kutyafajtak.hu

Basset artésien normand kutya

Származási országa: Franciaország
Eredeti feladata: vadászkutya
Marmagassága: 30-36 cm (1cm eltérés megengedett)
Súlya: 15-20 kg

Jelleme

A fajta békés, barátságos és szelíd természetéről híres. A gazdájával szemben gyengéd és hűséges, ugyanakkor akaratos és önálló viselkedésű tud lenni. Kiváló a szaglása. A basset artésien normand ugatása mély, torokhangú, de nem hallatja túl gyakran - főleg a lakásban tartott kutya.

Társas viselkedése

Származási országában többnyire falkában él, ezért remekül kijön a többi kutyával. Ha elég korán megkezdik hozzászoktatását a macskákhoz és egyéb háziállatokhoz, azokkal is megfér. A látogatók érkezését hangosan jelzi, de ez után melegen és lelkesen üdvözli őket. A basset artésien normand rendszerint jól kijön a gyerekekkel.

Szőrzetápolási igénye

A basset artésien normand szőrzete viszonylag kevés gondozást igényel. Általában elég hetente átkefélni egy sörtekefével. A vedlés idején célszerű időnként átkefélni egy gumikefével, hogy eltávolítsák az elhalt és kilazult szőrszálakat. Rendszeresen meg kell nézni a fülét is, nem került-e bele szennyeződés; ha igen, azt jó minőségű fültisztító készítménnyel és tiszta rongydarabbal kell eltávolítani a hallójárat felszínéről. E művelethez soha nem szabad vattát használni. Ha szükséges, a fülek végét langyos vízzel és egy rongydarabbal kell letisztogatni. A karmokat rendszeres reszeléssel kell röviden tartani.

Tanítása

A basset artésien normand értelmes kutya, de nem különösebben lelkes tanuló. Akaratossága miatt a gazdájának sok türelemre és megértésre van szüksége a nevelés sikeres befejezéséhez. Néhány finom falattal azonban bármikor könnyen lekenyerezhető. Semmi értelme ezt az igen barátságos ebet erőszakkal vagy kényszerrel nevelni - ez csak természete makacs vonását erősítené, és még kevésbé lenne hajlandó engedelmeskedni.

Mozgásigénye

Ezt a kutyát gyakran kell hosszan sétáltatni, de vigyázni kell vele: ha érdekesnek tűnő szagot érez, hajlamos elindulni, hogy megkeresse a forrását. Póráz nélkül ezért csak ott és csak akkor szabad sétáltatni, ahol és amikor ez nem okozhat bajt. Ugyanezen okból kell gondoskodni arról is, hogy a kert alaposan be legyen kerítve. Ha a szabadban eleget mozoghat, a basset artésien normand a lakásban rendszerint nyugodtan viselkedik.

Alkalmazásai

Származási országában - és máshol - még ma is gyakran használják nyúlvadászatra, de családi kutyaként is remekül beválik. Meg lehet próbálkozni a nyomkövetői és a cleanboot tanfolyamokkal is.

Leírása

Fura alkatú, viszonylag nagy testű, apró lábú állat. Feje hatalmas, füle hosszú, szeme sötétbarna. Mellkasa viszonylag mély, háta feszes, széles. Lábai rövidek, kissé görbék, erőteljes csontozatúak. Farka meglehetősen hosszú. Szőrzete rövid, sűrű, sima. Színe fehér, fején rőt jegyekkel és fekete foltokkal, ill. fehér és rőt. Marmagassága 26-36 cm; testtömege 15 kg.

Eredete

Hasonló felépítésű kutyák már a középkori Angliában is léteztek, de mint a bassetek általában, ez a fajta is Franciaországból származik.

Tulajdonságai

Legendásan ravasz, furfangos, ügyes, értelmes kutya. Jó vadász hírében áll.

Alkalmazása

Apróvadra használják; egyedül vagy párosával dolgozik. Ritka fajta; manapság elsősorban társasági kutyaként tartják.

Tenyésztése 1870-ben kezdődött. A ma már kihalt artois-i basset leszármazottja.

Testi adottságok

Erős és zömök.  Feje mérsékelten széles. Szemei sötétek. Tekintete figyelmes. Fülei nagyok. Szőre rövid és dús. Színe lehet fehér és vöröses, vagy fehér-vörös-fekete.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Tarthatjuk városban, de a napi mozgásigénye nagy. Szőrét gyakran kell fésülni,füle is sok odafigyelést igényel.

Egyéb: A francia rövidlábú kopók egyike! Az artois-i és normandiai nagy kopó mása, amely a nehéz normandiai és a könnyebb artois-i basset-ből alakult ki. A robusztus, szorgalmas vadász a basset hound elődje, de amerikai és angliai rokona testi túlzásai nélkül. Kedvelt házi és családi kutya.

Kategória: Egyéb vadászkutyák / Francia kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz