kutyafajtak.hu

Rottweiler kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/rottweiler-kutya#sigProId0a0e562762

A rottweiler a családjához hűséges, a barátokkal kedves, ugyanakkor rettenhetetlen harcossá válik, ha betolakodók érkeznek a területére. Ereje, mozgékonysága és átlagon felüli harapása megkérdőjelezhetetlenné teszi őrző-védői alkalmasságát. Ezt a fajtát számos téves előítélet övezi, mely abból adódik, hogy félelmetes erejét nem fél kihasználni és aki szembekerül vele, az ritkán ússza meg csak 1-2 kisebb sérüléssel. Ha egy kistestű kutya támad, annak a legtöbb esetben csak egy szakadt ruha és egy kisebb seb lesz az eredménye, egy felnőtt rottweiler viszont másodpercek alatt kórházba juttathatja a támadót.

Magyar / idegen név:Rottweiler / Rottweiler
Származási hely / feladat:Németország / Terelőkutya, Őrző-védő
Marmagasság / Súly:55-68 cm / 40-50 kg
Várható életkor / alomszám:8-12 év / 6-10 kölyök

A rottweiler története

A rottweiler a római légiókat is kísérő harci kutyák leszármazottai. A katonák akkoriban még "lábon vitték" az élelmet, marhacsordák tereléséhez és megvédéséhez pedig erős, mégis gyors kutyák kellettek. Ez a jól használható fajta eljutott Rottweil-ig, mely egy kis vásárváros volt korábban. Néhány évszázaddal később ugyanakkor a marhakereskedelem egy fontos központja lett, persze az eredeti kutya is némiképpen átalakult. A kereskedők sokat utaztak, ezért még jobban megkedvelték ezt a nagyszerű fajtát, ami nemcsak az állatokat tartotta irányítás alatt, de testőrként is kiválóan megfelelt. A rottweiler erejének, gyorsaságának és harci kedvének hamar híre ment, ezért a gazdáik szívesen akasztották a pénzeszsákjaikat is a nyakukba.

Lényegében ekkortájt született meg a rottweiler elnevezés is. A következő lépés a tudatos, szelektív tenyésztés lett, azonban problémát jelentett, hogy a fajtán belül 3, egymástól jelentősen eltérő altípus létezett. A legnagyobb, legerősebb típus kissé lassú volt, szép, szabályos, sötét rajzolatú szőrzettel. A második típus közepes termetű, vékonyabb, éppen ezért mozgékonyabb is volt. Néhány példánynak egy fehér folt volt a mellkasán. A harmadik típus kis méretű volt, ezért azt be sem vonták a fajta nemesítésébe. A tenyésztők az első kettő típus előnyeit szerették volna egyesíteni egy egységes, homogén fajtán belül. A dolog sikerült, megszületett a mai rottweiler. A siker pedig nem váratott magára.

A rottweiler megjelenése

A rottweiler kutya csupa izom, maga a megtestesült erő. Széles szügyű, tömör testű, ráadásul még erősebb is, mint amilyennek látszik. A feje nagy, jellegzetes formájú. A szeme középnagy, barna színű. A fogazata erős, harapástesztek alapján az összes fajta közül az egyik legerősebb a harapása. A nyaka nem túl hosszú, ugyanakkor vastag, erős. Végtagjai erőteljesek, egyenesek, testét jól alátámasztják.

A rottweilernek csak egy színváltozata van. A fekete alapszín szabályosan elhelyezkedő, szimmetrikus, barnás-vöröses foltokkal díszített. Ez a rajzolat egyébként sok különböző fajtájú és származási helyű kutyán visszaköszön. A tenyésztők általában az engedelmességre és az erőre helyezik a hangsúlyt, nem pedig a küllemre. Régen szinte minden "roti" farka vágva volt, ma már -szerencsére- sokkal több az ép farkú példány.

Jelleme

A roti értelmes, magabiztos, energikus, tettrekész kutya, mégis feltétel nélkül hűséges és engedelmes is. Habár nem ugat sokat, éberen őrzi családja otthonát. Lakásban is tartható, de méretei és mozgásigénye miatt elsősorban kertes házba való. Jól ismeri a területe határait, általában meg is marad azokon belül. Nem indul önálló felfedezőutakra, sőt séta közben is szeret a gazdája közelében tartózkodni. Ennek ellenére csak akkor sétáltassuk póráz nélkül, ha tökéletesen ki van képezve. A legtöbb ember azonnal megrémül, ha egy rottweiler fut felé!

Egy gazdás kutya, azaz egy személyhez nagyon kötődik, leginkább tőle várja - fogadja el - az utasításokat is, míg a többi családtagnak sokszor csak vonakodva engedelmeskedik. Általában domináns viselkedésű, esetleg egyes kutyákkal szemben agresszív is lehet - ez főleg a kanokra jellemző. Olyan ember mellé való csak, aki fizikailag és mentálisan is fölé tud kerülne, máskülönben a kutya igyekszik mindig átvenni az irányítást. A kanok és a szukák jelleme eltérő, az utóbbiak szelídebbek és kevésbé magabiztosak.

Társas viselkedése

A jól nevelt rottweiler kutya a családhoz hűséges, a gyerekekkel gyengéd és figyelmes. Fontos azonban, hogy a gyerekek ne éljenek vissza a bizalmával. A háziállatokkal jól kijön, ha kölyökkorától kezdve következetesen van nevelve. Egyes szakirodalmak szerint egyáltalán nincs benne vadászösztön, de rottweiler-tulajdonosként én azt mondom, hogy igenis hajlamos "vadász pózba" állni és ha csak játékból is, de becserkészni pl. a cicát. Gyalog vagy biciklivel sétáltatva gyorsan megtanulja, hogy ne rángassa a pórázt, nem akar minden élőlény után futkosni.

A család barátait és a közeli rokonokat többnyire lelkesen üdvözli, míg az idegeneket határozott fellépéssel távol tartja. Fontos tudni ugyanakkor, hogy ha eldurvul a gyerkek között a játék, akkor a kutya hajlamos lehet arra, hogy megvédje a család gyermekeit a többi gyerekkel szemben! Nagyon fontos, hogy a kisebb gyerekek ne maradjanak szülői felügyelet nélkül a kutyával. Egy kedves, játékos kutyából - ha oka van rá! - egy pillanat alatt félelmet nem ismerő gladiátor válhat.

Szőrzetápolási igénye

A rottweiler gondozása nem különösebben nehéz feladat. Játék és simogatás közben a gazdi úgyis könnyen át tudja vizsgálni a kutyát. Érdemes benézni a füleibe is, mert hajlamos lehet a begyulladásra. A szőrzete sima, rövid, kissé durva, merev, dús aljszőrzettel. A vedlési időszakban a kilazult szőrszálak gumis kopókesztyű vagy gumikefe segítségével távolíthatók el. A karmait a lakásban röviden kell tartani, de egyébként ha eleget mozog, akkor kellő mértékben kopnak, vágást nem igényelnek.

A rottweiler tanítása

A rottweiler nagyon jól tűri a fájdalmat, ezért "fenyítéssel" őt pláne nem lehet nevelni. Ezzel szemben érzékenyen reagál a hangsúlyokra. Olyan gazda és kiképző kell neki, aki magabiztos, erős, természetes tekintéllyel rendelkezik. Ez a kutyafajta nem való mindenkinek, nem való első kutyának! A nevelésnek kellően következetesnek és szigorúnak kell lennie, de mindvégig szeretettel telinek is. A jól nevelt rottweiler feltétel nélkül engedelmeskedik, de az értelemetlen parancsokat ő sem szereti.

Kölyökkorában nagyon szeret bárkivel barátkozni, ilyenkor az emberekkel való szocializáció nélkülözhetetlen. Attól nem kell félni, hogy később is ilyen barátságos marad az idegenekkel, de azt tudni kell, hogy a szukák jóval később kezdik el őrizni a területüket. A szakkönyvek szerint a roti "csibészeltetése" nem ajánlott, mert az őrző-védő munkára született, így nincs szükség arra, hogy ezen vele született tulajdonságokat tovább erősítsük benne.

Mozgásigénye

A rottweiler mozgásigénye átlagos, de észben kell tartani, hogy elsősorban munkakutyáról van szó. Habár jól tűri a tétlenséget is, nem szabad hagyni, hogy egész nap csak lustálkodjon. Szeret a szabadban lenni, mozogni, úszni, apportírozni, a gazdájával játszani. Ha nem mozog eleget, hajlamos elhízni, ezért a lakásban tartott kutya esetén még fontosabb a rendszeres, kiadós sétáltatás. Saját tapasztalat, hogy a mi kutyánk utál bicikli mellett futni és rendszeresen szabotálja is, ezzel szemben bármikor szívesen futkározik velünk a parkban vagy rohan az eldobott labdáért.

Alkalmazásai

A roti született őrző-védő, ezért leginkább nagy telepek őrzésére alkalmas, az ilyen irányú kiképzés a legideálisabb a számára. Nagyszerű társ a hétköznapokban, ideális választás családi házak udvarába. Kisebb lakásokba és udvarokba nem ajánlott. Elméletben engedelmességi próbákra és kutyás sportokra is alkalmas, de sokak szerint ezek a feladatok nem jelentenek elég nagy kihívást neki, ezért nem élvezi őket annyira.

Ha nem biztosítunk értelmes elfoglaltságot vagy játszótársat, akkor hajlamos lehet arra, hogy mindent szétszedjen, ami az udvaron található. Megmetszi a fákat, bokrokat, kertészkedik, segít a teregetésben, a felvágott tűzifát gondosan szétteríti az udvaron. [Saját tapasztalat.:)] A naponta sétáltatott, megfuttatott kutya sokkal kevésbé hajlamos a "bontásra".

Egészség - Betegség

A nagytestű kutyák hajlamosabbak az ízületi betegségekre, sajnos a rottweiler is. A beteg, diszpláziára hajlamos kutyát nem szabad tenyésztésbe vonni, de sajnos sokaknak fontosabb (volt) az egyszeri bevétel, mint az egyedek és a fajta egészsége. Kizárólag megbízható, igazoltan egészséges szülőktől származó rottweiler kutyát szabad megvenni! Az ilyen kutya drágább, de mindig sokkal olcsóbb, mint aztán a kölyök árának a többszörösét műtétekre és gyógyszerekre költeni. [Arról nem is beszélve, hogy szegény állat mennyit szenvedhet az élete során a szaporítók felelőtlensége miatt.]

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz