kutyafajtak.hu

Welsh springer spániel kutya

Származási országa: Wales

Eredeti feladata: vadászkutya

Marmagassága: min. 46 cm

Jelleme

A welsh springer spániel szelíd, igen értelmes, vidám és eleven. Ha jól nevelték, akkor általában engedelmes és könnyen alkalmazkodó, bár a többi spánielhez hasonlóan van benne némi makacsság is. Kiegyensúlyozott természetű, igen kedves, és nagyon szereti az emberi társaságot. Kifutóban való tartásra nem igazán alkalmas, sokkal jobban érzi magát a lakásban, a család tagjai között. A víz iránti szeretet szinte minden welsh springer spániellel vele születik; szaglásuk többnyire kiváló. Ha idegenek érkeznek, vagy ha valami nincs rendben, azt ugatással jelzi, de ennél többet nem tesz.

Társas viselkedése

A többi kutyával rendszerint barátságosan viselkedik, s a gyerekekkel is türelmes és jóindulatú. A macskák és egyéb háziállatok sem okozhatnak sok problémát számára, feltéve, hogy kellően hozzájuk szoktatták. A welsh springer spániel kivétel nélkül minden emberrel barátságos és egyáltalán nem félénk.

Szőrzetápolási igénye

A welsh springer spániel szőrzetét rendszeres kell ápolni. A fertőzések elkerülése érdekében gyakran ki kell vágni a fülekben növő szőrt, s ugyanezen okból kell lenyírni a hallójáratok környékének szőrét és a talppárák között fejlődő szőrszálakat is. A szőrzetet rendszeresen át kell kefélni és fésülni. A szőrzet minőségétől és attól függően, hogy versenyeztetik-e a kutyát kiállításokon, a szőrzetét évente kettő-négy alkalommal kell szakemberrel lenyíratni. Ilyenkor az elhalt (világosabb) színű szálakat kiszedik a bundából, lenyírják a fülön lévő szőrt, és általában is rendezett megjelenésűvé válik. Aki saját maga szeretné nyírni a kutyáját, az gyakorlott tenyésztőtől vagy kutyafodrásztól tanulhatja el a szükséges fogásokat.

Tanítása

Noha van benne némi akaratosság (néha szívesen tetteti magát süketnek), ez a kis kutya általában könnyen tanítható. Elég értelmes ahhoz, hogy megértse,m it várnak tőle, és ha rájön, hogy az engedelmesség az ő számára is előnyös, hamar elkezdi teljesíteni a parancsokat. A nevelés során tehát a kívánatos viselkedés jutalmazására kell helyezni a hangsúlyt, és persze a következetesség mindennél fontosabb. A szidáson kívül más büntetésre csak ritkán van szükség, és a szigorú testi fenyítés semmiképpen sem ajánlható. A welsh springer spániel vadászösztöne igen erős, ezért nagyon fontos egészen fiatal korától kezdve arra szoktatni, hogy a hozzám parancsot gyorsan és habozás nélkül teljesítenie kell.

Mozgásigénye

A welsh springer spániel mozgékony, eleven kutya, amelynek elég nagy a mozgásigénye. A szokásos napi sétákon kívül rendszeresen szüksége van olyan alkalmakra is, amikor megszabadulhat felgyülemlett energiáitól. Szinte kivétel nélkül minden ilyen kutya szeret úszni és apportírozni. Amennyiben a welsh springer spániel eleget mozoghat a szabadban, a lakásban nyugodtan fog viselkedni.

Alkalmazásai

Ez a kutya ma is tökéletesen alkalmas a vadászatra, specialitása a szárnyas vad apportírozása mindazonáltal nem féltétlenül van szüksége a vadászatra; egy sportosabb életmódú családban nagyszerű társ lehet belőle. Meg lehet próbálkozni az ügyességi sportokkal is.

Kategória: Spánielek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz