kutyafajtak.hu

Németjuhász / Német juhászkutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/nemetjuhasz-kutya#sigProId78918c624a

A német juhászkutya talán a legnépszerűbb kutya a világon. Kivételes értelmi képességeivel, elsőrendű szimatával és a gazdájának való állandó megfelelési igényével könnyen kiképezhető, sokoldalúan hasznosítható kutyafajta, és nem utolsósorban az ember igazi társa lehet. Megnyerő megjelenése, kedvessége, szelídsége, ugyanakkor rettenthetetlen őrző-védő ösztöne, szívóssága, munkaszeretete miatt nagyon sokan szeretik.

Magyar / idegen név:Német juhászkutya, Németjuhász /
German Shepherd, Alsatian wolfdog
Származási hely / feladat:Németország / Juhászkutya
Marmagasság / Súly:55-65 cm / 25-40 kg
Várható életkor / alomszám:9-13 év / 5-10 kölyök

A Német juhászkutya története

Német juhászkutyaA német juhászkutya a magyar köznyelvben "farkaskutya", az angol nyelv pedig az Alsatian wolfdognak nevezi. A farkashoz azonban csak annyi köze van, mint a többi kutyafajtának: egykori őse a farkas. Ahogy a neve is mutatja, Németországból származik, és eredeti feladata a nyájak őrzése volt. A német tenyésztők hosszú és szigorú szelekciós folyamat során alakították ki.

A németjuhász története 1884-ben jutott el a döntő stádiumba: ekkor alakult ki véglegesen a ma ismert formája, Max von Stephanitz lovassági kapitány lelkes, szakszerű tenyésztői tevékenysége nyomán. Ezután vált a német juhászkutya ismertté az egész világon. A legsokoldalúbb szolgálati kutya lett, a munkakutyák "királya". Elsősorban a rendőrség alkalmazza, de szolgált az első és a második világháborúban is: aknákat kutatott fel, az egységek között összekötést biztosított, sebesülteket mentett.

A Német juhászkutya megjelenése

A német juhászkutya megjelenése, nagyon hasonlít az európai szürke farkaséra - főleg az ordasszínűé. Közepes termetű, megnyerő küllemű, izmos, erőteljes kutyafajta. Színe a leggyakoribb esetben fekete (hát) - sárga (végtagok), ezen kívül lehet még ordasszínű és egyszínű fekete. Ezek mellett számos színváltozatban előfordul még, de az FCI nem mindegyiket fogadja el. Marmagassága a kanok esetében 60-65 cm, a szukáknál 55-60 cm. A súlya 25-40 kg közötti. Tetszetős formájú feje elkeskenyedő, az arcorri és a koponyai rész egyenlő hosszúságú. Szeme sötét, tekintete hűséges, értelem sugárzik belőle. Füle felálló, kissé előre áll, és kellemes megjelenést biztosít a kutyának. Állkapcsa erős, fogazata ollósan záródik. Orrtükre mindig fekete. Nyaka elegáns vonalú, hosszú, erős. Háta is erőteljes, izmos, a far felé enyhén lejt. Mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Mellső végtagjai párhuzamosak. A hátulsó végtagok erősek, combjai izmosak. Farka hosszú, csánkon alul ér, és dús szőrzet borítja. A hosszú farok a németjuhász esetében kívánatos. Mancsa zárt, középnagy, kerekded. Karma sötét. Szőrzete félhosszú, testhez simuló, dús aljszőrzettel.

A Német juhászkutya jelleme, tulajdonságai

A legértelmesebb és a leginkább munkaszerető kutyafajták egyike. A német juhászkutya jelleme rendkívül gyengéd, barátságos, legendásan hűséges és bátor, magabiztos. Több kutyafajta legelőnyösebb tulajdonságait egyesíti magában: például a boxer küzdőkészségét, a bernáthegyi erejét, szívósságát, a spániel agilitását, szelídségét. Bár a család minden tagjával jó viszonyban van, az ő életének középpontjában a gazda áll, és mindig azon igyekszik, hogy a kedvében járjon. Ez a kutyafajta csak olyan embereknek ajánlott, akik nincsenek sokszor távol az otthonuktól, mivel a németjuhász úgy érzi: ha nem törődik vele a gazda, büntetésben van.

A német juhászkutya tulajdonságai közül az egyik legfontosabb, hogy megérti, mi zajlik körülötte, és magától értetődő feladatának tekinti az otthonának, a családtagoknak és a tulajdonuknak védelmét. Kiváló őrző-védő. Nem hagyja magát idegenektől megvesztegetni. A szimata és a hallása is elsőrangú, sokkal jobb, mint a legtöbb fajtáé. Szőrzete minden időjárásban megfelelő védelmet nyújt, ezért tartható szabadtéri kifutóban is. Ha más kutyákkal tartjuk együtt, akkor is igényli a gazda törődését, a kutyák társasága számára nem helyettesíti az emberét.

A Német juhászkutya társas viselkedése

A német juhászkutya nagyon jól kijön a gyerekekkel, ha tisztelettel bánnak vele. Fontos tudni róla, hogy ha a barátokkal folytatott játék esetleg eldurvul, ez a kutyafajta a családhoz tartozó gyermekek védelmére kel, ezért ne hagyjuk felügyelet nélkül gyermekünket játszópajtásaival a kutya jelenlétében. Idegenekkel szemben óvatos, de ha a gazda azt jelzi, hogy minden rendben, akkor a németjuhász nem viselkedik ellenségesen. A család barátait lelkesen fogadja. Ha a szocializációja megfelelő volt, a német juhászkutya sem fajtársaival, sem más háziállatokkal nem keveredik konfliktusba.

A Német juhászkutya szőrzetápolási igénye, gondozás

A német juhászkutya szőrét kártolókefével rendszeresen érdemes átkefélni, hogy eltávolítsuk az elhalt vagy meglazult szálakat a sűrű aljszőrzetből. A lakásban tartott kutyák egész évben folyamatosan vedlenek, bár ez tavasszal és ősszel némileg fokozódik. A kertben tartott kutyák csak évente kétszer vedlenek, így kevesebb gond van a szőrzetükkel. A karmokat röviden kell tartani. A csípőízületi diszplázia, ami általában a nagyobb testű kutyákat veszélyezteti, a németjuhász esetében is okozhat problémát. Bár ez elsősorban örökletes betegség, hajlamosító tényező lehet, ha a fiatal kutya nem jut megfelelő tápanyaghoz, vagy túl nagy megterhelés éri. Nagyon fontos, hogy megbízható tenyésztőtől vegyünk kutyát és különösen kölyökkorában figyeljünk az étkezésére és a mozgására.

A Németjuhász kutya tanítása

A németjuhász kivételesen értelmes, szívesen és gyorsan tanul, örömmel hajtja végre a parancsokat. Érzékenyen reagál viszont a vele szemben használt hanghordozásra. Mint minden kutyát, egyértelműen és következetesen kell nevelni, ekkor a német juhászkutya biztosan nem okoz csalódást. Mivel a kan nagyobb és erősebb, mint a szuka, ezért már kölyökkorától kezdve szoktassuk le a póráz rángatásáról.

A Németjuhász kutya mozgásigénye

A németjuhász kutya mozgásigénye nagy - csak akkor igazán kiegyensúlyozott, ha hosszú sétákat tehet, futkoshat, apportírozhat vagy akár úszhat is. Erre naponta minimum egy órát szánjunk. Ez a kutyafajta nem hagyja el a territóriumát, pontosan tudja, hol a határ, és nem hajlamos arra, hogy a kerítésen túl felfedezőutakat tegyen. Pórázról elengedve sem kóborol messzire a gazdájától, ha megfelelő volt a nevelése és jó a kapcsolata a gazdival.

A Német juhászkutya alkalmazásai

Kivételesen jó tulajdonságainak összessége miatt a német juhászkutya a világ legnépszerűbb munkakutyája. A rendőrségnél és a katonaságnál is alkalmazzák őrző-védő, kutatási és mentési feladatokra, de dolgozik vakvezető és kábítószer-kereső kutyaként is. Ez a kutyafajta nem érzi jól magát, ha nincs mit tennie. A legnépszerűbb, legsokoldalúbban használt eb az egész világon. Ezek mellett szinte minden kutyás sportban jó teljesítményre képes: vadászati gyakorlatokban, ügyességi és engedelmességi próbában is. Állományának pontos számát nehéz megbecsülni, valószínűleg több millióra tehető. Hazánkban is az egyik legnépszerűbb kutyafajta.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz