kutyafajtak.hu

Amerikai akita inu kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/amerikai-akita-inu-kutya#sigProId2dace2df68

A japán Akita inu mellett létezik egy másik (szín)változat is, amelyet ma már külön fajtának tartanak. Az amerikai akita inu kutya főleg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában gyakori. A hivatalos neve "Nagy Japán kutya", de a legtöbben továbbra is amerikai akitaként ismerik.

Az akiták eredetileg (az 1600-as években) vadászkutyák voltak, de sajnos Japán is elérte a kutyaviadalok rossz szokása és az ősi kutyáikat erősebb testalkatú fajtákkal kezdték keresztezni. Az eredetileg spicc jellegű kutya inkább masztiff típusúvá vált, mire észbe kaptak a japánok és elhatározták a régi kutyatípus visszaállítását. 1931-ben nemzeti kinccsé nyilvánították (a japán típust) és nem is engedték az országból kivinni.

Persze voltak kivételek, pl. 1937-ben az amerikai Helen Keller hivatalosan kapott ajándékba két akitát és ők lettek az elsők amerikában ebből az "újjászületett" kutyafajtából. A következő fontos állomás a II. világháború volt, ami egyrészt rendkívül sok japán akita pusztulását hozta, másrészt egyre több amerikai ismerte meg ezt a fajtát és vitt haza magának a háború után.

Az amerikaikra az USA-ban már természetesen nem vonatkoztak a japán előírások, így a fajta ismét komoly átalakuláson ment át. Erősebb, masszívabb, nagyobb lett. Úgy színek és minták is elfogadottá váltak (pl. a fekete maszk). Megszületett az amerikai akita inu kutya, melyet akkor még hivatalosan nem ismert el senki sem külön fajtaként.

A japánoknak viszont - érthető módon - egyre kényelmetlenebbé vált, hogy az ő nemzeti kutyájuk egy változata ennyire népszerű lett, ezért 1998-ban kettéválasztották a két fajtát. A japán típus maradt az akita (inu), míg az amerikai típust "Nagy japán kutyá"-nak nevezték el és nem sokkal később hivatalosan is elismert fajta lett. A két fajta sok mindenben hasonlít, de azért vannak különbségek is. A legszembetűnőbb, hogy az amerikai változatnál a fekete maszk és a sokkal sötétet színek is megengedettek.

Az Amerikai akita inu marmagassága 66-71 cm a kanok és 61-66 cm a szukák esetén. Ez a kutyafajta tehát nagy és erős, ezért csak határozott, tapasztalt emberek mellé ajánlott. Meglehetősen önálló és magabiztos, túlságosan is erős vadászösztönnel. A családhoz hűséges, a család barátait elfogadja, de az idegenekkel és a legtöbb fajtársával szemben bizalmatlan vagy egyenesen támadó. Gyönyörű, fényes, tiszta bundája vedléskor sok aljszőrzetet hullat, ilyenkor gondos szőrápolást igényel!

Hasonló kutya: (Japán) Akita inu

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Amerikai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz