kutyafajtak.hu

Boerboel kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/boerboel-kutya#sigProId8b55301da4
Magyar / idegen név:Boerboel / Boerboel
Származási hely / feladat:Dél-Afrika / farmőrző
Marmagasság / Súly:60-70 cm / 50-80 kg
Várható életkor / alomszám:9-12 év / 8-12 kölyök

Jelleme

A boerboel kiegyensúlyozott, magabiztos és általában nyugodt kutya. Nagyon hűséges, erősen kötődik a családja tagjaihoz, és szükség esetén akár az élete árán is megvédi őket. Rendkívül bátor és józan, nem kíméli önmagát. A családjával szemben engedelmes és készséges, ugyanakkor önállóan is tud kezdeményezni. Erősen territoriális természetű, éber is figyelmes, nagyszerű házőrző - a lakásba behatolni próbáló betolakodóknak semmi esélye sincs. A boerboel visszafogott módon őrzi a rá bízott javakat, s általában csak akkor ugat, ha valami baj van. Ha kifutóban tartják, azzal megfosztják az emberi társaságtól, amire szüksége van. Odaadó természetét is figyelembe véve egyértelmű, hogy ez a kutya a család tagjaként élhet. Ez jellemének fejlődése érdekében is hasznos.

Társas viselkedése

Ez az eb minden olyan emberrel és állattal rendkívül jól kijön, aki, illetve amely a család tagjának számít. A gyerekekre különösen nagy figyelmet fordít, a szó pozitív értelmében. Az idegenekkel szemben éber, de ha a gazdája nyilvánvalóvá teszi számára, hogy szívesen látott vendégekről van szó, akkor a kutya is elfogadja őket. Általában jól megfér a családhoz tartozó más kutyákkal, de az idegen ebekkel szemben domináns módon viselkedik (például az utcán).

Szőrzetápolási igénye

A fajta szőrzete nem igényel különösebb ápolást. A vedlési időszakban gumikefével vagy gumis kopókesztyűvel lehet szőrzetéből eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat.

Tanítása

A boerboel értelmes kutya, amely szeret gazdája kedvében járni - ennek megfelelően könnyen nevelhető. Szinte bármit meg lehet tanítani neki. Az is biztos azonban, hogy ez a fajta nem felel meg bárkinek: olyan gazdára van szüksége, akinek természetes tekintélye van a kutyák előtt, és aki igen következetes és harmonikus módon tudja végigvinni a nevelést. Határozatlan, tapasztalatlan és engedékeny személyeknek nem ajánlható.

Mozgásigénye

A boerboel mozgásigénye átlagos. Nagyon fürge eb, s hosszú órákat tud gyalogolni anélkül, hogy elfáradna. Szinte minden boerboel szeret labdázni és apportírozni is.

Alkalmazásai

Dél-Afrika és Namíbia vidéki területein az emberek valósággal imádják a boerboelt, ami nem véletlen: ez a kutya már számtalanszor bebizonyította, hogy milyen nagyszerűen tudja őrizni a a hatalmas gazdaságokat és az ott élő családokat. Más országokban ritka, ott elsősorban éber társként tartják a fajta rajongói. Tulajdonságai és eredete alapján ez a kutya főként azoknak ajánlatható, akiknek nagy tér áll a rendelkezésére, no meg egy jókora, erősen körülkerített kert. A nyüzsgő belváros nem ideális környezet a számára.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Dél-Afrikai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz