kutyafajtak.hu

Amerikai staffordshire bullterrier / Amstaff kutya

Magyar / idegen név:Amstaff, Amerikai staffordshire (bull)terrier /
American Staffordshire Terrier, Staffie
Származási hely / feladat:USA / viadorkutya
Marmagasság / Súly:43-48 cm / 28-40 kg
Várható életkor / alomszám:11-15 év / 6-9 kölyök

Az amstaff az egyik legerősebb kutyafajta, amelynek látványára sokakban a vér is meghűl. Agresszív harci kutyaként él a köztudatban és sokan azonosítják a pittbullal. Pedig ez a kutyafajta csak kutyákkal szemben válik támadóvá, ha veszélyben érzi szeretteit. Az erő, az elszántság és a gazda iránti feltétlen szeretet jellemzi leginkább. Jóindulatú, barátságos és kedves, a gyerekektől szinte bármit eltűr. A gazdájának viszont következetesen kell nevelni és biztos kézzel irányítani, hogy hihetetlen erejét kordában tudja tartani. Nem való kezdő kutyásnak, engedékeny embernek.

Az Amerikai staffordshire, azaz Amstaff kutya története

Az amstaff története ott kezdődött, hogy Nagy-Britanniából 1870-ben néhány angol staffordshire bullterriert vittek magukkal emigránsok az Amerikai Egyesült Államokba, hogy a kegyetlen, de akkoriban nagy népszerűségnek örvendő kutyaviadalokon keressenek pénzt velük. Amerikában keresztezésekkel minél nagyobbra igyekeztek növelni a méretét, így egyre népszerűbb viadorkutyává vált. Éppen ez okozta majdnem a kipusztulását is, hiszen ezek a harcok életre-halálra mentek, és a veszteség az állományban igen nagyszámú volt. 1974-ben ismerték el hivatalosan ezt a kutyafajtát, és felállították az első standardját. Azonban az amerikai kutyás egyesület, a neves United Kennel Club nem tesz különbséget a pitbull és az amerikai staffordshire terrier között, más szövetségek pedig igen. Ez a nézeteltérés kissé megbonyolítja a kutyák hivatalos törzskönyvezését.

Amerikai staffordshire bullterrier / Amstaff kutya megjelenése

Az amerikai staffordshire terrier megjelenése zömök, a kanok ideális marmagassága 47 cm, míg a szukáké 45 cm. Feje nagy, főként oldalról nézve. Állkapcsa erős. Rendkívül izmos, mozgékony és ügyes, a méretéhez képest igen erős kutyafajta. Szemei kicsik, sötétek és távol ülnek egymástól, a fülei pedig rövidek és félig felállók. Szőrzete rövid, durva, sűrű és fényes. Az amstaff színe általában barna vagy fekete-tűzszínű, de ezeken kívül minden szín elfogadott, egyszínű és kétszínű változatban is. Harkelin is lehet, ha a fehér szín aránya nem haladja meg a testfelület 80%-át.

Amerikai staffordshire terrier jelleme, tulajdonságai

Bátor és rettenthetetlen, már a megjelenése is tekintélyt parancsoló. Bár tisztában van hatalmas erejével, mégsem agresszív kutyafajta. Az amerikai staffordshire terrier jelleme őszinte, barátságos, egyszerű, megbízható és családbarát. Ha megfelelő nevelésben részesül, remek házőrzővé és elsőrangú társasági kutyává válik. Dinamikus, mozgékony és szilaj kutyafajta, amely nem kíméli magát. Nagyon hűséges a családjához, és alapvetően engedelmes is. Imádja, ha ő van a figyelem középpontjában, nagyon közvetlen. A kan kissé domináns viselkedésű lehet.

Amerikai staffordshire terrier társas viselkedése

Elsősorban a média által keltett rossz híre ellenére az amerikai staffordshire terrier csakis más kutyákkal szemben válik támadó magatartásúvá, elsősorban akkor, ha úgy érzi, hogy veszélyt jelentenek szeretteire. Elsősorban a kan igyekszik dominanciáját bizonyítani a fajtársakkal való találkozás alkalmával, de ez a fajta agresszivitás szocializációval nagymértékben csökkenthető. Az amstaff általában jól kijön a gyerekekkel, és viszonylag sokat el is tűr tőlük - de szilajsága miatt inkább nagyobb gyerekek pajtása lehet. A megfelelően nevelt staffordshire hűen őrzi a házat, de nem viselkedik ellenségesen az idegenekkel. Ha azonban szerettei veszélybe kerülnek, azonnal a segítségükre siet. A macskákkal és egyéb háziállatokkal - szintén megfelelő szocializáció esetén - jól megfér.

Az amstaff kutya szőrzetápolási igénye

Az amstaff szőrzete minimális gondozást igényel. Időnként dörzsöljük át egy gumis kopókesztyűvel vagy egy gumikefével, hogy eltávolítsuk az elhalt és kilazult szőrszálakat.

Amerikai staffordshire kutya tanítása

Az amstaff igen értelmes kutyafajta, amely nagyon szívesen és gyorsan sajátít el új dolgokat. Ha feladatot kap, azt mindig örömmel végzi el. Azonban tudni kell, hogy az amerikai staffordshire terrier tanítása nem gyerekjáték, nem való engedékeny vagy következetlen gazdáknak, vagy a kutyák nevelése terén tapasztalatlan személyeknek. Mivel hihetetlenül erős kutyafajta, ha a gazdája nem tudja biztos kézzel irányítani, komoly megpróbáltatássá válhat számára a séta vagy egyéb tevékenység. A kis staffordshire nevelését mihamarabb meg kell kezdeni, korán le kell szoktatni a póráz rángatásáról, és ha szükséges, el kell venni a kedvét a többi kutya megtámadásától.

Az amstaff kutya mozgásigénye

Az amstaff mozgásigénye viszonylag nagy. Eleven, mozgékony kutya, akár órákon keresztül képes szaladgálni és játszadozni. Viszont az sem okoz gondot neki, ha a gazdája nem tudja elvinni mindennap sétálni. Egy nagy kertben, egy nem könnyen széttéphető labdával egészen jól le tudja magát fárasztani. A labdázás mellett nagyon szeret kerékpáros sétákra járni és úszni is.

Az amerikai staffordshire terrier alkalmazásai

Az amerikai staffordshire bullterrier igazi társállat, akinek nagyon fontos a gazdával való közvetlen kapcsolat, gyerekszeretete miatt kiváló családi kutya. Megfelelő kiképzéssel számos különböző kutyás sportban teljesíthet jól. Nem kevés amtaff terrier nyert már engedelmességi minősítést, továbbá ez a kutya jól alkalmazható lavinaomlásook áldozatainak felkutatásában is.  Sőt, vakvezető kutyának is sikeresen alkalmazták már, ami azért nem semmi egy "agresszív harci kutyától", ugye?:)

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Amerikai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz