kutyafajtak.hu

Tosa inu kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/tosa-inu-kutya#sigProId90b53758ee

Ez a japán fajta régen híres harci kutya volt, napjainkban őrző-védő. A fajta tulajdonságainak javítása érdekében a shikokut többször keresztezték olyan nyugati fajtákkal, mint a német pointer, a bulldog, a német dog vagy a masztiff. A tosai inu "szumó harcos" vagy "japán dog" néven is ismert.

Testi adottságok

Nagy testű, robusztus, erőteljes felépítésű, izmos kutya. Súlya minimum 40 kg, a kan legkisebb megengedett marmagassága 55 cm. Feje nagy, testével arányos, arcorri része hosszú, orrtükre nagy és fekete. Füle közepesen nagy, a tövénél kissé felálló, középtájon visszahajlik. Szeme apró, kerek, vörösesbarna színű. Szőrzete kemény, rövid, sűrű, egyszínű vörös vagy sárgásbanra helyenként fehér foltokkal tarkítva.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A fajta egyik jellegzetessége, hogy türelmét soha sem veszíti el, minden helyzetben megőrzi nyugalmát, és éberen figyel. Hűséges, toleráns kutya, családja védelmét kötelességének érzi.

Gondozás és testmozgás

A kutya szőrzetének tisztán tartásához csak a legszükségesebb ápolási feladatokat kell elvégezni. A tosa inu mozgásigénye nagy, amilyen gyakran lehetséges engedjük szabadon futni. Türelmes, kiegyensúlyozott és társaságkedvelő kutya, védelmezőösztönét azonban egész életében megőrzi.

Származási ország: Japán

Eredeti feladata: Harci kutya és őrkutya

Marmagassága: 55-61 cm /

Jelleme

A tosa inu magabiztos, türelmes, kiegyensúlyozott, értelmes és nyugodt kutya. Ritkán izgatja fel magát - leginkább csak akkor, ha a családját veszély fenyegeti, vagy ha a család távollétében idegen próbál bejutni a lakásba vagy a kertbe. Kiváló őrkutya, amelynek vérében van családjának és lakóhelyének az őrzése. Rendkívül bátor, önmagától sokat követelő kutya. Általában nem sokat ugat. Családja tagjaihoz igen gyengéd. Ha kifutóba "száműzik", teljesítménye leromlik. Általában nem nyáladzik.

Társas viselkedése

E kutya számára a család az első és a legfontosabb. Az idegeneket nem kedveli. Az ismeretlen látogatókkal szemben általában félénken, de figyelmesen viselkedik, ha azonban a gazdája behívja őket, akkor a tosa inu sem ellenkezik. A család barátait általában lelkesen üdvözli. A gyerekekkel rendszerint türelmesen viselkedik. A vele azonos nemű kutyákkal szemben domináns magatartást tanúsít - ez főként a kanra igaz. Ajánlatos távol tartani az olyan más kutyáktól, amelyek harcolni akarnak vele, mivel az ellenfél szinte minden esetben pórul jár. A macskák és egyéb háziállatok miatt nem kell aggódni, feltéve, hogy a kutyát megfelelően szocializálták.

Szőrzetápolási igénye

A tosa inu szőrzetét meglehetősen könnyű rendben tartani. Nem árt hetente átkefélni egy erősebb szálú sörtekefével, és a karmokat is röviden kell tartani. A vedlési időszakban jól jön egy gumikefe vagy gumis kopókesztyű, amellyel el lehet távolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. A kutyának jót tesz, ha puha fekhelye van, mivel azzal elkerülhető a csúnya bőrkeményedések kialakulása a nyomáspontokon, például könyökön.

Tanítása

E kutya nevelése során a kiegyensúlyozott, szeretettel teli és következetes megközelítés a leginkább célravezető. Nagyon érzékenyen reagál gazdája hangjára, ha tehát egyértelmű, kellően határozott utasításokat kap, akkor nem lesz szükség sem a megbüntetésére, sem viselkedésének helyesbítésére. Olyan gazdára van szüksége, akinek szellemi téren is határozott tekintélye van. Már kölyökkorában el kell kezdeni leszoktatni a póráz rángatásáról, és sok időt kell tölteni a szocializálásával.

Mozgásigénye

A tosa inu egy jól bekerített, kellően nagy területen maga is ki tudja elégíteni a mozgásigényét. A gazdája néha az erdőbe, a vízpartra vagy a mezőre is magával viheti, hogy egy kis változatosságban legyen része. Általában nincs az átlagosnál több mozgásra szüksége. Nem nagyon szereti a labdajátékokat. A lakásban meglehetősen békés.

Alkalmazásai

Ez a kutya ott érzi magát a legjobban, ahol társként tartják, és ahol a házban és a ház körül is bőven akad hely.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Japán kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz