya, marmagassága 66-70 cm, súlya elérheti a 80 kg-ot, habár ez a súlya ár a különböző szövetségek által megengedett legmagasabb érték. Szőre hosszú, dús és sűrű, a nyakon és a vállon a hosszabb szőrzet sörényt formáz. Lehet egyszínű fekete, kékesfekete, sárgásbarna, fekete-vörös, szürke vagy vörös különböző árnyalatokban, valamint az aranyszín változatai. Aljszőre sűrű, puha gyapjas. Feje nagy, széles és erős, arcorri része fekete. Füle közepesen nagy, háromszögletű, lelógó, szeme szintén közepes méretű, kávébarna színű.

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/tibeti-masztiff-kutya#sigProId5687534e27

Jellem és alkalmazkodóképesség

A tibeti masztiff védelmezi szeretett gazdáját. Szelíd, tartózkodó, engedelmes, a gyerekekhez nagyon türelmes, de idegenekkel szemben bizalmatlan. Ez a fajta elsősorban őrző- és pásztorkutya, de kitűnő társ is válhat belőle. A családi környezethez jól alkalmazkodik, feltéve, ha szabadban élhet.

Gondozás és testmozgás

Aljszőre az évszakokkal változik. Rendszeres ápolással szőre sima és csomómentes marad. A tibeti masztiff naponta igényli az intenzív mozgást, ezért nem tanácsos városban tartani.

Származási ország: Tibet

Eredeti feladata: nyájőrző és házőrző

Marmagassága: 61-65 cm

Súlya: 50-60 kg

Jelleme

A tibeti masztiff nyugodt, méltóságteljes, kiegyensúlyozott kutya, amelyből büszkeség sugárzik. Noha a családjához hűséges és odaadó, természetében a tartózkodó vonások és a függetlenség jegyei is jelen vannak. Nagyon érzékeny, és szeret a családja közelében lenni. Saját territóriumán belül igen magabiztos. Számára természetes dolog, hogy őrizze a családot és az otthonát - erre biztatni sem kell. Nem ugat sokat, de ha veszélyt érez, kiereszti hangját. A lakásban általában békésen viselkedik, de a szabadban - ahol nagyon jól érzi magát - időnként meglepően mozgékony. Szőrzete minden időben megfelelő védelmet nyújt. Bármennyire is szeret a szabadban lenni, kifutóban való tartásra nem alkalmas. Testileg és szellemileg is lassan érő kutya.

Társas viselkedése

Ez a kutya nagyon szeret a családját, és rendkívül hűséges. Az összes többi háziállatot "sajátjának " tekinti, és úgy is kezeli. Ha megfelelő volt a szocializációja, feltehetőleg nem lesz gondja a macskákkal, a nyulakkal és az egyéb (kisebb) haszonállatokkal sem. A gyerekkel szemben igen türelmes és óvatos. Idegeneket nem enged be, amíg a gazdája azt nem jelzi, hogy meg lehet bízni bennük. A "birtokán" kívül nem tanúsít territoriális viselkedést, de az idegenekben másutt sem bízik. Előfordul - főként, ha kan -, hogy a többi kutyával szemben domináns módon viselkedik. Ritkán kezdeményez verekedést, de nem is tér ki a más által provokált harc elől.

Szőrzetápolási igénye

Ősszel és télen a tibeti masztiff igen dús bundát növeszt, amely a fajtaszabvány szerint nem sok gondozást igényel. Általában elég havonta vagy kéthetente egyszer átfésülni a szőrzetét; ehhez igen ritka és erős fogú fésű szükséges. Tavasszal aztán szinte a teljes aljszőrzetét levedli, ilyenkor elengedhetetlen a naponkénti kefélés. Mérete és súlya alapján nehéz elhinni, hogy ez a kutya kimondottan nagyevő.

Tanítása

A tibeti masztiffnak következetes és igazságos nevelésre van szüksége - ezt lehetőleg nyugodt természetű gazdától kapja meg, akit a kutya nem tud eltántorítani eredeti szándékától, és aki természetes tekintéllyel rendelkezik. A szigorú, túl sokat követelő nevelés nem sokat ér, sőt, akár ronthat is az állat viselkedésén. Ha viszont jól fognak hozzá a tanításhoz, könnyen megtanulja az új parancsokat, és engedelmes lesz. Nem szívesen teljesít olyan utasításokat, amelyeknek nem látja értelmét.

Mozgásigénye

A tibeti masztiff mozgásigénye átlagos. Egy nagy, bekerített kertben is levezetheti fölösleges energiáját, de mindenképpen ajánlatos rendszeres, hosszú sétákat tenni vele. Örömmel kíséri el gazdáját vidékre vagy az erdőbe, viszont nem nagyon szeret labdákat meg botokat visszavinni. Vigyázni kell, hogy a növekedés időszakában ne terheljék túl a fiatal kutya csontjait, izmait és ízületeit.

Alkalmazásai

Ez az eb kiváló családi kutya, amelynek azonban nagy helyre van szüksége a lakásban és azon kívül is. Természetes feladatának tekinti a család és az otthon védelmét. Független természete miatt a kutyás sportokra nem különösebben alkalmas. Az engedelmességi próbákat sem kedveli, a képzés inkább csak makacsabbá teszi.

Egyéb tudnivalók

A tibeti masztiff szőrzete még vizesen is csaknem teljesen szagtalan. A szuka évente általában csak egyszer tüzel.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Tibeti kutyafajták | Kínai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz