kutyafajtak.hu

Airedale terrier kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/airedale-terrier-kutya#sigProId40718a81ef
Magyar / idegen név:Airedale terrier / Airedale terrier
Származási hely / feladat:Nagy-Britannia / Vadászkutya
Marmagasság / Súly:56-61 cm / 22-24 kg
Várható életkor / alomszám:11-13 év / 5-10 kölyök

Airedale terrier kutya története

Nevének eredete: az Airedale az angliai Yorkshire egyik kerülete, a terrier pedig a francia terrier, azaz föld szóból származik. Az Aire völgyében az volt a dolguk a kutyáknak, hogy róka és borz után kutassanak. Otterhound és éles terrierek keresztezésével nagyobb termetű fajtát, olyan kutyát akartak kialakítani a tenyésztők, amely sikeresen küzd meg a vidrával, ennek érdekében még a vidrakutyával is keresztezték. Az airedale terrier erőteljes felépítésű, remekül úszó kutya.

Eleinte ezeket a kutyákat többek között working, azaz dolgozó, waterside, azaz vízi, víz melletti és Bingley terriernek nevezték, de 1879-ben már külön fajtaként szerepeltek egy yorkshire-i kiállításon. Az airedale terrier gyorsan népszerű lett. Sok példány került az Egyesült Államokba és Németországba. A németek fedezték fel sokoldalúságát. Őrző-, határőr-, rendőr- és hadikutya lett belőle. Így eshetett meg, hogy az angol eredetű airedale terrier háborús szolgálatot teljesített származási országa ellen.

Airedale terrier megjelenése

A terrierek királyának nevezik. Rendkívül tetszetős megjelenésű és a legnagyobb testű (marmagasságú) terrier. Az egész világon népszerű munkakutya.

Az airedale terrier színe cserbarna, a háta fekete. A fej, a mellkas alsó része, a mellső végtagok könyökig, a hátulsó végtagok a combok felső részéig világos cserbarnák. A fülek sötétebbek. Az airedale kan marmagassága: 58-61 cm, a szukáé: 56-58 cm. Súlyuk átlagosan 22-24 kg. Az airedale terrier feje hosszú és lapos, a füle között nem túl széles. Állkapcsa hatalmas, fogazata erős. Orrháta egyenes, orra sötétfekete. Ajkai feszesek. Füle V alakú, oldalt helyezkedik el, és előrebicsaklik. Szeme sötét, viszonylag kicsi, értelmes, élénk "terriertekintetű". Nyaka elegáns ívelésű, mérsékelten hosszú, jó izmos. Teste négyzetbe rajzolható. Háta egyenes, rövid. Mellkasa mély, könyökig ér. Farka magasan tűzött, sohasem görbül a hát fölé; kétharmadára kunkorítják. Mellső végtagjai egyenesek, párhuzamosak, oszlopszerűek. Hosszú hátulsó végtagjai izmosak, jól alátámasztják a testét. Mancsa kerek, kicsi, de erős. Karma fekete vagy sötétbarna. Szőrzete sűrű és kemény, nem túl hosszú, koponyáján és fülén rövidebb, lesimuló.

Airedale terrier jelleme

Temperamentumát, viselkedését, képességeit tekintve egyaránt igazi terrier. Rendkívül bátor, nincs olyan ellenfél, amely elől meghátrálna, bár nem kifejezetten verekedős. Jóindulatú, barátságos, játékosságát késő öregkoráig megőrzi. Igazi "bohóc", aki mindenben a gazdájával tart. Megbízható, rendszerint nyugodtabb, mint a többi terrier, nem szertelen. Ragaszkodó, hűséges, tanulékony. Igényli is, hogy foglalkozzanak vele.

Az airedale terrier nagyon szereti a vizet, remekül úszik. Kiváló nyomkövető, és egyike a legjobb őrző-védő munkakutyáknak .

Airedale terrier társas viselkedése

A gyerekkel jóindulatú, türelmes, más kutyákkal szemben viszont lehet domináns magatartású - ez nagy mértékben függ a nevelésétől és az egyed természetétől is. Látogatók érkezését mindig ugatással jelzi. Veszélytelen helyzetekben barátságosan viselkedik az idegenekkel, de ha bajt érez, azonnal gazdája és családja segítségére siet. Az airedale terriert vadászösztöne miatt más állatokhoz (például csirkékhez, nyulakhoz) fiatal korában hozzá kell szoktatni.

Airedale terrier szőrzetápolási igénye

Sokak számára az airedale terrier legfontosabb előnye az, hogy nem hullik a szőre. Ettől függetlenül érdemes naponta átkefélni, időnként trimmelni. Vedlési időszakban az elhalt szálakat kézzel szedik ki a bundájából, helyet adva az újonnan fejlődő szőröknek. A talppárnák között növő szőrszálakat mindig le kell vágni. A kiállításokon indított kutya szőrzetével természetesen többet kell foglalkozni.

Airedale terrier kutya tanítása

Az airedale terrier értelmes kutya, jól nevelhető, eléggé gyorsan megtanulja az új parancsokat. A többi terrierhez hasonlóan ez a kutyafajta sem szereti, ha gyakran kell ugyanazokat a feladatokat ismételnie. Aki túl sokat követel tőle, az megismerheti airedale terrier akaratos oldalát is. Próbáljuk változatossá tenni a nevelését, és a helyes viselkedést jutalmazással erősíteni.

Airedale terrier mozgásigénye

Ez a kutya átlagos mennyiségű mozgást igényel. Ha a napi rövid sétákon kívül hancúrozhat is időnként póráz nélkül, akkor tökéletesen elégedett lesz. Ha gazdája hosszú sétákat szeret tenni a szabadban, az airedale terrier is szívesen elkíséri, nem fárad el. Nagyon szeret labdázni, apportírozni és úszni. A felnőtt kutya szívesen fut együtt a gazdájával.

Airedale terrier alkalmazásai

Az airedale terrier vakvezető kutyaként, mentőkutyaként, őrző-védőként és persze vadászkutyaként is jól teljesít. Elsősorban mégis társként tartják, s szinte minden gazda maximálisan elégedett vele.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz