kutyafajtak.hu

Komondor kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/komondor-kutya#sigProId680bce5a93

Általános leírása

Színe: fehér. Marmagassága: 65-80 cm (kan), 55-70 cm (szuka). Súlya: 40-60 kg. Hatalmas termetű kutya. Fejének nagysága mindenkor harmonikus arányban van a testével, és sohasem durva. Hosszú szőrzet borítja, olyannyira, hogy a szemének nem szabad látszania. Az orrhát egyenes, az orrtükör fekete. Fogazata erőteljes, a fogak hatalmasak, ollósan záródnak. A szeme sötétbarna. Füle lelóg, s azt sem figyelő, sem pedig támadó helyzetben nem mozdítja felfelé. Nyaka igen izmos, lebernyeg nélküli. Háta feszes, rövid, jó izomzatú. Mellső végtagjai oszlopszerűek, hosszú, gubancos szúr borítja őket. Ágyéka hosszú, fara széles, enyhén csapott. Farka nyugalmi helyzetben lelóg, figyelő pózban felemeli hátvonalának magasságáig. Mancsai nagyok, zártak. Szőrzete hosszú, szalagos, nemezes, gubancos, a fején valamivel rövidebb. A komondor egész megjelenése tiszteletet parancsol, rendkívül lenyűgöző látvány. Aránylag nagy teste, hosszú szőrzete ellenére mozgása könnyed.

Viselkedése, tulajdonságai

Hihetetlenül nyugodt, megfontolt, de szükséghelyzetben roppant gyors, és váratlanul támad. A komondorosok állítják, hogy a kutya a nap legnagyobb részét fekvéssel, pihenéssel tölti, de éberen figyel, és a legkisebb zajra azonnal támad. Éjszaka viszont rendületlenül mozog, és egyetlen percre sem nyugszik meg - őrzi a portát. Rohama ellenállhatatlan. Ellenfeleit egyszerűen "elsöpri". Önálló, de sohasem akaratos. Gazdáját egyenesen isteníti, és minden körülmények között engedelmeskedik neki. Láncra kötni nem szabad, mert ez túlságosan kiforgatja eredeti vérmérsékletéből, és nagyon goromba lesz, amin persze ilyen körülmények között nem is lehet csodálkozni. Nagyon fontos tudni, hogy ezt a fajtát nem szabad ok nélkül büntetni!

Története

A kynológusok általában egyetértenek azzal a feltevéssel, hogy a komondor a népvándorlás során került ide elődeinkkel a Kárpát-medencébe. Ezt a kutyát a ránk maradt írásos emlékek sokféle néven emlegetik: pusztai komondornak, gubancos magyar juhászkutyának, selyemszőrű farkasebnek, bagolyszemű komondornak is hívják. Ez a sok elnevezése is amellett tanúskodik, hogy a komondor mindig is megbecsült, közszeretetnek örvendő eb volt. A ménes, a gulya és a nyáj hűséges és bátor őrzőjeként tevékenykedett. Valamikor bőségesen akadt ellensége nyájnak, a csordának hiszen nemcsak rablók, hanem vadállatok is megpróbálták megdézsmálni a háziállatokat. A komondor félelmetes megjelenésével éjjel és nappal egyaránt bátran őrizte a rábízott állatokat, és jaj volt a betolakodóknak. Könnyen megbirkózott ellenfelével, akár ember, akár farkas kívánt elragadni egyet-egyet az állatokból. Hatalmas termete, fogazata félelmetes fegyver volt a küzdelemben, ugyanakkor nagy bundája védte az ellenség harapásaitól és a kemény hidegtől. A pásztor nagyra becsülte kutyáját, és ennek köszöngető, hogy fajtisztán tenyésztette. Egyes adatok arra engednek következtetni, hogy nyáron a nagy meleg miatt lenyírták a komondor bundáját. A XIX. században a komondor lassan feleslegessé vált a nyáj mellett, hiszen időközben a nyáj ellenségeit teljes mértékben felszámolták. A komondor a házak, majorságok őrzője lett, és ezt a feladatát is kiválóan ellátta.

Használhatósága

A komondor nem lakáskutya! Szabad mozgást, tágas teret igényel, ezért kifejezetten csak kertes házban érdemes tartani. Majorok, porták, különböző hatalmas telepek nappali és éjjeli őrzésére kiválóan alkalmas, mert megvesztegethetetlen, félelmetes és hihetetlenül éber. Újabban az Egyesült Államokban keresett fajta, s a birkanyájat kitűnően őrzi a coyote-okkal szemben.

Eredeti feladata: csorda- és házőrző kutya

Marmagassága: 70 cm / 65 cm

Súlya: 40-60 kg

Jelleme

Ez a független, de visszafogott természetű, kiegyensúlyozott, szívós kutya ma is igen közel áll a természethez. Önálló gondolkozású eb, a saját belátása szerint cselekszik, és a döntése az esetek nagy részében helyes, mivel megvan az a lenyűgöző képessége, hogy megítélje, vajon egy adott személy rossz szándékkal közeledik-e. Buzgón őrzi territóriumát, és a hívatlan vendégeket nem engedi be a kertbe. Mindazonáltal nem nagyon szeret ugatni, és nem is agresszív: a komondor csendes, visszafogott kutya, amely csak ritkán hallatja a hangját. Nagyon bátor, és olykor igen domináns viselkedésű is lehet - ezért tartják kevésbé alkalmasnak kezdők és engedékeny természetű személyek számára. A legszívesebben többnyire a "családja" társaságában tartózkodik, de arra is képes, hogy a nagy nagy részében saját magát szórakoztassa a kertben. Soha nem erőlteti rá magát a gazdájára.

Társas viselkedése

A megfelelően szocializált, jó nevű tenyésztőtől származó komondor gond nélkül együtt tud élni más kutyákkal vagy háziállatokkal. Az utcán nem tűri el, hogy egy másik kutya fölényeskedjen vele szemben, de ha barátságos módon közelednek hozzá, akkor a jól nevelt komondor is barátságosan fog reagálni. Szereti a gyerekeket, de feltétlenül tudni kell róla, hogy ha a társaik bosszantják vagy a bántják a "családjába" tartozó kicsiket, akkor a komondor rögtön a védelmükre kel. Ez az eb igen hatékonyan őrzi és védi az otthonát és a családja tagjait, de a rendszeres látogatókat már elfogadja. A territóriumán kívül általában senkit sem zaklat.

Szőrzetápolási igénye

A komondort soha sem kefélik vagy fésülik, mivel az lehetetlenné tenné szőrzete nemezesedését. A zsinórok éppen azért alakulnak ki, mert az aljszőrzet puha szálai nem hullanak ki, hanem megakadnak a durvább, hosszabb fedőszőrszálak között. A nemezes zsinórok kialakulási némi kézi munkával elősegíthető. A jellegzetes komondorszőrzet kialakulása után már alig igényel ápolást, és a lakásban az eb szinte egyáltalán nem hullat szőröket. Ugyanakkor a szőrzetében meglehetősen sok homokot és sarat hozhat a szabadból. Időnként szükségessé válhat egy alapos fürdetés, ám ezt lehetőleg nyáron kell elvégezni, ugyanis a szőrzet teljes száradása napokig is eltarthat. Ritkán használnak kutyasampont, a komondor tisztább és fehérebb lesz, ha valamilyen biológiailag lebomló kézmosószerrel vagy környezetbarát szappannal fürdetik. Akinek tetszik a komondor sajátos megjelenése és jelleme, de nem szereti a hosszú szőrzetéből fakadó problémákat az le is nyírhatja a zsinórokat, mivel az így jóval kevesebb piszkot visz majd a lakásba.

Tanítása

A komondort mindig nyugodt légkörben kell tanítani. A gazdájának határozottan, következetesen és egyértelműen kell irányítania az állat viselkedését, és nem lehet vele szemben engedékeny. A verés és a kiabálás teljesen értelmetlen, sőt, az ilyesfajta módszerek alkalmazása miatt a gazda elveszítheti a kutya tiszteletét. A komondor csakis akkor fogja teljesíteni a kapott parancsokat, ha azok az ő szemében is értelmesnek tűnnek. Az ember barátja lesz, nem a rabszolgája: nem fog mutatványokat előadni a kedvéért. Hatalmaskodó természete miatt leginkább az olyan gazdához illik, aki pontosan tudja, mint akar.

Mozgásigénye

E fajta mozgásigénye átlagos, viszont nagyon szeret a szabadban lenni. A rossz idő nem zavarja, még a fagyot is jól tűri, hiszen sűrű szőrzete jó védelmet nyújt. Jó néhány komondor állandóan a szabadban él, és ha így is elegendő figyelmet kapnak, akkor ebben nincs is semmi rossz. Ez a kutya városi környezetben, társként is tartható. Fontos a számára, hogy naponta ellenőrizhesse territóriuma határait, és ha elég hely áll rendelkezésére, akkor saját maga gondoskodik mozgásigénye kielégítéséről. Máskülönben eléggé nyugodt természetű, akár órákon keresztül is szívesen lustálkodik és alszik.

Alkalmazásai

Ez a kutya ideális társ azok számára, akiknek az otthona körül sok szabad hely van, és akik szeretik, ha a házukat és kertjüket egy megfontolt kutya őrzi. Vadászkutyának nem igazán alkalmas.

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz