kutyafajtak.hu

Eurázsiai kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/eurazsiai-kutya#sigProIdc042dcdda3

Általános leírása

Színe: vöröses, fekete, vagy homoksárga. Marmagassága: 52-60 cm (kan), 48-56 cm (szuka). Súlya: 20-32 kg. Közepes nagyságú kutya. Meglepően hasonlít a csau-csauhoz, illetve az óriás spitzhez. Szőre hosszú, de testének körvonalai, azért még jól láthatók. Feje ék alakú, közepesen nagy, füle felálló, hegyes. Koponyája lapos, az orrháta egyenes. Szeme sötétbarna, mélyen ülő, ajkai zártak. Orrtükre fekete. Fogazata ollós. Nyaka közepes izomzatú, lebernyegmentes. Teste négyzetbe rajzolható. Háta feszes, fara viszonylag hosszú. Mellkasa mély, széles, hasa enyhén felhúzott. Farka általában a csánkig ér, lelóg, de figyelő helyzetben a hátára kunkorodik. Mellső lábai izmosak, egyenesek, párhuzamosak. A hátulsó végtagok erősek. Csánkja a nincs olyan mélyen, mint a csau-csaunak. Mancsa erős, zárt, ívben éri a talajt. Szőrzete a pofán, a füleken és a végtagokon rövid, mellső lábán zászlót, a hátulsón nadrágot alkot, torokszőrzete hosszabb, mint a testén, sörénye nincs.

Viselkedése, tulajdonságai

Az eurázsiai kölykök korának első hónapjaiban játékos, közvetlen. Kifejlett korára viszont tartózkodó lesz, pontosabban szólva: összhangba kerül nála a nyugalom és a féktelen bátorság, a bizalom és a fortélyosság. Alapkedélyek fő vonása a természetes vidámság. Nagyon kiegyensúlyozott, cseppet sem ideges, igen szociális jószág. Sohasem támad, ám ha ingerlik, mély, farkasmorgásszerű hangot hallat. Éberen figyel, őrzi a házat, de nem reagál viharos ugatással, ha észlel valamit/valakit. Figyelmeztetést, gyanakvását rövid vakkantással fejezi ki. A gyerekeket kiváltképp szereti.

Története

A Jenyiszej és az Ob folyók között századokkal ezelőtt kis népcsoportok éltek, amelyek fő foglalkozása a rénszarvas tenyésztés volt. Ebben a munkában bátor, ellenálló, intelligens, éber, nyugodt és gyors, spitzszerű kutyát használtak, amely több helyi fajta természetes keveredéséből alakult ki. Ez az északi típusú kutya az Ázsia és Észak-Amerika felé irányuló népvándorlás folyamán maga is szétszóródott, s az ember saját szükségleteinek megfelelően alakította tovább. Ázsiában a csau-csau húsállat volt, fogyasztották, az észak-amerikai husky szánt húzott, az elkhounddal vadásztak. Néhány évtizeddel ezelőtt elhatározták, hogy fölkutatják az eredeti típust, amely a nagy népvándorlások korában kísérte az embert. Német tenyésztők - Konrad Lorenz elméleti és gyakorlati irányításával, támogatásával - a csau-csau és a farkasspitz keresztezésével kialakították az eurázsiait, hogy mintegy "újrateremtsék" az ősi északi fajtát. A jelek szerint jó eredmény eredmény született: az eurázsiai harmonikus felépítésű, szemre kellemes fajta, természetes elegancia jellemzi. A kialakítandó karaktervonalat Lorenz vázolta fel. Az alapvető követelmény az alkalmazkodóképesség, a kiegyensúlyozottság, a nyugalom és a hűség. A munka csendben folyt, a tenyésztők nem verték nagyobbra a részsikereket, az volt a céljuk, hogy a keresztezéseket ellenőrzésül alatt tarthassák és a megfelelő irányban módosíthassák. Az eurázsiait végül is húsz év alatt tenyésztették ki mai formájában, amelyet az 1973-as standard leírás rögzített. A Nemzetközi Kynológiai Szövetség 1973. február 27-én ismerte el a fajtát. Bár az eurázsiai német és osztrák területről átkerült Spanyolországba, az Egyesült Államokba, Kanadába és Franciaországba is, a tenyésztők célja egyenlőre továbbra is a szelektálás, s nem a mindenáron való szaporítás, egyszóval az új fajta megőrzése.

Használhatósága

Reprezentatív, érdekes megjelenésű, azt is mondhatnánk, kifejezetten szép kutya. Különösen a kékesszürke árnyalatú példányok tetszetősek. Hosszú szőrzete ugyan némi ápolást, gondozást kíván, de a fáradságot megéri, mert nagyon szépen lehet tartani bundáját. Lakásban, kertben egyaránt jól tartható, az időjárás viszontagságait jól tűri, nem túl csahos, eléggé igénytelen. Ideális társa a gyerekeknek, házőrzésre is alkalmas.

Eurázsiai kutya

Származási ország: Németország

Eredeti feladata: társ

Marmagassága: 48-60 cm

Súlya: 18-30 kg

Jelleme

Az eurázsiai nyugodt barátságos, értelmes és viszonylag engedelmes kutya, de azért megvan a saját akarata is. Igen éber, és rögtön ugatással jelez, ha valami bajt észlel - egyébkét azonban ritkán hallatja hangját. A család tagjaihoz hűséges, és szeret velük lenni. Nem alkalmas kifutóban való tartásra.

Társas viselkedése

Ez a kutya jól megfér a fajtársaival és a gyerekekkel. Az idegenekkel szemben tartózkodó, de nem barátságtalan. A macskákkal és egyéb háziállatokkal való problémamentes kapcsolatához fontos az alapos szocializáció.

Szőrzetápolási igénye

Sűrű szőrzete ellenére ez a fajta viszonylag kevés ápolást igényel. A szőrzet jellegénél fogva nemigen gubancolódik össze, kivéve vedléskor, amikor az aljszőrzet szálai kihullanak. Ilyenkor kártolókefével vagy kétsoros, fémfogú fésűvel lehet a kihulló szőrt a legkönnyebben eltávolítani. A vedlési időszakon kívül nem ajánlott a túl gyakori kefélés vagy fésülés, mivel az túl sok szőrt szedni ki az aljszőrzetből, s ennél a szőrzettípusnál állandó szőrhulláshoz vezetne. Az eurázsiai bundája gyakorlatilag öntisztító jellegű: nagyon gyorsan szárad, s a piszok és a sár nem tapad meg rajta. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Az eurázsiait általában nem nehéz nevelni, de fontos, hogy gazdája következetesen és egyértelműen foglalkozzon vele. A leghatékonyabb tanulást a változatos nevelés biztosítja, amely a kívánatos viselkedésformák erősítését célozza. Ha a kutyát barátságosan, megértően és türelmesen nevelik, az a legjobb tulajdonságait fogja kihozni.

Mozgásigénye

Ennek a kutyának elég nagy a mozgásigénye. A rendszeres napi séták mellett tanácsos mindennap legalább egy órán át biztosítani a számára az intenzív mozgás lehetőségét. Szeret póráz nélkül játszani és hancúrozni, s az apportírozást is szívesen csinálja. A gazdájától általában nem távolodik messzire.

Alkalmazásai

Megfelelő felügyelet mellett az eurázsiai jó teljesítményt nyújthat az olyan sportokban, mint az ügyességi vagy az engedelmességi próbák. A legfontosabb szempontnak azonban annak kell lennie, hogy a foglalkozások a kutya és gazdája számára egyformán élvezetesek maradjanak. A különféle versenyeken rendszerint nem ér el említésre méltó eredményeket.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Német kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz