kutyafajtak.hu

Tibeti spániel kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/tibeti-spaniel-kutya#sigProId21fb9484b5

Származási országa: Kína (Tibet)

Eredeti feladata: öleb

Marmagassága: ideálisan 25,4 cm

Súlya: 4,1-6,8 kg

Jelleme

A tibeti spániel temperamentumos, magabiztos, vidám és éber kis kutya, s igen jó természete van. Kiegyensúlyozott és bátor, nem lehet könnyen megfélemlíteni. Éber, de nem ugat túl sokat. A lakásban rendszerint igen nyugodtan és kedvesen viselkedik, bár néha rendkívül játékos és mozgékony tud lenni. A családjához nagyon ragaszkodik.

Társas viselkedése

Ez a higgadt természetű eb többnyire igen jól kijön a gyerekekkel. Megfelelő szocializáció esetén gond nélkül tud együtt élni a kutyákkal, macskákkal és egyéb háziállatokkal is. Az idegeneket rendszerint hűvösen fogadja, s az ismeretlen látogatókkal szemben eleinte óvatosan viselkedik.

Szőrzetápolási igénye

A tibeti spániel szőrzete ugyan hosszú, de nem túl sűrű vagy erős szálú, ezért az ápolása viszonylag könnyű feladat. Általában elég hetente egyszer átkefélni. Időnként ellenőrizni kell, nem került-e piszok a füleibe. A talppárnák közti szőröket más kutyákkal ellentétben nem szabad levágni, mivel a fajta jellemző külső vonásai közé tartoznak.

Tanítása

Ez a kutya meglehetősen értelmes, és könnyen nevelhető. Gyorsan megérti gazdája szándékait, és nagyon igyekszik a kedvében járni. Mindennek ellenére nem az a fajta kutya, amely vakon engedelmeskedik gazdája parancsainak: megvan a maga saját akarata is.

Mozgásigénye

A tibeti spániel mozgásigénye átlagos, és többnyire jól alkalmazkodik a család életmódjához. Jó kondícióban tartásához elég napi három rövid séta, valamint néha egy kis futkározás vagy póráz nélküli hancúrozás a kertben.

Alkalmazásai

A legjobban családi kutyaként válik be, amely rögtön figyelmezteti gazdáját, ha valami nincs rendben. Érdemes elvinni egy ügyességi próbára felkészítő tanfolyamra. Noha a tibeti spánielek többsége élvezi ezt a sportot, a versenyeken nem szabad nagy eredményeket várni tőle.

Egyéb: Szintén az oroszlánkutyákhoz tartozik, de inkább a vidéki lakosság tartotta. Csak a legszebb példányok léphettek az imamalmok kolostoraiba. A tibeti spániel könnyen gondozható, vidám, élénk, intelligens és robusztus lakótárs, amely idegenekkel szemben elutasító, gazdájának azonban annál gyengédebb kísérője. Minden szín megengedett.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Tibeti kutyafajták | Kínai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz