kutyafajtak.hu

Argentin dog kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/argentin-dog-kutya#sigProIdd9261f30df

Az argentin dog története a 20.század elejéig nyúlik vissza. Córdoba és Esquel városában különböző kutyafajták keresztezésével alakították ki. Az argentin dog több harci kutyafajta mellett olyan ősökkel is büszkélkedhet, mint például a spanyolok által a 16. században Argentínába vitt dog, masztiff, bulldog és bullterrier. 1964-ben állították fel a standardját, amelynek meghatározása szerint a fajtát vaddisznó- és pumavadászatra használják. Hazájában nagyon elterjedt, Argentínán kívül azonban nem nagyon.

Testi adottságok

Az argentin dog nagy testű, erős, de fürge kutya. Feje hatalmas, szeme kicsi, sötétbarna, füle háromszögletű, félig lelógó, általában csonkolt. Szőre rövid, sima, fénylő és teljesen fehér színű. A kan marmagassága 60-65 cm, súlya 40-50 kg, a szuka valamivel alacsonyabb és könnyebb. Annak ellenére, hogy keveset ugat, jó házőrző.

Jellem és alkalmazkodóképesség

Az argentin dog nyugodt, kiegyensúlyozott természetű, családszerető kutya, aki gyerekeket különösen kedveli. Nevelését következetesen kell végezni, a kutya, különösen a szuka, nagyon agresszívvá válhat, ha kölykeit veszély fenyegeti. Habár egyes országokban a veszélyes fajták közé sorolják, Argentínában a megfelelően kiképzett argentin dogokat vakvezetőként, valamint kutatási és mentési feladatok ellátására is használják.

Gondozás és testmozgás

Az argentin dog nem igényel különösebb gondozást, de szőrét néha keféljük át, és nagy mozgásigénye miatt gyakran sétáltassuk. Ritkán ugat, kivéve, ha úgy érzi, hogy családja, főleg a gyerekek, veszélyben annak, ebben az esetben a kutya veszélyessé válhat.

Származási ország: Argentína

Eredeti feladata: önálló vadászkutya nagyobb vadak és ragadozók - főként puma - vadászatához

Marmagassága: 60-68 cm

Súlya: 40-50 kg

Jelleme

Az argentin dog temperamentumos, olykor szilaj kutya, óriási kitartással. Kiegyensúlyozott, komoly szívós, bátor, önmagától sokat váró, általában eléggé magabiztos, sőt, néha domináns viselkedésű. A gazdájához nagyon hűséges, irántuk érzett szeretetét gyakran kifejezi. Általában igen figyelmes, és szükség esetén a család védelmére kel, de ugatni csak ritkán szokott. Olykor még megfigyelhető benne a vadászösztön is. Noha nem túl érzékeny az időjárásra, kifutóban való tartásra mégsem alkalmas.

Társas viselkedése

Az argentin dog remekül kijön a gyerekekkel, bár nagysága és szilajsága miatt az egészen kicsi gyerekes családok számára valamivel kevésbé megfelelő. A látogatókkal szemben eleinte bizalmatlan, a család barátait azonban örömmel, lelkesen fogadja. Képes lehet jó kapcsolatot kialakítani a macskákkal, valamint az egyéb házi- és haszonállatokkal. Mivel azonban a vadászösztöne előtörhet, a gazdájának a kutya kicsi korától kezdve sok időt kell a szocializációjára fordítania. Az argentin dog ritkán viselkedik barátságosan más kutyákkal szemben. A kanok különösen hatalmaskodók lehetnek fajtársaikkal, de a szukák is hajlamosak arra, hogy éreztessék fölényüket. E tekintetben a megfelelő nevelés és szocializáció csodákat tehet.

Szőrzetápolási igénye

Az argentin dog szőrzetének ápolása nem nehéz feladat. Az elhalt és kilazult szőrszálak a vedlési időszakban egy gumikefe segítségével könnyen eltávolíthatók. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása

Az argentin dognak következetes, tisztességes és nyugodt nevelésre van szüksége. A szigorú büntetés a kívánttal ellentétes hatást válthat ki. Sok időt kell fordítani a szocializációjára. Bárhová megy is a gazdája, lehetőleg vigye magával a kutyát is, hogy különféle emberekkel, gyerekekkel, kutyákkal és más állatokkal találkozhasson. A fajta általában nem annyira ajánlható tapasztalatlan személyeknek. Egy nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda viszont a legjobbat hozhatja ki belőle.

Mozgásigénye

A fajta igen energikus, a napi séta nem elég számára; szüksége van a rendszeres, hosszú sétákra is. A kutya mozgásigénye jelentős részét egy nagy, bekerített kertben is ki tudja elégíteni. Alaposan meg kell nevelni, mielőtt megpróbálnák póráz nélkül sétáltatni;ezt vadászösztöne és a más kutyákkal szembeni viselkedése teszi szükségessé.

Alkalmazásai

Az argentin dogot Argentínában ma is eredeti feladatkörében használják, másutt azonban főként társként szolgál olyan családoknál, ahol a házban és a ház körül is bőven akad hely.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Argentin kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz