kutyafajtak.hu

Vadkacsavadász retriever kutya

Kanadai fajta. Értelmes, intelligens, nagyon jól úszik. Feje hosszú, szeme barna, füle4 lelóg. Háta széles, ágyéka izmos, mellkasa mély, fara kissé lejtős. Végtagjai egyenesek, izmosak. Szőrzete közepesen hosszú. Színe vörös, néha fehér folttal a szügyén, az arcorri részén és a farka végén. Marmagassága 45-51 cm, testtömege 17-23 kg.

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: 45-51 cm

Jelleme

A vadkacsavadász retriever igen barátságos, éber, egyszerű, játékos és vidám kutya. Eléggé értelmes, és általában nagyon engedelmes is. Eleven és mozgékony kutya, de nem eltúlzottan. A lakásban nyugodt. Általában szeret úszni és apportírozni, és viszonylag keveset ugat. Társaságkedvelő és békés eb.

Társas viselkedése

A vadkacsavadász retriever kiváló családi kutya, amely remekül kijön fajtársaival éppúgy, mint a többi háziállattal. A gyerekekkel igen türelmesen viselkedik. Bármikor kész egy kis labdázásra. Ha veszélyt érez, azt ugatással jelzi, de ennél többet nemigen tesz. Az idegenekkel szemben is barátságos.

Szőrzetápolási igénye

A vadkacsavadász retriever szőrzete nem igényel túl sok figyelmet. Elég hetente átkefélni, bár a vedlési időszakban ennél gyakoribb ápolás szükséges. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Könnyen nevelhető fajta. Viszonylag gyorsan tanulja meg az új parancsokat, és szívesen dolgozik a gazdájának, aki pusztán a hangjával is irányíthatja.

Mozgásigénye

A vadkacsavadász retrievernek eléggé nagy a mozgásigénye. A szokásos napi séták mellett rendszeresen szüksége van hosszabb kiruccanásokra is. A legtöbb egyed szívesen úszik - akár hidegebb, esősebb időben is. Ha a gazdája egyszer-egyszer kénytelen kihagyni egy napot, a kutya ahhoz rendszerint jól alkalmazkodik.

Alkalmazásai

Megfelelő felügyelet mellett ez a sajátos retriever jó teljesítményt nyújthat a kutyás sportokban, pl. a labdázásban, az ügyességi és az engedelmességi próbákban.

Kategória: Szetterek, Retriverek / Kanadai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz