kutyafajtak.hu

Cane corso kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/cane-corso-kutya#sigProIdb8bffa2a5e

A Cane corso kutya rettenthetetlen, kőkemény őrző-védő, ugyanakkor gyengéd "dada" is a családban. Termete ellenére általában könnyed járású, félelmetes és magabiztos kutyafajta, amely azonban sosem bizonygatja feleslegesen a hatalmas erejét. A Cane corso méltóságteljes megjelenése intelligenciával, könnyű kiképezhetőséggel és a családja iránti olthatatlan szeretettel társul. Szeretteiért az életét adja, ha kell!

Magyar / idegen név: Cane corso / Cane Corso Italiano
Származási hely / feladat: Olaszország / Vadászkutya, pásztorkutya, őrző-védő
Marmagasság / Súly: 60 - 68 cm / 45 - 60 kg
Várható életkor / alomszám: 10 - 14 év / 4 - 10 kölyök

A Cane corso kutya története

A Cane corso kutya közvetlen őse az ősi római molosszus, a Canis Pugnax, ami nagytestű vadak vadászatára, háziállatok őrzésére kiválóan alkalmas volt. Ezek a kutyák ott voltak a római légiók hadjárataiban, de az arénákban is harcoltak vadállatokkal. Konkrétan a kutyafajtára történő első utalások a XVI. század kezdetétől léteznek. A két világháborút követően a Cane corso szinte teljesen kipusztult. 1973-ban prof. Giovanni Bonatti fedezett fel néhány példányt és az ő munkájának köszönhetően maradt fenn és terjedt el a fajta.

A Cane corso megjelenése

Közepesen nagy kutya erős, de nem nehézkes testfelépítéssel. A Cane corso megjelenése előkelő: erőt, mozgékonyságot, és állóképességet sugároz. Legfontosabb tulajdonságai közé tartozik a fürgeség, ami hirtelen meglepő lehet testméretéhez képest. Igen aktív, atletikus kutyafajta, termetére és mozgására nézve is. Izomtömege hatalmas. Szőrzete rövid, fényes és sűrű, nem lehet puha tapintású. Színe fekete, a szürke különböző árnyalatai (ólomszürke, palaszürke, világosszürke), világos vagy sötétebb őzbarna és csíkos. A mellkason, a lábfejeken és az orrháton lehet kis fehér folt. Mozgása a nagymacskákéra emlékezetet: lendületesen, mégis puha ruganyossággal lépked.

A Cane corso jelleme, tulajdonságai

A Cane corso kutya alapvetően kiegyensúlyozott. Jelleme szerint bátor, okos, mozgékony - habár kissé szilaj is tud lenni. A családjával szemben gyengéd és hűséges, védelmező magatartású. Végtelenül szereti a gyerekeket. Mivel nagyon igényli családja közelségét, kifutóban való tartásra nem igazán alkalmas. Munkakedve sosem lankad. A Cane corso tulajdonságai közé tartozik, hogy magabiztos: higgadtság, ugyanakkor önbizalom sugárzik róla. Tisztában van az erejével, tudja, mire képes, de nem feltétlenül akarja azt bizonygatni.

A Cane corso társas viselkedése

Ez a kutyafajta a gyerekekkel jól kijön, idegenekkel szemben azonban gyanakvó, csak a gazdája jelenlétében tűri meg őket. Ha veszélyben érzi magát vagy a gazdáját és a családtagokat, egy pillanatig sem habozik, akár az élete árán is megvédi őket. Ha megfelelő volt a szocializációja, a háziállatokkal nincs gondja. Más kutyákkal szemben általában harcias. Ha azonban elegendő lehetőséget biztosítunk kölyökkorban a fajtatársaival való helyes viselkedés elsajátítására, akkor más kutyásokkal sincs akadálya közös programot szervezni.

A Cane corso tanítása

A Cane corso tanítása nem nehéz, mivel általában könnyen és gyorsan tanul, de nem kezdőknek való kutyafajta. Az a személy alkalmas gazdának, aki természetes tekintéllyel rendelkezik és emellett nyugodt is. Ha a kölyök következetes neveléssel, harmonikus környezetben nő fel, kiegyensúlyozott, megbízható kutyává fejlődik. Nem kell attól félni, hogy a barátságos légkör miatt romlanak őrző-védő képességei. Az őrzésre való hajlam a Cane corso veleszületett tulajdonsága. Ez a kutyafajta mindig cselekszik, ha szükséges.

A Cane corso mozgásigénye

A Cane corso igen mozgékony, energikus kutyafajta. Órákon keresztül mindennemű fáradtság nélkül képes kísérgetni gazdáját. Nagyon szeret futni, labdázni, apportírozni és úszni, de mindenféle más mozgási lehetőséget is szívesen vesz. Ha a gazdája időnként nem tud elmenni vele sétálni, az nem okoz nagy gondot a számára. Ha a szabadban eleget mozoghat, a lakásban viszonylag nyugodtan és békésen fog viselkedni.

A Cane corso kutya alkalmazásai

Ez a kutyafajta kiváló társ, elsőrangú családi kutya, de mindenekelőtt rettenthetetlen őrző-védő. Mondhatni a vérében van az őrzés, mert a fiatal Cane corso már 4-5 hónaposan megugatja az idegeneket. Gyermekszeretete és könnyű alakíthatósága miatt dadának is jól beválik. Mivel erősen kötődik a családjához, nagyobb, elhagyatott területek, telepek őrzését ne rá bízzuk.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Olasz kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz