kutyafajtak.hu

{flike}

Szamojéd kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/szamojed-kutya#sigProId9c6152c8ab
Magyar / idegen név:Szamojéd / Samoyed, Samoiedskaia Sabaka
Származási hely / feladat:Oroszország / Juhászkutya, szánhúzó kutya, vadászkutya
Marmagasság / Súly:50– 60 cm / 20 - 30 kg
Várható életkor / alomszám:10 - 14 év / 4 - 6 kölyök

A szamojéd kutya története

A szamojéd kutya az őshazájában, Szibériában, az Jenyiszej és az Ob folyó közötti területen élő szamojéd népről kapta nevét. Használták rénszarvasterelésre, szánhúzásra és vadászatra egyaránt. A szánhúzók közül elsőként vált ismertté. Az északi-sarki expedíciók híres vezetői, Nansen, Amundsen és mások szamojéd kutyákat is alkalmaztak felfedezőútjaikon.

Modern elnevezése, hivatalos névadása 1987-ben történt meg. Első fajtastandardját Angliában állították össze. A szamojéd kutyafajta az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbb házikedvenc lett tetszetős külleme, barátságos természete miatt.

A szamojéd megjelenése

A szamojéd kutya északi származású, négyzetes alakú spicc. Vonzóan keveredik benne az erőteljesség, a kecsesség, a fürgeség és a bátorság. Büszke tartása, erőt sugárzó és elegáns megjelenése, mosolygó arckifejezése és hófehér szőre vonzza a tekintetet. Szájának jellegzetes formája, fölfelé ívelése, illetve mandulaformájú szeme adják a jellegzetes „szamojéd mosolyt”.

A szamojéd fej erőteljes, ék alakú, boltozatos koponyával és jól elkülönülő homlokrésszel. Az orr egyenletesen keskenyedő. Erőteljes, jól fejlett állkapcsa és ollós harapása van. Mélyen ülő sötétbarna szemei intelligenciát, kíváncsiságot tükröznek. A fülek magasan tűzöttek, háromszögletűek, felállók. Erőteljes, izmos végtagok jellemzik, kimondottan erős csontozattal. Farka nyugalmi állapotban lóg.

Szőrzete gazdag és nehéz. Kettős szőrzettel rendelkezik: az aljszőrzet rövid, tömör, vastag és zárt - a fedőszőrzet egyenes, hosszú és kemény. Színe fehér vagy krémszínű. Az ideális marmagasság kanoknál 57, a szukáknál 53 cm, mindkettőnél plusz / mínusz 3 cm megengedett. Az ideális súly a marmagassággal arányos, kb. 20 – 30 kg.

A szamojéd kutya jelleme

A legkönnyebben kezelhető szánhúzó fajta, ideális családba, gyerek és idős emberek mellé, mivel kifejezetten barátságos és emberszerető. Lelki egyensúlyának egyik feltétele, hogy megtalálja a pontos helyét az emberek csoportjában. Fontos, hogy ne legyen sokat egyedül, mert unalmában elfoglaltságot keres magának, kimondottan szeret ásni.

Nem a legengedelmesebb fajtákhoz tartozik, mivel nagyon is magabiztos kutya, ha izgalmas szagnyomot talál, fittyet hány a hívásunknak és zavartalanul folytatja a foglalatosságát.

Hangját a többi szánhúzóval ellentétben szereti hallatni: sokat és hangosan csahol, amíg meg nem értjük, mit szeretne. Ha azért ugat, mert valami gyanús zaj ütötte meg a fülét, akkor bizony oda kell vezetnünk a zaj forrásához; ha nem rossz szándékú idegen közeledik, jobb, ha bemutatjuk őkelmének, hogy elfogadja.

A szamojéd kutya társas viselkedése

Ne felejtsük el, hogy a szamojédet eredetileg vadászkutyaként is használták, ezért ha más állatot lát, nem biztos, hogy megelégszik egy kis kergetőzéssel. Ebben a tekintetben fontos a szocializáció. A többi kutyával mindig jól megfér.

Nem idomították különösképpen, ezért leginkább a gyerekek játszópajtásaként érvényesülnek jó tulajdonságai. Példátlan a béketűrése, a gyerekek akárhogy tépkedhetik, gyömöszölhetik a bundáját. Ez a kutyafajta az idegenekkel szemben is kedves és barátságos.

A szamojéd szőrzetápolási igénye

A szamojéd szőrének kefélését nem szabad túlzásba vinni, mert az megrongálhatja az aljszőrzetét. A vedlési időszakban kétsoros, ritka fémfogakkal felszerelt fésűt tanácsos használni, mivel ez távolítja el leginkább az aljszőrzet elhalt szálait.

A szamojéd kutya tanítása

A szamojéd kutya engedelmességi nevelését már egészen korán el kell kezdeni, a legfontosabb elem a következetesség legyen. A gyakorlatok változatosak legyenek, mert az egyhangú feladatokat a kutya elunja, makacssága fokozódhat. Minden nap gyakoroltassuk vele a már elsajátított dolgokat. A gazdának mindig éreztetnie kell a tekintélyét - ezt barátságosan, de határozott módon kell tennie. Szigorú szavakkal és testi fenyítéssel nem lehet elnyerni a szamojéd tiszteletét.

A szamojéd kutya mozgásigénye

A szamojéd testfelépítésének köszönhetően nagy távolságokat képes sétálva vagy futva megtenni. Ha már elérte a felnőttkort, mindennap tegyünk vele hosszú sétákat! Ha eleget mozog, akkor a lakásban már nyugodtan fog viselkedni. Mivel hajlamos az elkóborlásra, nagyon fontos, hogy a kert jól legyen körülkerítve.

A szamojéd alkalmazásai

A szamojéd kutya a hivatalosan elismert szánhúzó kutyafajták egyike. Aki szeretné, megpróbálkozhat a kutyaszánversenyzéssel, de tudni kell, hogy ez a sport igen sok időt és munkát igényel, s nem is annyira hobbi, inkább életforma. A szamojéd nyomkereső és mentőkutyának is alkalmas.

A legtöbb kutyás sportban eredményes: szánhúzás, agility, dog-dancing, terelés és engedelmességi próbák, de ha valaki egy kedves társat, jó természetű házi kedvencet szeretne, az sem fog csalódni.

Kategória: Szánhúzó kutyák / Orosz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz