kutyafajtak.hu

Francia kópók listája

A francia kopók több méretben léteznek és nagyon könnyű őket összekeverni a nevük alapján. Tegyünk rendet köztük!:) Legalábbis próbáljuk meg, mert a szakirodalom erősen hiányos, néha ellentmondanak egymásnak. Ráadásul a legtöbb kopó alig ismert Franciaországon kívül, pláne nem tenyésztik őket nagy számban, ezért nehéz pontos és hiteles információhoz jutni.

Az biztos, hogy a francia kopók 3 fő csoporta osztható méretük, elsősorban marmagasságuk alapján.

Rövidlábú, kis francia kopók

A basset-k (ejtsd: basszé), azaz a rövidlábú kopók a XVI. század óta ismertek. A francia "bas" mélyet, alacsonyat jelent. Ez az alacsonyság a lábaik örökletes csontrövidülésének következménye. (Már az ősi egyiptomban is ábrázoltak ilyen rövidlábú kutyákat.) Nem kis kutyákról van szó tehát, hanem nagy kutyákról kis lábakon! Régebben majdnem minden francia kopó kutyához tartozott rövidlábú változat is, de mára csak 4 ilyen kutyafajta maradt. A vadászok szeretik az ilyen vadászkutyákat, mert lassabban futnak, ezért könnyebb velük lépést tartani, a sűrű növényzeten is jól áthatolnak, továbbá üregben élő állatok vadászatára is kitűnően alkalmasak.

A basset-k is - mint a többi kopó - igazi falkakutyák, jól fejlett társas viselkedéssel. Nagy bennük a vadásszenvedély és munka közben már nem igazán hívhatóak vissza, a családi házban azonban jól kijönnek az emberekkel. A gyerekekkel gyengédek és kedvesek. A rövidlábú francia kopók élénk, vidám, intelligens lakótársak. Tartásuk egyszerű, de kapják meg a megfelelő mozgási lehetőséget, hiszen alapjában véve munkakutyák!

Basset artésien normandBasset artésien normand
Gascogne-i kék bassetBasset bleu de Gascogne
Bretagne-i cserszínű bassetBasset fauve de Bretagne
Kis vendée-i griffon bassetPetit Basset griffon Vendeen
Nagy vendée-i griffon bassetGrand Basset griffon Vendeen

Közepes francia kopók

A 4 db közepes francia kopó méretarányos középtermetű kutya, nem pedig "kevésbé rövidlábú" változatok. Átlagos marmagasságuk 48 és 60 cm között van.

Vendée-i griffonkopóBriquet griffon vendeen
Gascogne-i kék griffonGriffon bleu de Gascogne
Kis kék gascogne-i kopóPetit bleu de Gascogne
Kis gascon-saintonge-i kopóPetit Gascon-Saintongeois

Nagy francia kopók

A legtöbb nagy francia kopó még a szülőhazájában is elég ritka, pláne a világ többi részén. Franciaországbn a nemes, elegáns, kitűnő orrú és nagyhangú kopóknak régi, évszázados hagyományai vannak, azonban a legtöbbjüket a francia forradalmak idején kiirtották. A nagy francia kopók az ő leszármazottaik. Ezeket a falkakutyákat korábban mindig az igényeknek megfelelően keresztezték más fajtákkal. A fő szempont a vadászteljesítmény, az erő és a jó egészség volt.

Mindegyik francia kopó elegáns megjelenésű, gyakran feltűnően nagy fülük van. Okosak és éberek, de nem alkalmasak családi kutyának, ahhoz túlságosan is önállóak. Valószínűleg ez a is az egyik fő oka, hogy számuk nem jelentős.

Nagy kék gascogne-i kopóGrand bleu de Gascogne
Nagy gascon-saintonge-i kopóGrand Gascon Saintongeois
BillyBilly
PoitevinPoitevin
Trikolor (háromszínű) nagy angol-francia kopóGrand anglo-frangais tricolore
Fehér-fekete nagy angol-francia kopóGrand anglo-frangais blanc et noir
Fehér-cser nagy angol-francia kopóGrand anglo-frangais blanc et orange
Trikolor (háromszínű) francia kopóFrancais tricolore
Fehér-fekete francia kopóFrancais blanc et noir
Fehér-cser francia kopóFrancais blanc et orange
Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz