kutyafajtak.hu

Őrző-védő kutyák, kutyafajták

Az őrző-védő kutyafajták egyedeit évszázadok óta tudatosan válogatták azért, hogy valóban megbízhatóan védjék az embert és annak vagyonát. Ez a kutya alapviselkedésévé vált, szinte alig kell tanítani erre. Személyvédelemre, házőrzésre, gyártelepek, raktárak, különböző objektumok őrzésére használják őket.

Érdekes módon az őrző-védő kutyák kiegyensúlyozottak és nyugodtak a családban, de amikor veszélyhelyzet alakul ki, akkor azonnal támadásba lendülnek és habozás nélkül használják erőteljes fogazatukat. Ha sikerül fogást elérniük, nem eresztik "áldozatukat".

Az őrző-védő kutyák általában könnyen taníthatók, éberek, gyorsan kiképezhetők, de ha a tulajdonos nem elég következetes és szigorú velük, akkor veszélyessé válhatnak. Miután általában eléggé megtermett kutyák, hamar tudtára éberednek erejükre, és dominánsak a többi fajtabeli kutyával.

Az őrző-védő kutyafajtákkal végzett kísérletek tapasztalatai arra utalnak, hogy ezeknek a kutyáknak a bőre kevésbé érzékeny a fájdalomra. Ezt több állatorvos is megerősíti, akik a verekedésből származó sebeket kezeltek. Azt állítják, hogy ezeknek a kutyáknak van valamilyen plusz karakánságuk, aki a többinek nincs.

Az őrző-védő kutyákat speciális, kemény gyakorlatokkal edzik, tanítják feladatukra. A kiképzés hármas alapelve: a ragaszkodás, a tekintély és a jutalmazás. Kiképzés közben a legnagyobb büntetés: enyhe suhintás a kutya pofájára vagy farára - nem annyira azért, hogy fájjon, hanem, hogy büszkeségében sértse az állatot. A dicsérettel is módjával kell bánni, hiszen ez a kutya egyetlen jutalma, meg kell hát tanulnia az értékét. Az igazán eredményesen dolgozó őrző-védő ebet már kölyökkorában jól választják ki az alomból, mert már akkor szemmel láthatóan bátor, életerős, megbízható természetű.

Az őrző-védő kutyák egy része eredetileg pásztorkutya volt, de a társadalmi és gazdasági változások nyomán "munkakörük megváltozott", ezért ma már az őrző-védő csoportba sorolhatóak inkább. A német juhászkutya a legjobb példa erre, amely nyájőrző létére világszerte a legsokoldalúbban használható munkakutya, a fegyveres rendvédelmi testületek egyik kedvence.

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz