kutyafajtak.hu

Törpeuszkár kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/torpeuszkar-kutya#sigProIde3ee470b3c

Általános leírása

Színe: fehér, fekete, barna, ezüst, apricot (sárgabarackszínű). Marmagassága: 28-35 cm. Súlya: 3-5 kg. Viselkedése, tulajdonságai, történetét lásd az óriásuszkár címszó alatt.

Használhatósága

Az uszkár családnak a legkisebb változata volt, egyúttal a legfelkapottabb is. Ma már Toy uszkár is van. Főként lakásban, kedvencként tartják ezt az aranyos "szobacirkálót". Nincs igaza annak, aki úgy gondolja, hogy a törpeuszkár tulajdonképpen nem is igazi kutya. Ellenkezőleg: parányi, tele van jó kutyatulajdonságokkal. Éppen ezért jelzőkutyának, gyerekek mellé játszótársnak, kísérőnek, kedvencnek egyaránt alkalmas.

Egyéb: Uszkárhoz hasonló kutyák már az ókorban a nemes hölgyek kísérői voltak. A XVI. századtól gyakran láthatjuk nagy mesterek festményein. A barokk és a rokokó idején rendkívül népszerűek voltak. A régi vízikutyáktól származnak, amelyektől sok vadász- és terelőkutya is. Egykor és most is idomítanak uszkárokat cirkuszi mutatványokra, és szarvasgombakeresésre is használják őket. Az uszkár sokoldalúsága és ezzel együtt járó alkalmazkodóképessége, a tény, hogy nem vedlik, és kezelhető mérete tették kedvelt kísérőkutyává. Mióta az ötvenes években az úgynevezett standardnyírás (oroszlánsörénnyel, nyírott hátsó résszel) mellett a modern nyírás is érvényre jutott, az uszkár üstökösszerű fellendülést élt meg. Különösen sok közép- és törpeuszkár talált gazdára. A caniche okos, ragaszkodó, gazdájához erősen kötődő, egészen idős koráig játékos, könnyen nevelhető társ, amely alig okoz gondot. Nagyjából nyolchetente meg kell nyírni és naponta megfésülni, hogy mindig csinosan nézzen ki. Éber, de nem agresszív, és nem is csahol. Idegenekkel szemben semlegesen viselkedik. Szereti a kiadós sétákat, nem hajlamos a vadászatra, és jól kijön a fajtársaival.

Színek: egyszínű fekete, fehér, gesztenyebarna, szürke (ezüst) és apricot (barackszínű); új színek (csak Németországban elismertek): fekete-cser, fekete-fehér foltos (harlekin) és vörös.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz