kutyafajtak.hu

Amerikai bulldog kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/amerikai-bulldog-kutya#sigProIdef5299cc48
Magyar / idegen név:Amerikai bulldog / American bulldog
Származási hely / feladat:USA / őrkutya, vadászkutya
Marmagasság / Súly:53-69 cm / 27-54 kg
Várható életkor / alomszám:10-12 év / 7-14 kölyök
A fajtát az FCI NEM ismeri el.

Az amerikai bulldog története

A mészárosok – akiknek a bulldog a születését köszönheti – általában nagy testű, veszélyes állatok között dolgoztak, leginkább olyan kutyáknak vették hasznát, melyek megkönnyítették a vágóállatok hajtását, és képesek voltak az esetenként kitörő, elszabaduló nagy testű patások megfékezésére. Ezek a kutyák harciasságukkal, kitartásukkal és nem utolsósorban legendás fogáskészségükkel szereztek hírnevet, s a középkorban mészároskutyának nevezték őket. Az angol nyelvben később találóan a "bull" (bika) és a "dog" (kutya) szavak összevonásával már bulldognak hívták a fajtát.

A közhiedelemmel ellentétben az amerikai bulldog soha nem volt gladiátorkutya. Amerikában eredetileg a telepesek házát, vagyonát, jószágát védte a betolakodók ellen. A déli államokban a rabszolgatartó nagybirtokosok az engedetlen rabszolgák megfegyelmezésére és elfogására képezték ki. A polgárháború után felszámolták a nagybirtokokat, s a feladat nélkül maradt bulldogok szinte el is tűntek az Államokból. Egészen addig nem volt jelentős állományuk, amíg az 1970-es évek kezdetén két tenyésztő kérvényezte, hogy az általuk tenyésztett kutyákat külön fajtaként regisztrálják. Eredetileg „American Pit Bulldog" néven jegyezték be a fajtát, majd később a „pit” szó kikerült a nevéből, a pitbull terrierekkel való összekeverhetősége miatt.

A nemzetközi kinológiai szövetség - az FCI - nem ismeri el ezt a fajtát.

Az amerikai bulldog megjelenése

Az amerikai bulldognak megjelenése nem egységes - alapvetően két típusa különböztethető meg. Az egyik úgynevezett "standard", mely atletikusabb, könnyebb felépítésű, valamivel hosszabb orrú, a másik a "bully", vagyis bulltípusú, mely nehezebb, zömökebb, szélesebb, nagyobb fejű, rövidebb orrú. Megjelenésüknek megfelelően a standard kutyák a legkülönfélébb kutyás sportokban jeleskednek, míg a bullyk a kutyavilág erőemelői, akik rövid távon robbanékonyak és félelmetes erejűek, tehát mondjuk bemelegítés nélkül helyből ledöntenek egy téglafalat, de hosszabb távon, például kimerítő futás után kell nekik egy szuszszanásnyi pihenő, hogy megismételjék a gyakorlatot.

Színe tiszta fehér, vörös, szürkéssárga, csíkos, fehér foltos. A kanok jellemzően erősebbek, nehezebbek, erősebb csontúak, mint a szukák. Alapvetően erőteljes felépítésű kutya, kissé a német boxerhez hasonlító kutya. Feje gömbölyű, szeme sötétbarna, füle lelóg. Háta egyenes, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai izmosak, egyenesek, párhuzamosak. Farka hosszú, lelóg. Szőrzete rövid, sima.

Az amerikai bulldog jelleme, tulajdonságai

Az amerikai bulldog rendkívül magabiztos és kiegyensúlyozott kutya, amely természetes ösztönéből fakadóan őrzi, védi a családját és az otthonát. Ezt a feladatát higgadt, megfontolt módon, de igen meggyőzően látja el. Kifejezetten értelmes és hűséges kutya, amely ragaszkodik a gazdájához és a családjához. Éber, bátor, kitartó, önmagát nem kíméli. A kifutó nem ideális hely a tartásához, inkább a lakásban kell laknia, a család tagjai között. A lakásban egyébként meglehetősen nyugodt viselkedésű; csak akkor ugat, ha valami nincs rendben.

Az amerikai bulldog társas viselkedése

Az amerikai bulldog akár az élete árán is megvédi a családja tagjait, beleértve a gyerekeket is. A lakásba érkező idegeneket éberen figyeli, de ha a gazdája értésére adja, hogy minden rendben van, akkor elfogadja őket. Általában eléggé ellenséges fajtársaival szemben, amelyek nem a saját falkájába tartoznak - főként, ha azok kihívóan viselkednek. A vele együtt lakó, és neki behódoló kutyákkal azonban jól kijön. Azokat az állatokat, amelyekkel együtt nőtt fel, gond nélkül elfogadja.

Az amerikai bulldog szőrzetápolási igénye

Ez a kutya csak kevés szőrzetápolást igényel. Elég, ha hetente egyszer átkefélik a szőrzetét egy kemény sörtéjű kefével. A vedlési időszakban a gumis kopókesztyű a legjobb eszköz az elhalt és kilazult szőrszálak eltávolítására.

Az amerikai bulldog tanítása

Az amerikai bulldog nem való tapasztalatlan, sem határozatlan gazda kezébe. Akinek ez a kutyafajta a szimpatikus, annak testileg és lelkileg is erősnek kell lennie. A nyugodt gazda viszont, akiből árad a természetes tekintély, kiválóan együtt dolgozhat az amerikai bulldoggal. A kutya nagyon értelmes, és rövid idő alatt igen sokat tud tanulni. A túl szigorú nevelési módszereket nem ajánlják; ezzel szemben a következetesség, az egyértelműség és a szeretet fontosságát hangsúlyozzák a tenyésztők.

Egészen fiatal korától kezdve arra kell szoktatni, hogy ne rángassa a pórázt, mivel felnőttkorában túlságosan is erős lesz ahhoz, hogy ezen a rossz szokáson segíteni lehessen. Nagyon fontos az is, hogy ezt a kutyát igen alaposan szocializálják, s ezzel lehetőséget adjanak neki arra, hogy kiegyensúlyozott kutyává fejlődjön. amely minden hatásra megbízható módon reagál.

Az amerikai bulldog mozgásigénye

Az amerikai bulldog mozgásigénye elég nagy. Fürge és órákon át képes megszakítás nélkül gyalogolni - de ha a gazda nem ér rá néha-néha a sétáltatásra, ahhoz is elég könnyen alkalmazkodik. Egy jól körülkerített kertben saját maga is kifutkározza magát. A lakásban nyugodtan viselkedik. Általában imádja a labdajátékokat.

Az amerikai bulldog alkalmazásai

Az Egyesült Államok egyes részein az amerikai bulldog még ma is segít az elkóborolt marhák összeterelésében. Elsősorban őrző-védő szolgálatot teljesít, de kedvtelésből is tartják. Néhány éve már hazánkban is megkezdték magas a színvonalú tenyésztését.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Amerikai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz