kutyafajtak.hu

Törpe schnauzer kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/torpe-schnauzer-kutya#sigProId54860a2a5d

Általános leírása

Színe: fekete, fehér, fekete-ezüst. Marmagassága: 30-35 cm. Súlya: 4,5-7 kg. Keménykötésű, kis termetű négyzetes kutya. Feje hosszú, koponyája lapos; orrháta egyenes; orrtükre fekete. Fülét csonkolják. Nyaka szépen ívelő, hosszú, lebernyegmentes. Háta egyenes, izmos; ágyéka rövid és széles. Fara kissé gömbölyű. Farkát kunkorítják. Mellkasa mély; hasa kissé felhúzott. Mellső végtagjai egyenesek, erősek; a hátsók combjai izmosak. Mancsa kicsi. Szőrzete szálkás. Szemét sűrű szemöldök borítja. Állán a szőr szakállat alkot.

Viselkedése, tulajdonságai

A törpeschnauzer a természet piciny csodája. Ugyanolyan aktív, mint nagyobb társai. A közép schnauzer kicsinyített mása: ugyanazok a tulajdonságok, magatartásformák, ugyanaz a bátorság. Megvan benne a kis termetű kutyák minden jó értéke. Értelmes. Kedélye vidám.

Használhatósága

Ideális kedvenc, kényelmesen tartható lakásban. Vidám természetével sok örömet szerez tulajdonosának. Patkányfogóként is használható. Szívesen rohangál a szabadban, élénksége, kitartása egészen meghökkentő. A latin jelmondattal élve, a törpe schnauzer "multum pauco"n (sok a kevésben).

Eredeti feladata: Kártevőírtó és őrkutya

Jelleme

A törpe schnauzer személyisége nagyon hasonló "nagy testvére" személyiségéhez, de akad köztük néhány különbség is. A törpe schnauzer például zajosabb lehet, mozgékonyabb és kevésbé óvatos viselkedésű.

Társas viselkedése

A fajta jól kijön más állatokkal és a gyerekekkel, ha megfelelően szocializálták. A látogatókat zajosan üdvözli, de nem valószínű, hogy rögtön kedvesen is viselkedik velük; eleinte óvatos marad. Nem kell aggódni a más kutyákkal szembeni viselkedése miatt, bár olykor előfordul, hogy fajtársaival szemben túlságosan is magabiztos.

Szőrzetápolási igénye

A szőrzet minőségétől és a kiállításokon való esetleges részvételi szándéktól függően a törpe schnauzer szőrzetét évente kétszer vagy többször kell kiszedetni. A meglazult szőrszálakat kézzel vagy tompa végű csipesszel szedegetik ki, hogy helyet teremtsenek az új szőrszálak számára. A megfelelő időben kiszedett szőrű törpe schnauzer általában nem sok szőrt hullat a lakásban, s hetente csak egyszer kell kefélni. Szükség esetén el kell távolítani a fülben növekvő szőrszálakat - de sohasem nyírással! -, s le kell vágni a talppárnák közti szőrt is. A szőrzet nyírott részeit - a bajuszt, a szakállat és a szemöldököt - rendszeresen kell fésülni, hogy ne tapadjanak össze. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

A törpe schnauzernek kis mérete ellenére magabiztos gazdára van szüksége, s tisztességes és következetes bánásmódot igényel. Gyors felfogású, értelmes kutya, de sok esetben "felülbírálja" gazdája utasításait. A gyakorlatokat mindig játékkal célszerű váltogatni, és ugyanazt a dolgot nem szabad túl gyakran ismételgetni. Általában sokat ugat, ezért erről tanácsos leszoktatni, főleg azoknak, akiknek közel laknak a szomszédai.

Mozgásigénye

A törpe schnauzer hihetetlenül sok energiával rendelkezik. Nagyon élvezi az utcai vagy a természetben tett sétákat, csak az a fontos számára, hogy a lehető legtöbbet lehessen a szabadban, s ott nagyokat játszanak és hancúrozzanak vele.

Alkalmazásai

A törpe schnauzer egykor népszerű patkány- és egérirtó kutya volt, s ha lehetőséget kap rá, szívesen megmutatja, hogy ehhez még ma is ért. Kis mérete ellenére jól teljesít a kutyás sportokban, ha megfelelő irányítást kap hozzá. Aki erre érez kedvet, az nyugodtan vigye el törpe schnauzerét sportfoglalkozásokra: vannak olyan szövetségek, ahol a kisebb kutyák számára megfelelő felszereléseket tartanak.

Egyéb: A majompincset és a törpe-schnauzert mindig is egy kalap alá vették, és ugyanolyan jól beváltak a finom dámák kísérőiként, mint kocsis- és istállókutyáknak, amelyek irtották az egereket és a patkányokat. Először 1899-ben állították ki őket külön. El akartak távolodni a kerek fejű, rövid orrú törpe formától a schnauzer kicsinyített mása irányába. Hogy a választott út helyes volt, bizonyítja a törpeschnauzer világszerte elért népszerűsége. A törpeschnauzer rettenthetetlenül rámenős, és blöffölésével, magabiztosságával néhány kutyaóriást át is tud verni. Fürge, néha meglehetősen hangos temperamentuma biztosan nem ideges embereknek való. Az apróság következetes nevelést is igényel, ha családja nem szeretné, hogy a feje tetején táncoljon. Idegenekkel bizalmatlan és barátságtalan, családjához viszont annál hűségesebben ragaszkodik. Különösen idősebb, egyedülálló emberek vidám, mozgékony, kirándulást kedvelő társa lehet a könnyen gondozható szakállas kis kutya, amelyet rendszeresen kell trimmelni, de alig hullatja a szőrét.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz