kutyafajtak.hu

{flike}

Törpepincser kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/torpepincser-kutya#sigProId3024f0e3bf

Magyar / idegen név:Törpe pincser, Törpe pinscher /
Miniature Pinscher, Zwergpinscher, Min Pin
Származási hely / feladat:Németország / kártevőirtó
Marmagasság / Súly:24-30 cm / 2-4 kg
Várható életkor / alomszám:9-13 év / 3-5 kölyök

A törpe pincser az egyik legértelmesebb kutyafajta. Ez a mini dobermann hatalmas szívével rendkívül ragaszkodik a gazdájához és családjához. Játékosságával, szeretetével könnyen kedvencünkké válik. Merészen ugatja és körbeugrálja a betolakodókat, sosem lankad tettrekészsége. Kiváló színész és született szadadulóművész, igazi nagy kutya kis testben.

A törpe pincser története

A törpe pincser kutya sokak szerint egy kistermetű dobermann, ez azonban nem igaz! A dobermann csak jóval később, 1890 körül tenyésztették ki. Azért hasonlítanak, mert a német pincsert is alapul vették nagyobb testű rokona kialakításánál. Ez a kutyafajta több, mint 300 éve tűnt fel Németországban, a Rajna-vidéken. Egyesek szerint a manchester terrier, mások szerint más pincser fajta volt az őse. Egy biztos: eredeti feladata a patkányfogás volt. Később kis termete miatt kedvelt szalonkutyává vált, előkelő hölgyek ölebeként tartották.

A törpe pincser történetében az első pontos adat az, hogy Németországban 1895-ben megalakult a Pinscher-Schnauzer Klub, ettől kezdve lendült fel a tenyésztése. Az első világháború előtti időszakban ez volt a legnépszerűbb kutyafajta a német kutyakiállításokon. Hamarosan az exportjára is sor került, így terjedt el elsősorban Franciaországban, Angliában és az Egyesült Államokban. Az USA-ban már 1920-ban megalakult az első Törpe Pincser Klub.

Elsősorban Svájcban volt divat, hogy egyre apróbb jószágokat állítsanak elő, s a kiállításokon nagyon sok 20 cm-es, nagyon vékony, picinyke kutya volt látható. Szerencsére más országokban, elsősorban Hollandiában és a Skandináv-félszigeten a tenyésztőknek nem volt ilyen céljuk, ott a 28-30 cm marmagasságú egyedek alkották az állomány nagy részét. A második világháború után alig egy évtizeddel véglegesen kialakult a standardja, s immár tökéletesen kinemesítve hódítja a világot.

A törpe pincser megjelenése

Mint említettük, a törpe pincser megjelenése éppen olyan, mint a dobermanné, csak a mérete sokkal kisebb. A színe általában fekete, barnássárga vagy vöröses foltokkal a szemek felett, az állon, a mellkas elején, lábai szintén barnássárgák. A másik színváltozata Európában az őzvörös. Elegáns megjelenésű, arányos testalkatú kutyfajata. Feje kissé megnyúlt, keskeny, koponyája boltozatos. Az orrhát egyenes, arcorri része keskeny. A fekete színű példányok orrtükre fekete, az őzvöröseké barna. Szeme sötét. Nyaka elegáns, izmos. Háta egyenes, izmos, fara enyhén csapott. Fülét és farkát régebben vágták, a modern standard már a természetes állapotot írja elő. Mellkasa a könyökig ér, hasa felhúzott. Járása magabiztos. Végtagjai egyenesek, a csánk kissé meredek. Mancsa ovális és hosszú. Szőrzete rövid, sima, selymes, testhez simuló.

A törpe pincser jelleme, tulajdonságai

A törpe pincser tulajdonságai közül a legjellemzőbbek az éberség, a bátorság, az energikusság és a gazda feltétlen szeretete. A legkisebb mozgásra vagy zajra is azonnal reagál, dühösen támadja a betolakodót. Kiváló jelzőkutya. Általában nem harap, csak körbeugrándozza és ugatja az idegent. Gazdáját egy pillanatra sem szereti elhagyni, egyszerűen imádja őt és a családját, velük szemben nagyon gyengéden viselkedik. Ez a kutyafajta igen értelmes, mindig tettrekész, dinamikus. Nagy kutyának hiszi magát és úgy is viselkedik. Mindent megvizsgál, mindenre kíváncsi, nagyon játékos, és nem utolsósorban igazi szabadulóművész.

A törpe pincser társas viselkedése

A törpe pincser jól megfér a háziállatokkal, és jól kijön a gyerekekkel is, feltéve, ha azok nem bosszantják (ebben az esetben inkább elmenekül). Az idegenek közeledtét mindig hangos ugatással jelzi, és gyanakvással szemléli őket. Hajlamos arra, hogy más kutyákkal szemben domináns magatartást tanúsítson, de viselkedése nagy mértékben függ attól, hogyan nevelték kölyökkorában. A családban élő más kutyákkal általában nincs gondja.

A törpe pincser szőrzetápolási igénye

A törpe pincser szőrzetápolása nem különösebben megerőltető. A vedlési időszakban puha gumikefével kell eltávolítani az elhalt szőrszálakat. A szőrzetét nedves ruhával áttörölve fényesebbé tehetjük. A karmait röviden kell tartani.

A törpe pincser kutya tanítása

A törpe pincser tanítása könnyű, mert ez a kutya igen értelmes, ezért a legkülönfélébb dolgokat is könnyen megtanulja. Mint a legtöbb kutyafajta esetében, a nevelése során nagyon fontos a következetesség és a határozottság. Viszonylag több figyelmet igényel a szobatisztaságra szoktatása. Megeshet, hogy a kutya által hagyott apró tócsa nem tűnik fel rögtön, és az állat ilyenkor azt hiheti, hogy minden rendben van. Mivel alapvetően ugatós jelzőkutyáról van szó, ha sok szomszéd él a közelben, érdemes az ugatásról még kölyökkorában leszoktatni.

A törpe pincser mozgásigénye

A többi kis termetű kutyafajtától eltérően a törpe pincser mozgásigénye hatalmas! Sajnos, ezzel sokan nincsenek tisztában, hiszen az öleb méretű kutyák életét egy kosárban vagy a gazda ölében képzelik el. Mivel ennek a kutyának kimeríthetetlen energiatartalékai vannak és nagyon kíváncsi, folyton mozog és kutat. Emiatt érdemes biztonsági intézkedéseket tenni: apró dolgokat (írószer, rúzs, stb) nem elérhető helyre tenni, réseket elzárni, védőrácsokat felszerelni.

Ennek a kutyának rendszeresen lehetőséget kell kapnia arra, hogy játsszon és póráz nélkül szaladgáljon. Általában szereti a labdajátékokat. A törpe pincser boldog lehet egy lakásban is, ha mozgásigényét kielégítik. Ha pedig megfelelő nevelésben részesült, gyakorlatilag bárhová elkísérheti a gazdáját.

A törpe pincser alkalmazásai

A törpe pincser kutya kiváló társ. Természetes ösztöne a házőrzés, jó jelzőkutya. Elsőrangú patkányvadász, bár erre a feladatra ma már nemigen alkalmazzák. Főleg kedvencként tartják. Gondozása egyszerű. Az egészséges törpepincsernek nem igazán van szüksége kutyaruhákra télen sem, sokkal fontosabb, hogy rendszeresen mozoghasson, legalább napi kétszeri alapos sétában legyen része. Mivel veleszületett színészi képességei is vannak, ezért cirkuszi számokban is gyakran láthatjuk.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz