kutyafajtak.hu

Kerry blue terrier kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/kerry-blue-terrier-kutya#sigProId3cb19aea95

Általános leírása

Színe: a kékes szín minden árnyalata. Marmagassága: a kan 46 cm (a szuka kissé alacsonyabb). Súlya: 14-17 kg. Az ír terrierhez hasonló felépítésű, de nagyobb, szép megjelenésű, izmos, arányos testű állat. Jellemző a fajtára, hogy a kölykök feketén jönnek világra, s ez a szín lassan, fokozatosan megy át abba a sajátos kékes füstszínű árnyalatba, amely véglegesen 16-20 hónapos kor között alakul ki. Jellegzetes még a kerry blue terriernek a szemére boruló, rendkívül hosszú "haja", valamint hosszú "szakálla" is. Feje tipikus terrierfej: hosszú, balta formájú. Feje lapos. Szeme sötét, élénk, alig látszik ki a dús szemöldökszőrzet alól. Füle arányos, tőben előrebicsakló, a vége lekerekedő. Nyaka szép ívelésű, elegáns vonalú. Mellkasa mély, hasa felhúzott, a mellső végtagok oszlopszerűek és párhuzamosak. A hátulsó végtagok jó izomzatúak, a csánk erős és mélyen helyezkedik el. Farkát kétharmadára kunkorítják, s az lefelé áll. Szőrzete hosszú, kissé hullámos, selymes, lágy tapintású, nyírni szokták. Méretük alapján a kifejlett állatok valahol az airedale és a bedlington terrier között helyezkedik el.

Viselkedése, tulajdonságai

Játékos kedves, életvidám kutya. Ragaszkodásáról, hűségéről legendákat mesélnek. Lerázhatatlan rajongással csüng gazdáján, szinte a tolakodásig hűséges. Ellentétben a többi terrierrel, rendkívül barátságos, jóindulatú, bár sértődékeny. Ennek ellenére viszonylag könnyen kezelhető: engedelmes és tanulékony. A "terriervér" azonban bizonyos helyzetben kiütközik rajta: félelmetesen tud verekedni, ha semmiképp nem kerülheti el az összecsapást.

 

A terriercsalád ír származású, népszerű tagja. Legalább száz éve ismerik, de eredetét még máig sem sikerült teljesen tisztázni. A legtöbb kynológus úgy véli, hogy ereiben a hatalmas farkasölő ír farkaskutyák vére keveredett a terrierekével. Írországban ugyanis a nincstelen parasztok nem tarthattak tiszta fajtájú vadászkutyákat, ám terriert igen, mert ez a kutya pusztította a kártevő vadakat. Ezért az élelmesebb tenyésztők terrierjeiket titokban párosították a földesurak ír farkaskutyáival. Mások szerint - és ezt a felfogást fogadja el a legtöbb kynológiai szakkönyv - a kerry blue terrier ősei: az ír terrier és egy puha szőrű terrier. A kutya sajátosan kék -de még inkább ködös fekete - színe pedig gondos tenyésztés eredménye, amelyhez feltehetően a bedlington terrierrel való kereszteződés is hozzájárulhatott. Az írek mindenesetre sokáig "ír kék terrier"-nek nevezték ezeket a harcias vadászkutyákat, a hód és a vidra ádáz ellenségeit. A kerry blue terrier egyébként 1922-ben mutatkozott be kiállításon Angliában, és még az esztendőben hivatalosan is elismerték önálló fajtaként. Karrierje lényegében akkor kezdődött, és népszerűsége mind a mai napig törhetetlen.

Használhatósága

Eredetileg kiváló nyájőrző és -hajtó kutya volt, ma viszont elsősorban mint kedvtelésből tartott társ vált népszerűvé. Jó kísérő- és jelzőkutya is. Hazánkban régóta foglalkoznak tenyésztésével, de sajnos, minden jó tulajdonsága ellenére sem vált igazán népszerűvé, holott sokoldalú, kellemes kutya. Lakásban, kennelben egyaránt tartható, őrző-védő munkára is meglepően gyorsan és könnyen kiképezhető. Közepes termete, jó természete, ugyanakkor rámenőssége, harciassága révén ideális kísérő. Szép, de kényes szőrzete gondos ápolást igényel, hogy a fajta jellegzetes formája kidomborodjon.

Származási ország: Írország

Eredeti feladata: vadászkutya, kártevőirtó, őrkutya

Marmagassága: 45-48 cm

Súlya: 15-18 kg

Jelleme

A kerry blue terrier karakteres, hetyke, eleven eb. Magabiztos, szívós, bátor, viszonylag éber és néha kissé zajos. Eléggé értelmes és kiváló az emlékezete, viszont akaratos és makacs is tud lenni. Szorosan kötődik a gazdájához és a családjához, s őszintén kiszámíthatóan viselkedik.

Társas viselkedése

A gyerekkel békés és barátságos. A macskákhoz és más háziállatokhoz való szoktatását már korán el kell kezdeni, és szigorú felügyelet alatt kell folytatni. Ha ez megtörténik, a kerry blue terrier általában jól megfér a háziállatokkal. A szabadban azonban mindig figyelni kell rá, hiszen a kutya bármikor megpillanthat az utcán egy macskát vagy az erdőben valami vadat, s ilyenkor fellobbanhat a vadászösztön. Némelyik egyed szereti, ha van mellette egy másik kutya is, mások viszont nem szívesen "osztoznak" a gazda szeretetén. A kerry blue terrier - különösen a kan - mindig domináns módon viselkedik a többi kutyával szemben - főként, ha azok nem is a saját falkájába tartoznak. Az ismeretlen személyekkel tartózkodó és óvatos, de ez minden.

Szőrzetápolási igénye

A kerry blue terrier szőrzete igen feltűnő. A kutya szépsége akkor érvényesül igazán, ha a szőrzetét tökéletesre nyírják és állandóan ápolják. A családi kutyaként tartott egyedeket átlagosan kéthavonta kell elvinni a kutyakozmetikába, de a kiállításokon versenyeztetett kutya szőrzete ennél jóval gyakoribb látogatásokat tesz szükségessé. A nyíráson kívül kívül időnként át kell kefélni a szőrzetét - főként a fejen és a lábakon - egy fényesítőkefével. A kerry blue terrier bundájának nagy előnye, hogy szőre nem hullik és nem hajlamos a gubancolódásra.

Tanítása

A kerry blue terrier nem kezdőknek való kutya. Mozgékony, magabiztos és csökönyös állat - ez a kombináció eltökélt gazdát igényel, aki képes érvényt szerezni tekintélyének. A foglalkozások legyenek változatosak és jelentsenek kellően nagy kihívást a kutya számára. Ha ugyanis túl egyhangúak, akkor a kerry blue terrier makacsságát fogják előtérbe hozni. A fajta a szabadban hajlamos lehet más kutyákat megtámadni - ezt sohasem szabad neki eltűrni.

Mozgásigénye

Ez a kutya szívesen elkíséri gazdáját a hosszú sétákra - a városban pórázon, a természetben akár póráz nélkül is. Ha a gazdája olykor nem tud elég időt tölteni vele, a kerry blue terrier ehhez elég jól alkalmazkodik.

Alkalmazásai

A kerry blue terriernek határozott érzéke van bizonyos sportokhoz, például a labdázáshoz (flyball) vagy az ügyességi próbákhoz. Ha a gazdája azt szeretné, hogy a kutya ilyen sportokban vegyen részt, gondoskodnia kell róla, hogy azok négylábú társa számára is élvezetesek legyenek - így nem okoznak egymásnak csalódást.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Ír kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz