kutyafajtak.hu

Tibeti terrier kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/tibeti-terrier-kutya#sigProIdd0632d795a

Általános leírása

Színe: fehér, szürke, arany, fekete, krém és ezek keveréke. Marmagassága: 38-40 cm. Súlya: 8-12 kg. Egy kicsit hasonlít az óangol juhászkutyához, de sokkal kisebb: ugyanakkor emlékeztet a lhasa apsóra, sőt a mi pulinkra is. Feje közepes nagyságú, koponyateteje lapos. Arcorri része erős, enyhén elhegyesedő, az orrhát egyenes; orrtükre fekete. Fogazata igen fejlett, harapása ollószerű. Füle lecsüngő, közepes nagyságú, dúsan szőrös. Nyaka rövid, izmos. Háta egyenes, erős; ágyéka rövid. Fara elég izmos; farka a hátára kunkorodik. Mellkasa mély; enyhén felhúzott. Lábai oszlopszerűek, erősek. Csánkja erős és mély. Mancsa kerek; ujjai zártak, erősek. Szőre a testén hosszú és sűrű, egy kicsit a puliéhez hasonlít.

Viselkedése, tulajdonságai

Élénk, értelmes, gyors, éber kutya. Figyelme mindenre kiterjed, amellett vidám és eleven. Könnyen kezelhető, tanulékony.

Története

A tibeti terrier a neve ellenére nem terrier. Az Egyesült Államokban nem is ismerik, s ha egyáltalán bemutatják, a vegyes kategóriában szerepel. Olykor összetévesztik az lhasa apsóval, jóllehet az utóbbi a "földhöz nőtt", hosszúkás kutya, a tibeti terrier pedig szögletes, hosszabb lábú eb; teste négyzetbe rajzolható. Az évek folyamán a két fajta más szempontból is eltérően alakult, ugyanis a si-cut és a lhasa apsot kiállításokra tenyésztették, a tibeti terrier viszont megmaradt eredeti formájában, lomposnak, nyíratlannak, s mint ilyen, inkább az óangol juhászkutyához hasonlítható. Feltehetően igen régi fajta, a legenda azt tartja róla, hogy a tibeti szerzetesek tenyésztették ki. hosszú évszázadok folyamán.

Használhatósága

Hosszú szőrzete miatt kertben különösen előnyösen tartható, s miután rendkívül eleven, éber, nagyon jó házőrző is. Apportírozó munkára is alkalmas. Őrző-védő munkára is képezhető, bár az ilyenfajta munkához kissé kicsi.

Tibeti terrier

Származási országa: Tibet

Eredeti feladata: juhászkutya és öleb

Marmagassága: 35,5-41 cm

Jelleme

A tibeti terrier eleven, vidám, értelmes, kiegyensúlyozott és éber kutya, amely mindig ugat, ha valami szokatlant észlel. Nagyon bátor és nem lehet egykönnyen megfélemlíteni. A gazdájával és a családjával odaadóan viselkedik, az idegenekkel viszont óvatos. Az aranyos, simogatni való külső szívós, józan kutya takar. Néha rossz néven veszi, ha egyedül hagyják; nagyon erősen kötődik a gazdájához.

Társas viselkedése

Ha megfelelően szocializálták, ez a kutya békésen együtt élhet a macskákkal és egyéb háziállatokkal. A gyerekekkel rendszerint jól kijön. Más kutyákkal szemben hajlamos kissé domináns módon viselkedni. Nem barátkozik össze bárkivel; a látogatók érkezését hangos ugatással jelzi, és jobban szereti, ha a velük való ismerkedést ő kezdeményezheti, amikor elérkezettnek látja az időt.

Szőrzetápolási igénye

A tibeti terrier szőrzetét a gubancolódás elkerülése érdekében naponta kell kefélni, különösen nagy figyelmet fordítva a leginkább veszélyeztetett részekre: a lábakra, a könyökre, a szakállra és a fülek mögötti területre. Ez a kutya rendszeresen is fürdethető. Hallójáratiból el kell távolítani a felesleges szőrt, de a bundáját nem szabad nyírni.

Tanítása

A tibeti terriert nyugodt, kiegyensúlyozott módon kell nevelni. Nagyon ragaszkodik a gazdájához, és rögtön megérzi, ha a lakásban rossz a hangulat. Eléggé gyorsan tanul. Amikor meg kell fegyelmezni, a legtöbb esetben az is elég, ha a gazdája felemeli a hangját.

Mozgásigénye

Igen nagy mozgásigényű kutya, ezért rendszeresen lehetőséget kell teremteni a számára a póráz nélküli hancúrozásra. Imád apportírozni és labdázni. Az a tibeti terrier, amelyik eleget mozoghat a szabadban, a lakásban meglehetősen nyugodtan viselkedik.

Alkalmazásai

Kiváló kutya a sportos család számára, akik szívesen járnak közös foglalkozásokra kedvencükkel. A tibeti terrier értelmessége, mozgékonysága és gyorsasága igen alkalmassá teszi ezt a fajtát a kutyás sportokra, például a labdázásra (flyball) vagy az ügyességi próbákra.

Egyéb tudnivalók

A fajta elnevezése megtévesztő, ugyanis ez a kutya nem a terrierek, hanem a pásztorkutyák és az ölebek közé sorolható.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Tibeti kutyafajták | Kínai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz