kutyafajtak.hu

Újfoundlandi / Újfundlandi kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/ujfoundlandi-kutya#sigProIdfec7ce2bdc
Magyar / idegen név:Újfundlandi vagy Újfoundlandi / Newfoundland
Származási hely / feladat:Kanada / halászkutya
Marmagasság / Súly:65-75 cm / 50-70 kg
Várható életkor / alomszám:9-14 év / 6-10 db

Általános leírása

Színe: fényes fekete, esetleg bronzos csillogású. Nagyon kedves, barátságos megjelenésű, mackós jellegű fekete kutya. Feje széles és erős. Szeme sötétbarna, füle lelógó, fejhez simuló, rövid szőr borítja. Nyaka izmos, széles alapokon kapcsolódik a törzshöz. Mellső végtagjai erősek, egyenesek, hátulsó élükön szőrzászló található. Háta széles, masszív izmos. Mellkasa mély. Az egész hátulsó része rendkívül erős. Farka valamivel a csánk alá ér, vastag, és hosszú szőr borítja. Nyugalmi állapotban lelóg, vége könnyedén felhajlik. Szőrzete sűrű, sima, a víz lepereg róla. Ujjai zártak, mancsa boltozatos.

Viselkedése, tulajdonságai

Rendkívül szeretetre méltó fajta, szelíd, engedelmes, könnyen nevelhető. Kitűnően úszik, sőt rajong a vízért. Hatalmas termete miatt roppant erős. Megjelenése méltóságteljes. Nem lármás, csendes kutya. Mindenféle időjáráshoz jól alkalmazkodik. Mozgása érdekes, riszáló.

Története

Az újfundlandi származásával kapcsolatban többféle elmélet terjedt el. Egyes kutatók szerint a hegyikutyák helyi változata, mások úgy gondolják, hogy a labrador és egy Norvégiából származó kutyafajta keresztezéséből alakult ki. Korának egyik kiváló kynológusa, J.S. Skinner viszont viszont azt írta az 1824-es kiadású The Dog and the Sportsman című könyvében, hogy 1662-ben vizcayai halászok otthonaik védelmére pireneusi hegyikutyákat hoztak Új-Fundlandra. De minthogy a pireneusi hegyikutyák általában fehér színűek, hogyan lett belőlük "fekete kutya"? Erre Skinner sem tudott válaszolni. James Watson, az 1920-as évek legnagyobb amerikai szaktekintélye a következőt írja az újfundlandiról: "különböző színű, szőrzetű és méretű közönséges kutyákból kifejlesztett angol változat." Ennyit az elméletünkről, amelyekhez mi is hozzátehetjük a magunkét: annyi bizonyos, hogy sok száz évvel ezelőtt éltek már Új-Fundland szigetén nagy termetű, fekete "medvekutyának" nevezett ebek, ezeket a kutyákat talán nem is baszk, hanem inkább skandináv tengerészek hozták a szigetekre, ahol mint életmentők, elévülhetetlen érdemeket szereztek. A zord éghajlatú gleccserek által koptatott-csipkézett, zátonyokkal tarkított Új-Fundland partjain ezek a kutyák mint eleven iránytűk, csalhatatlan biztonsággal vezették a halászok hajóit a jéghegyek között. 1775-ben azután akadt egy angol, aki a kutyát a szigetről "újfundlandinak" nevezte el, és alig egy évszázaddal később, 1886-ban született a fajta első standard leírása. Az is bizonyos (hiteles dokumentumok számolnak be róla), hogy a kutyák bátorsága, ragyogó úszni tudása már 1876-ban nagyszerű víziversenyeket eredményezett az angliai Maidstone-ban és Porstmounthban. Ugyanakkor Kanada északi sarkvidékén egyes kutatók újfundlandiakkal és bernáthegyiekkel húzatták a szánjaikat. Az újfundlandiakat egyébként arra is használták, hogy a bernáthegyi kutyák méreteit és "erejét" visszaállítsák, amikor egy fertőző járvány majdnem teljesen kipusztította a világhírű St.Bernard Hospice kennelt.

Használhatósága

Az újfundlandi valamikor - eredeti hazáján kívül - a skandináv államokban, valamint Hollandiában és Svájcban népszerű, ünnepelt kutya típus volt. Úgy tűnik manapság ismét kezd "divatba jönni". Érthető is, mert sokoldalú, kifejezetten jó természetű kutya. Az persze nem kétséges, hogy termete miatt tartása meglehetősen hely- és táplálékigényes. Nehezen elképzelhető például egy tizedik emeleti, lakótelepi kis lakásban. Mint mondtuk, az újfundlandi kitűnő úszó és elsőosztályú vízimentő. A tengerparti fürdőhelyeken egyre-másra alakulnak az újfundlandi-mentőosztagok. A kutyák látható örömmel és lelkesedéssel vesznek részt a kiképzéseken. Az úszás már csak azért sem okoz nekik gondot, mert ujjaik között valóságos úszóhártya feszül. A tanfolyam végén természetesen vizsgát tesznek, ami számukra csak játék: egy vízbe dobott bábút kell partra húzniuk. Úgy tűnik ilyenformán ezek a nagyszerű kutyák ismét megtalálják "helyüket a Nap alatt": végzik a dolgukat a vízpartokon, mentik a vigyázatlan fürdőket, és ezzel tulajdonképpen "visszatérnek ősrégi foglalkozásukhoz".

Jelleme

Jó természetű, barátságos, szelíd, őszinte, könnyen kezelhető kutya. Általában igen békés, főként a lakásban. Az emberekkel és az állatokkal is barátságos, családjával pedig kimondottan kedves. Nem különösebben éber, de szükség esetén megvédelmezi családját. Nem ugat sokat, ezért ha hangosan jelez, azt mindenképpen ellenőrizni kell. Szeret úszni, akármilyen legyen is az időjárás.

Társas viselkedése

Az újfundlandi kiváló társ. Nincs vele baj, és általában a többi kutyát is barátságosan üdvözli. A gyerekekkel nagyon türelmes és jámbor. A háziállatokkal is elég jól kijön, akárcsak a kisebb haszonállatokkal. A jó szándékú látogatókat barátságosan üdvözli.

Szőrzetápolási igénye

A fajta szőrzete elég sok gondozást igényel. Rendszeresen és alaposan át kell kefélni, majd át is kell fésülni. A talppárnák között és a fülben növő szőrt el kell távolítani. Noha a bundáját nem szokás nyírni, az újfundlandi általában szívesen látott vendég a kutyakozmetikában. Többnyire csak a kiállítások előtt van szükség a nyírásra.

Tanítása

A nevelést nyugodt, kiegyensúlyozott módon kell végezni. Ez a kutya érzékeny a gazdája hanghordozására. Soha nem kell megbüntetni, ha a gazdája következetesen bánik vele, és egyértelműek közli a szándékát. Az új utasításokat elég gyorsan megtanulja, de nem szereti a túl hosszú foglalkozásokat, és nem tartozik a leggyorsabban tanulók közé. Szeretne gazdája kedvében járni, de ez nem jelenti azt, hogy az értelmetlen parancsokat is végrehajtana.

Mozgásigénye

A fajta átlagos mennyiségű testmozgást igényel, és jól alkalmazkodik a család életmódjához. A fárasztó, egész napos túrákat került kell mindaddig, amíg a kutya fel nem nő. Nagyon szeret úszni, számára ez a legideálisabb testmozgás. Értékelni fogja, ha rendszeresen lehetővé teszik számára az úszást - különösen a meleg napokon, de máskor is. Sűrű szőrzete a hideg, esős időben is megfelelő védelmet nyújt, ezért nyugodtan tartható a szabadban is, feltéve, hogy így sem különül el a családtól.

Alkalmazásai

Nagyszerű családi kutya, de gazdájának nem szabad alábecsülnie szőrzetápolási igényét. Az újfundlandi minden vízzel kapcsolatos tevékenységben szívesen benne van.

Egyéb tudnivalók

Sok újfundlandiban természetes "mentési ösztön" él - jó néhányszor leírták már, hogy ilyen kutyák megpróbálták partra húzni a mit sem sejtve úszkáló gazdájukat. Ez azonban csak a fajta kutyáinak egy részére érvényes.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Kanadai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz