kutyafajtak.hu

Kuvasz kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/kuvasz-kutya#sigProId39ca0d6be0

Általános leírása

Színe: fehér, az elefántcsontszínű árnyalat megengedhető. Marmagassága: 71-75 cm (kan), 66-70 cm (szuka). Súlya: 40-52 kg (kan), 30-42 kg (szuka). Nagy testű, erős, izmos felépítésű, rendkívül tetszetős formájú eb. Legszebb a feje, amely harmóniát, nemességet, erőt sugároz. Koponyája megnyúlt, nem lehegyesedő, homloka enyhén domború. Az orrhát egyenes, az arcorri rész nem hegyesedik el. Orrtükre fekete. Fogazata erőteljes, fejlett, ollósan záródó. Szeme sötét, mandula alakú, tekintete magabiztos. Füle tövében megtört, felső harmada a fejtől kissé eláll, majd teljesen hozzásimul. Figyelő helyzetben füle megmozdul, de nem áll fel. Nyaka erős, izmos, lebernyeg nélküli. Háta feszes, és enyhén lejtős ívet alkot. Mellkasa hosszú és mély. Fara enyhén csapott. Hátulsó végtagjainak állása szabályos és széles, magasabban áll, mint a német juhászkutyáké. Hasa felhúzott, farka lelóg, csánkig ér, a vége enyhén felfelé hajlik, de sohasem kunkorodik. Törzsét és a végtagok elülső részét 4-12 cm hosszú, nem nemezes, durva szálú fehér szőr fedi. Fejét füleit, valamint alsó részét egyenes, rövidebb szőr fedi.

Viselkedése, tulajdonságai

Rendkívül értelmes, könnyen kiképezhető fajta. Ha magára hagyják és keveset foglalkoznak vele, vagy éppen sokat tartják láncra kötve, elvadulhat, bár ez a többé-kevésbé minden őrző-védő kutyára jellemző. Kiváló őrző-védő tulajdonságú fajta. Nem ugatós, de minden kis zavaró zajra azonnal reagál, és ellenállhatatlanul támad. Kevés ellenfele akad.

Története

A többi magyar pásztorkutyafajtához hasonlóan a kuvasz származása eléggé bizonytalan, illetőleg nem találunk semmilyen írásos anyagot, adatot vagy konkrét támpontot a fajtáról. Irodalmi művekben kétségtelenül feltűnik itt-ott a kuvasz szó, de gyakran ezt a kifejezést a korcs kutyára értették. Az is kétségtelen, hogy annak idején a kuvaszt, és a komondort keresztezték egymással, és mindezek ellenére mind két fajta a mai napig szilárdan megőrizte sajátos fajtajegyeit. A kuvasz feltehetőleg már a népvándorlás idején őseink kutyája volt, és az is elképzelhető, hogy vadászatoknak is részese volt. Nem terelőkutya volt a pásztor mellett, hanem őrző-védő szolgálatot látott el, mint a komondor. Ismerve a mai kuvaszt, nem nehéz feltételezni, hogy méltó ellenfele volt a nyájat megtámadó farkasoknak, esetleg az embernek. A kulturált állattenyésztés kialakulása után a kuvasz elkerült a pásztorok mellől és "beköltözött" a falvakba, a majorságokba. Fajtatisztaságát valószínűleg a majorokban tudta megőrizni, hiszen ott volt kevésbé kereszteződhetett más kutyákkal. A fajta rendszeres, tervszerű tenyésztése 1905-ben kezdődött. A neves magyar kynológusok egész sora: Raitsits Emil, Abonyi Lajos, Anghi Csaba különösen nagyon sokat tett azért, hogy ez a nagyszerű magyar kutyafajta ősi formájában fennmaradjon és világszerte kedveltté, népszerűvé váljon.

Használhatósága

Kertek, gyártelepek kiváló őrzője, védője. Személyvédelemre és nyomkövetésre egyaránt alkalmas. Sokoldalú, kiváló sportkutya. Tartása viszonylag könnyű, mert igénytelen, sőt a betegségekkel szemben is hihetetlenül ellenálló. Támadókedve mesébe illő.

Származási ország: Magyarország

Eredeti feladata: Juhászkutya, őrzőkutya

Marmagassága: 71-75 cm / 66-70 cm

Súlya: 40-52 kg / 30-42 kg

Jelleme

A kuvasz értelmes, becsületes, kiegyensúlyozott kutya. Gyengéd, hűséges, nagyon ragaszkodik a gazdájához, ugyanakkor arra törekszik, hogy függetlennek látsszon. Igen éber, eltökélten védelmezi családját, otthonát és mindazt, ami azon belül található. Bátor, szívós, de hatalmaskodó természetű állat. Csak ritkán ugat: ha tehát a hangját hallatja, akkor tanácsos megnézni, hogy mit jelez. A kuvasz gond nélkül tartható szabadtéri kifutóban, feltéve, hogy rendszeresen találkozhat gazdájával és annak családjával.

Társas viselkedése

A macskák és egyéb háziállatok társasága nem okozhat gondot, ha a kuvaszt megfelelően szocializálták. Magas fájdalomküszöbe és megbízható jelleme miatt nagyon jól tűri a gyermekek társaságát, ám ereje, mérete és önállósága miatt a gondozást nem szabad a gyermekre bízni. Tisztában kell lenni azzal, hogy a kuvasz buzgón védelmezi a családjához tartozó összes személyt és állatot - tehát a gyermekeket is megvédi az idegen gyerekektől, akik esetleg bántják őket. Más kutyákkal szemben domináns módon viselkedik, és a kihívást soha nem hagyja megválaszolatlanul.

Szőrzetápolási igénye

Igen sűrű szőrzete minden időjárásban megfelelő védelmet nyújt számára. Vedlése idején elengedhetetlen az alapos, naponként kefélés. Az év többi részében hetente egyszer is elég átkefélni, lehetőleg drótos kefével. A karmait rendszeresen kell vágni.

Tanítása

A kuvasznak kiegyensúlyozott, nyugodt, egyértelmű és következetes tanításra van szüksége. Nem kezdőknek való kutya: leendő gazdájának szellemileg és testileg is erősnek kell lennie. Ez nem azt jelenti, hogy a nevelés során erőszakos módszereket kell alkalmazni - éppen ellenkezőleg: a kutya a harmonikus környezetben tanul a legkönnyebben, olyan emberek mellett, akik nem fojtják el kezdeményezőkészségét.

Mozgásigénye

A kuvasz mozgásigénye átlagos; egy nagyméretű, bekerített kertben magától is eleget mozog. Szereti naponta többször is ellenőrizni territóriuma határait - ha ez nem lehetséges, gyakrabban kell sétálni vinni. Fizikai és szellemi értelemben is tágas helyre van szüksége.

Alkalmazásai

Magyarországon kívül őrzésre és társként tartják. Városban nem igazán érzi jól magát.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Magyar kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz