kutyafajtak.hu

Westie / West Highland white terrier kutya

Sok más kutyához hasonlóan ez a kutya eredete sem tisztázott. Egyes vélemények szerint származása azonos a cairn terrierével, 1924-ig a két fajta közötti keveredés is megengedett volt. Valószínűbbnek tűnik azonban, hogy az idők folyamán külsejét érintő változásokon keresztülment őshonos fajtáról van szó. Annyi bizonyos, hogy az Argyllshire grófságból származó, ősi skót fajta.

Testi adottságok

Az idők folyamán kifehéredett bundája messziről is jól látható, emiatt előszeretettel alkalmazták róka vadászatokon. A kb. 5 cm hosszú fedőszőrzet durva és erős, míg aljszőre rövidebb, puha és dús. Feje kerek, stopja kifejezett. Füle kicsi és hegyes, ovális szeme rendkívül sötét. Kicsi vagy közepes termetű kutya, marmagassága 28 cm, súlya 7-10 kg.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Energikus, szeretetre méltó, kedves, nagyon játékos, és imádja a gyerekeket. Nagylelkű és ragaszkodik az egész családhoz. Minden érdekli, ami a környezetében történik. Néha rakoncátlan vagy kissé konok, vidámsága miatt mégis méltán tartják a legjobb társasági kutyának. Az együttélés szabályait gyorsan elsajátítja, ha kellő határozottsággal, de emellett szeretettel ösztönözve neveljük. Bármilyen környezethez kiválóan alkalmazkodik.

Gondozás és testmozgás

Szőrét alaposan és gyakran kell fésülni, különösen vedlési időszakban. Bundájának tisztán tartásához rendszeresen fürdessük meg. Vigyük hosszú sétákra, különösen ha nincs kertünk, ahol szabadon futkározhat. Kirándulás során legyünk különösen figyelmesek, mert kutyánk számára szokatlan környezetben elkóborolhat.

Egyéb: A westie eredete ugyanaz, mint a cairn terrieré. Skót hazájában a fehér terriereket gyávának és gyengének tartották. A fehér kölyköket már születésükkor kiselejtezték, így soha nem volt alkalmuk bebizonyítani az ellenkezőjét. Bizonyos Malcolm őrnagy pontosan akarta tudni, mi az igazság, és cairn terrierek egy fehér vonalának tenyésztésébe fogott. Kiderült, hogy fehér kutyái legalább olyan jók a borz-, róka-, vidra- és vadmacskavadászatban, mint bármely színes cairn. Születtek azonban fehér kölykök más skót terrierváltozatoknál is, amelyek mindegyikének külön neve volt. 1904-ben ismerték el őket west highland white terrierként, és hamar népszerűvé váltak. Néhány éve a westie szinte a legdivatosabb fajtává vált, minden hátránnyal, amivel a profitorientált tenyésztés jár. Sok westie sem küllemében, sem karakterében nem típusos, ezért vásárláskor nagyon oda kell figyelni a tenyésztő kiválasztására. A kitartó, hetyke arckifejezésű kis kutya magabiztos, mindig készen áll a játékra és a mókára, éber, figyelmes, és jól kijön a gyerekekkel. Jellegzetes terrierként következetes nevelést igényel, de mindig tudja, hogyan érvényesítse akaratát bája segítségével. Szereti a sétákat, elegendő mozgás és hancúrozási lehetőség esetén városban is jól tartható. Drótos szőrzetét ápolni kell, rendszeresen trimmelik. A mindennapokban csak gondos ápolás esetén marad szép fehér.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz