kutyafajtak.hu

Vörös-fehér ír szetter kutya

Származási országa: Írország

Eredeti feladata: vadászkutya

Jelleme

Igen barátságos, szelíd és értelmes fajta. Kiegyensúlyozott, eleven és mozgékony, kiváló a szaglása. Nagyon ragaszkodik a gazdájához és a családjához, velük szemben kedves és készséges. Ritkán ugat, de ha valami nincs rendben, biztosan hallatja a hangját.

Társas viselkedése

A vörös-fehér ír szetter jól kijön a többi kutyával, s megfelelő szocializáció esetén a macskákkal és egyéb háziállatokkal való együttélése sem okozhat gondokat. A gyerekekkel nagyon barátságosan viselkedik, és ugyanez jellemző az összes többi emberrel való kapcsolatára is. Ha valami nincs rendjén azt ugatással jelzi, de a beavatkozást a gazdájára bízza.

Szőrzetápolási igénye

E kutya szőrzete kevés ápolást igényel, általában bőven elég hetente egyszer átkefélni egy fémsörtéjű kefével. Időnként le kell nyírni a fül lebenye alatti szőrt, mivel így megakadályozható, hogy a hallójárat - megfelelő szellőzés híján - begyulladjon. A karmait röviden kell tartani, és a talppárnák közti szőröket is rendszeresen le kell vágni. A szőrzetet célszerű időnként lenyíratni, hogy eltávolítsák belőle az elhalt, kiálló szőrcsomókat; ilyen kezelés után a kutya ismét jól ápolt benyomást kelt.

Tanítása

Rendszerint eléggé könnyen tanítható eb, mivel értelmes, készséges, és szeret a gazdája kedvében járni. Büntetés alkalmazására általában nincs szükség, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene határozottan és egyértelműen bánni vele. A nevelés legyen vidám, következetes és világos. Ez a kutya nem szereti az olyan foglalkozásokat, ahol állandóan ugyanazt ismételgetik: nagyon szereti a változatosságot.

Mozgásigénye

A vörös-fehér ír szetter igazi munkakutya, amely akár órákon át is képes egyhuzamban dolgozni. Szeret a természetben lenni, és az időjárás viszontagságaival tökéletesen ellenálló. Nagyon hálás, ha a szabadban póráz nélkül sétáltatják. Ilyenkor azonban nem szabad megfeledkezni róla, hogy ez a fajta hajlamos az érzékeny orra által közvetített szagok nyomába eredni. A problémák elkerülése érdekében már egészen kicsi korától kezdve rá kell szoktatni arra, hogy hívásra visszatérjen a gazdájához.

Alkalmazásai

A vörös-fehér ír szetterek többségét vadászok tartják, de a fajta olyan emberek mellett is remekül megvan akik szeretnek szórakozásból együtt dolgozni a kutyájukkal. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne kiváló családi kutya - arra is tökéletesen alkalmas, csak gondoskodni kell mozgásigényéről. A legjobban a sportos életmódú családban érzi magát.

Kategória: Szetterek, Retriverek / Ír kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz