kutyafajtak.hu

Bernáthegyi kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/bernathegyi-kutya#sigProIdf6fb28db42
Magyar / idegen név:Bernáthegyi, Szentbernáthegyi / St.Bernhardshund
Származási hely / feladat:Svájc / Mentőkutya
Marmagasság / Súly:65 – 85 cm / 50 - 80 kg
Várható életkor / alomszám:8 - 11 év / 6 - 8 kölyök

A bernáthegyi kutya története

A bernáthegyi kutya származása nem tisztázott, de igen ősi fajta, valószínűleg a tibeti dog leszármazottja. Évszázadokon keresztül életmentésre tenyésztették és nevelték az Alpok hóborította hatalmas hegyei között. A Hospice du Grand Saint Bernard menedékhely Európa egyik legmagasabban fekvő és legősibb települése. Az ókori rómaiak idejében Jupiter temploma állt itt. A később szentté avatott Mentoni Bernard építette újjá, hogy menedéket nyújtson a zarándokoknak és azoknak a szegény embereknek, akik gyalog keltek át a hágón. Ebben a Szent Bernátról elnevezett kolostorban évszázadokig használták vezető- és őrkutyaként a nagy hóban, lavinaomlásban elveszett emberek megsegítésére, innen kapta a nevét is a fajta. (Később, hogy állóképességét növeljék, újfundlandival keresztezték.)

Az első feljegyzés erről 1707-ből származik, de ennél már hamarabb ott voltak a bernáthegyi kutyák. A korabeli krónikák így írnak róluk: "Csodálatos ebeket tenyésztettek itt, amelyek rendkívül bölcsek, szimatuk fantasztikusan éles, és gyakran még a 8-10 m mély hó alól is kimentik az embert."

A valaha élt leghíresebb bernáthegyi kutya Barry volt. Ez az eb az 1810-es évek közepén egymaga 41 embert mentett ki a hó alól. A sors kegyetlen fintora, hogy éppen mentési munka közben pusztult el: egy általa kimentett ember vadállatnak vélte és lelőtte. Barry emlékére szobrot emeltek, a testét pedig a berni múzeumban állították ki.

Az utóbbi időben a lavinaomlások mentési feladataiban a bernáthegyit kezdi kiszorítani a német juhászkutya, mert kevesebb költséggel tartható és könnyebben szállítható (helikopteren) a mentés színhelyére.

A bernáthegyi megjelenése

Színe: vörös és fehér. A vörös szín különböző árnyalatokban fordulhat elő. (Az egyszínűség, illetve a fehér szín hiánya tenyésztésből kizáró okok.) Rövid és hosszú szőrű változata is van. A bernáthegyinek erőt, biztonságot sugárzó hatalmas termete, széles, izmos háta van, vastag bundája pedig jól védi az időjárás viszontagságaitól.

A bernáthegyi marmagassága: 70-85 cm (kan), illetve 65-75 cm (szuka). Súlya: 50-80 kg. Feje, akárcsak az egész teste, hatalmas, tekintélyes. A fejtető széles, az arcorri rész rövid, az orrhát egyenes, elég széles. Szeme fölött homlokbőr ráncokat alkot. Szeme sötétbarna, értelmes, tekintete szelíd. Fogazata igen erőteljes. Füle lebicsakló, fejhez simuló. Nyaka hatalmas, igen erős, alsó része lebernyeges. Marja határozott vonalú, mellkasa mérsékelten mély, könyökig ér. Mellső végtagjai oszlopszerűek, erőteljesek és egyenesek, a hátulsó végtagokon a csánk inkább tompább szögű. Farka hosszú, nyugalmi állapotban lelóg. Alsó harmadában enyhén hajlított. Mancsa hatalmas, széles, erős, ujjai mérsékelten zártak.

A bernáthegyi kutya jelleme

A bernáthegyi egy hatalmas, jószívű óriás - nem igazán őrző-védő fajta! Jó természetű, barátságos, az egyik legkiegyensúlyozottabb fajta. Értelmes és türelmes. A családjával szemben ragaszkodó, gyakran kimutatja szeretetét, és nem kedveli, ha valamiből kihagyják. Kimondottan érzékeny a dühös szavakra és légkörre.

A jó tenyészetből származó bernáthegyi nagyon nyugodt, csendes, érzékeny állat. Nem ugat sokat, nem verekedős, nem ás, nem rág szét dolgokat. Megbízható, nyugodt, a gyermekeket nagyon szereti. Ha szükséges, megvédi gazdáját és annak otthonát, bár nem erre a faladatra tenyésztették ki.

A felnőtt bernáthegyi általában higgadt természetű, de vannak mozgékonyabb egyedek is, főként a rövid szőrű kutyák között.

A bernáthegyi társas viselkedése

A bernáthegyi kiváló viszonyban van a gyerekekkel. A többi kutyával sem keveredik konfliktusba, csak azt nem tűri, hogy azok erőszakosan lépjenek fel vele szemben. Általában a háziállatok sem jelentenek gondot a számára. A becsületes szándékú idegenekkel szemben közönyös vagy barátságos magatartást tanúsít.

A bernáthegyi szőrzetápolási igénye, gondozása

A bernáthegyi viszonylag sok szőrzetápolást igényel. Hetente minimum kétszer át kell kefélni és fésülni a szőrét. A vedlési időszakban pedig a naponkénti kefélés javasolt, főként a hosszú szőrű példányoknál.

A hallójáratot tartsuk tisztán, és rendszeresen ellenőrizzük az alsó szemhéjat is. Szükség esetén a szemébe e célra gyártott tisztítócseppek is cseppenthetők. A karmait röviden kell tartani, habár Magyarországon ez a fajta abszolút nem szobakutya, szóval megoldja ő magának is a koptatást.:)

A bernáthegyi kutya tanítása

A bernáthegyi alapvetően engedelmes fajta, és ha következetes, egyértelmű módon nevelik, hamar megtanulja a parancsokat. Mivel igen érzékeny a gazdája hanghordozására, a kemény, szigorú hangnem nem megfelelő módszer a tanítása folyamán.

Már kicsi korától kezdve arra kell szoktatni, hogy ne rángassa a pórázt, mert ha felnő, túl nagy és erős lesz egy embernek, és felnőtt korában már nagyon nehéz leszoktatni róla. A hosszú foglalkozásokat nehezen tűri, ezért csak akkor szabad parancsokat adni neki, amikor ténylegesen szükséges. Az összes masztiffhoz hasonlóan a bernáthegyire is igaz, hogy neveléséhez jól kell ismerni a fajtát.

A bernáthegyi fejlődési időszakában, amikor csontjai gyorsan nőnek, hogy ne terheljük túl a kutyát!

A bernáthegyi mozgásigénye

Átlagos mozgásigényű kutya, energiaszintje alacsony vagy közepes. Napi egy séta és egy kis játék segíti, hogy egészséges maradjon.

Kölyökkorban és öt éves kor után az ízületek egészségére külön figyelni kell. Nem szabad kerékpár, motor vagy más jármű mellett futtatni, sem lépcsőztetni! Csak annyit mozgassuk, amennyit magától is szívesen megtenne.

A bernáthegyi kutya alkalmazásai

Az alpesi Szent Bernát kolostorban ma is 10-20 bernáthegyi kutyát tartanak mentőkutyaként a lavina alá került emberek megmentésére.

A bernáthegyit általában családi kutyaként tartják. Viszonylag jó őrző, de csak kellően tágas helyen tartható. Lakásba nem való, túlzottan helyigényes. A bernáthegyi etetése bizony több pénzbe kerül, mint egy kis termetű kutyáé, de a köztudattal ellentétben nem eszi ki gazdáját a vagyonából. Az elfogyasztott táplálékmennyiség a méretéhez képest nem nagy.

Érdemes lehet nyomkövetésre kiképezni, mert kitűnő a szaglása, és ezt a munkát szereti is csinálni.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Svájci kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz