kutyafajtak.hu

Sima szőrű foxterrier kutya

Magyar / idegen név:Sima szőrű foxterrier, foxi / Fox Terrier Smooth
Származási hely / feladat:Nagy-Britannia / vadászkutya, kotorékeb
Marmagasság / Súly:35-40 cm / 7-8 kg
Várható életkor / alomszám:13-15 év / 3-6 kölyök

A simaszőrű foxi az egyik legkeresettebb kotorékeb, kiváló patkány- és egérfogó. Tartása egyszerű, egészséges és igénytelen fajta. Lelkesedésével, vidám alaptermészetével életet, jókedvet visz a család életébe. Értelmes és nagy munkabírású kutyafajta. Csak akkor ugat, ha veszélyt érez. Nagyon szereti a gyerekeket, sosem unja meg a játékot - ezen tulajdonságai miatt népszerű családi kutya is. De ne feledjük, egy igazi terrierről van szó, aki nem hagyja, hogy provokálják!

A sima szőrű foxterrier története

Simaszőrű foxiA foxterrier francia neve ellenére angliai eredetű kutyafaja. Nagy-Britanniában már a középkor elején végeztek kotorékmunkát hasonló ebek. A 15. századból már vannak olyan feljegyzések, amelyek említik, hogy elsősorban rókára és borzra vadásztak. A mai foxi ősei ezek a kutyák voltak. A ma ismert megjelenésű foxterrier viszont csak az 1800-as évek elején tűnt fel. Ebben az időben a foxik még kizárólag vadászkutyaként jeleskedtek, csak a vadászok ismerték és értékelték őket. Sokoldalúságukat többféle módon hasznosították: a nagyobb testű változatait föld feletti munkában alkalmazták (például vaddisznóra mentek vele), míg a zömök, kisebb testű kutyákat kotorékmunkára használták.

A modern foxterrier története a 19. század negyvenes éveiben vett új fordulatot: ekkor kezdték tudatos tenyésztésbe vonni. Hivatalosan az 1862. évi birminghami kiállításon szerepelt először, és ott rögtön sikert is aratott. Hamarosan elterjedt az egész világon. A foxi tenyésztésében elsősorban az angolok szereztek érdemeket. A szigetországból méregdrágán megvásárolt tenyészkutyákból kiváló állomány jött létre Németországban is, a Deutsche Fox Terrier Klub, valamint az Österreich-Ungarische Erdhund Klub tevékenységének köszönhetően.

A sima szőrű foxterrier megjelenése

A sima szőrű foxterrier megjelenése jellegzete: színe fehér alapon fekete vagy sárgásbarnás foltos, olykor tiszta fehér. Olyan pédányok is gyakoriak, amelyeknek csak a feje sötét színű, az egész teste pedig fehér. A foxi marmagassága kanok esetében 38-40 cm, a szukáknál 35-39 cm. Súlya 7-8 kg közötti.

Ez a kutya élénk, vidám. Feje nem lehet hosszabb, mint 17,7-19 cm. Arcorri része és koponyája megközelítőleg egyenlő hosszúságú. A koponya lapos, enyhén széles. Füle kicsi, a behajlott fül felső vonala a koponya síkja fölé emelkedik. Orrtükre fekete. Szeme sötétbarna, minden sárgás jellegű színárnyalat kifogásolható. Fogazata jól fejlett, harapása ollószerű. Nyaka izmos, elegáns vonalú, lebernyeg nélküli. Mellkasa mély, de nem széles. Háta egyenes, rövid. Ágyéka ugyancsak rövid és erős. Mellső végtagjai egymással párhuzamosak, oszlopszerűek. Hátulsó lábai erősek, egyenesek, párhuzamosak. Függőlegesen álló farkát kunkorítják. Mancsa gömb alakú, tömör, nem nagy. Ujjai ívesek, zártak, erősek. Szőrzete rövid, egyenes szálú, kemény és testhez simuló.

A sima szőrű foxterrier jelleme, tulajdonságai

A foxterrier jelleme egyszerű és őszinte, emellett lelkes, aktív, éber és nem utolsósorban igen okos. Magabiztos, bátor és szívós kutyafajta, amely nem sok mindentől ijed meg. Nagyon céltudatos, ha akar valamit, attól nem lehet eltántorítani. Szeret a gazdája közelében lenni, de ha szükséges, önmagát is elszórakoztatja, például órákon keresztül képes játszani egy labdával vagy egy rongydarabbal. Az egyik legkedvesebb időtöltése az ásás. A foxi tulajdonságai sokoldalúvá teszik ezt a népszerű kutyafajtát: egyszerre bohókás, vidám mókamester és tüzes, eleven ördög. Munkabírása igen nagy. Ha harcra kerül a sor, a végsőkig küzd, a nála erősebbekkel is. Annak ellenére, hogy rendkívül aktív, fegyelmezett és szófogadó.

A sima szőrű foxi társas viselkedése

A foxi általában jól kijön a gyerekekkel, remek játszótársukká válhat, nagyon toleráns. A kan néha agresszívan viselkedhet más, vele azonos nemű kutyákkal. A foxterrier lehetőleg már kölyökkorában ismerje meg a macskákat és egyéb háziállatokat, nehogy később prédának tekintse őket. Éber kutya, de nagy előnye, hogy csak akkor ugat, ha bajt érez. Az emberekkel általában barátságos, a család barátait lelkesen üdvözli.

A sima szőrű foxterrier szőrzetápolási igénye

A sima szőrű foxterrier szőrzetápolási igénye nem nagy, elég hetente egyszer átkefélni egy erős sörtekefével. A vedlési időszakban az elhalt és kilazult szőrszálakat egy gumis kopókesztyűvel lehet a legkönnyebben eltávolítani. Ha farok hátsó oldalán túl hosszúra nő a szőr, lehet rövidebbre nyírni.

A sima szőrű foxterrier tanítása

Nagyon értelmes kutyafajta, ezért viszonylag rövid idő alatt igen sok mindent megtanul. A foxi tanítása azonban olyan gazdát kíván, aki magabiztos, szigorú fegyelmet tart, és mindig egy lépéssel a kutya előtt jár. Ugyanis a foxterrier igen ravasz, és tudja, hogyan kell kibújni a kötelességek alól. Nem szabad hagyni, hogy ezt megtegye, mert ha engedékeny emberek kezébe kerül, olyan kutyává válhat, amely azt teszi, amihez csak kedve van.

A sima szőrű foxterrier mozgásigénye

A foxi mozgásigénye igen nagy. Azt szereti, ha van mit csinálnia, és tele van energiával. Különösen kedveli a labdázást, ebből a játékból soha nem lehet elég neki - csak arra ügyeljünk, hogy ne legyen durva a játék. Rendszeresen lehetőséget kell adni neki arra, hogy póráz nélkül szaladgáljon, de csakis olyan helyen, ahol ezt biztonságosan megteheti. Nagyon élvezi a hosszú erdei sétákat és az eldobott botok visszahozását, de éppúgy jól érzi magát akkor is, ha a kertben játszanak vele.

A sima szőrű fox alkalmazásai

Ez a kutya kiváló kotorékeb, elsőrangú csapázó- és keresőkutya. Mivel a foxterrier feladata eredetileg a róka ugratása volt, a követelmény szerint a versenyek során a róka megfojtását kerülni kellett - vagyis azokat a példányokat részesítették előnyben, amelyek nem a bullterrier dühével támadtak. A foxi szenvedélyes patkányfogó, emellett az egértől a vaddisznóig minden állat érdekli, ami él és mozog. Egyesek szerint betanítható apportírozásra és vércsapázásra is, sőt vadat állni is, de öröklött tulajdonságai nem ezekre a feladatokra teszik elsősorban alkalmassá.

Napjainkban, mint sok más kutyafajta, a foxterrier is elsősorban társ és családi kutya. Lakásban és kennelben egyaránt jól megvan, dinamizmusával életet visz a házba. Ideges embernek azonban nem való. Tartása nem nehéz, mivel igénytelen, egészséges alkatú. Könnyen a család kedvencévé válik. Megfelelő gazda mellett a foxi jól szerepelhet a különféle kutyás sportokban, például a labdázásban (flyball) és az ügyességi próbákon. Társnak is kiváló, feltéve, ha elegendő mozgáshoz jut.

Kategória: Terrierek / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz