kutyafajtak.hu

Bullterrier kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/bullterrier-kutya#sigProId63c027fbfb

Általános leírása

Színe: fehér vagy fehér alapon foltos, de egyéb szín és csíkozottság is előfordulhat. Marmagassága: 42-50 cm, de a standard nem határozza meg a súly, sem a magasság felső határait. Súlya: 20-30 kg. Közepes termetű, erős, izmos, zömök kutyafajta. Feje különleges formájú: hosszú, tojásdad alakú. Arcorri része megnyúlt. Állkapcsa erőteljes, úgynevezett "terrieres". Kis sötét színű szemei egymástól távol vannak, és ez a körülmény meglehetőse sajátos. Érdekes kifejezést kölcsönöz az állat egész fejének. Állkapcsa erős, fogazata ollószerűen záródik. Orrtükre mindig fekete. Az orrhát törés nélkül megy át a homlokba. A koponya széles és lapos. Füle kicsi, felálló, vékony. Nyaka igen izmos és vastag. Közepesen hosszú, és lebernyeg nélküli. Mellkasa mély könyökig ér, jó izomzatú. A mar erőteljes. A háta egyenes. Ágyéka széles, és nagyon izmos, rendszerint kissé magasabb a marnál. Mellső végtagjai párhuzamosak, egyenesek, és erős csontozatúak. A teste henger formájú, hasa kissé felhúzott. Fara enyhén csapott. Hátulsó végtagjai izmosak, párhuzamosak. Farka elvékonyodó, a csánkot sem éri el, rendszerint vízszintesen hordja. A mancsai kerekek, ujjai zártak. Szőrzete sima, fényes, kemény.

Viselkedése, tulajdonságai

A bullterrier modern változata vérmérsékletében nem sokat őrzött meg az állat "harcos múltjának" vonásaiból, ugyanakkor megtartotta éberségét és gyorsaságát. Megkülönböztetett módon szereti a gyerekeket; nagyon jó barátjuk. Egy másik feltűnő tulajdonsága a többi kutyához való jó viszonya, bár akaratos, kitartó, és kissé nehezen nevelhető. Bátor, "rámenős", a félelmet nem ismeri. Gazdái szerint nagyon értelmes kutya.

Története

A XIX. század elején Angliában eltörölték a bikaviadalokat, amelyek főszereplője a zömök, nagy erejű és kitartó természetű, lassú mozgású, de határozott, bátor bulldog volt. Nos, a nyilvános "bikaingerlést" 1835-ben ugyan betiltották, de ez nem vetett gátat a nép körében elő népszerűségének. A törvény ugyanis nem vonatkozott olyan párviadalok rendezésére, amelyeken kutyák küzdöttek egymás ellen. Ekkor vetődött fel, hogy itt olyan ebre van szükség, amely legalább olyan erős és határozott, mint az angol bulldog, csak sokkal gyorsabb és fürgébb. Ezt a célt a terrierek, és a bulldogok keresztezésével próbálták elérni. Egyes kynológusok főként a régi fehér angol terriert, mások elsősorban az angol agarat (!), valamint a dalmatát tartják a fajta kialakításában részt vett "főszereplőnek". Véleményünk szerint - legalábbis külleme alapján - a fajta nemesítésében elsősorban az angol bulldogot és valamilyen terriert használtak fel. Később a kutyaviadalokat is betiltották, és bár egy ideig illegálisan még tovább virágoztak, a tenyésztőket addigra már jobban érdekelte a kutya, mint a küzdőképessége. Érdemes megemlíteni, hogy több mint ötven éven keresztül a bullterier fülét teljesen levágták, abból a meggondolásból, hogy így nem sérülhet meg harc közben. Miután azonban 1815-ben a Kennel Club többé nem engedélyezte a fülek levágását, a tenyésztők szelekciós módszerekkel létrehozták a mai, kis, felálló fülű bullterriert, amelynek legjellegzetesebb vonásai: nagy, erős, tojás alakú a feje.

Használhatósága

Egyes országokban a bullterriert őrző-védő kutyaként is tartják, de általában ma már nekik is csupán a "házi kedvenc" szerepe jut. Eléggé ellentmondásos jelenség: külseje sokak számára visszataszító, mások viszont éppen érdekes, eredeti megjelenése, nem mindennapi "egyénisége" miatt kedvelik. Más országokban a kiállításokon elég gyakori és népszerű.

Eredeti feladata: a 19. század közepén harci kutyának tenyésztették, ma barátságos társként ismert

Jelleme

Barátságos, spontán, vidám kutya. Fiatal korában kissé szilaj, és túlzott lelkesedésében összetörhet néhány holmit. Bátor és nagyon kitartó, a fájdalomra szinte teljesen érzéketlen - éppen ezért sokszor betegségeit is csak akkor lehet észrevenni, amikor már majdnem túl késő. Általában egészséges fajta. Nagyon ragaszkodik a családjához, ám akaratos, sőt makacs is tud lenni.

Társas viselkedése

A bullterrier rendszerint remekül kijön a gyerekekkel. Igen toleráns, és nagyon jól tűri a durvább játékokat is. Az egészen kicsi gyerekekhez kissé túl szilaj lehet. Megfelelő szocializáció esetén a macskákkal és egyéb háziállatokkal sincs gondja. Egyes bullterrierek nagyon szeretnek más kutyákkal verekedni - ez részben természetüktől, részben nevelésüktől függ. Nem tanácsos kan bullterriert vinni egy olyan otthonba, ahol már él egy másik kan kutya - függetlenül attól, hogy milyen fajta -, ilyen esetben elkerülhetetlen a két állat közti összeütközés, bár lehet, hogy csak évek múltán kerül rá sor. A látogatókat megugatja, de ennél tovább nem megy. A felnőttekkel és a gyerekekkel szemben is barátságos viselkedésű. Kritikus helyzetben nem hagyja el a gazdáját.

Szőrzetápolási igénye

A bullterrier szőrzete nem sok gondozást igényel. Általában elég hetente egyszer átkefélni egy puha sörtéjű kefével. A vedlési időszakban gumis kopókesztyűvel vagy gumikefével lehet a legkönnyebben eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat a bundájából. A karmait röviden kell tartani. A hallójáratot időnként meg kell tisztítani; ehhez speciális fültisztító szükséges. A fehér színű bullterriert néha muszáj megfürdetni, de igyekezni kell ezt minél ritkábban tenni. Puha fekhelyet célszerű biztosítani a számára, különben a nyomáspontokon bőrkeményedések alakulhatnak ki.

Tanítása

E kutya nevelését egészen fiatal korban el kell kezdeni, mivel a felnőttkor elérése után már túl erős és befolyásolhatatlan ahhoz, hogy meg lehessen változtatni. A póráz rángatása különösen gyakori probléma. Értelmes állat, amely gyorsan tud tanulni, de makacs is tud lenni. Gazdájának sok türelemre van szüksége, és igen következetesnek kell lennie. Ha a nevelése eléggé változatos, a kutya nem fogja elveszíteni az érdeklődését, és nem is adja fel a tanulást. Érdemes a kölyköt beíratni egy színvonalas engedelmességi tanfolyamra.

Mozgásigénye

A bullterriernek eléggé sok mozgásra van szüksége. A hosszú séta a városban vagy az erdőben, a kerti labdázás, az úszás vagy a kerékpáros sétáltatás mind megfelelő gyakorlatok a számára. A bullterriert felnőttkora előtt nem szabad kerékpáros sétáltatásra vinni - és akkor sem ajánlatos túlzottan megerőltetni.

Alkalmazásai

Szinte kizárólag családi kutyaként tartják. Általában nem kedveli a kutyás sportokat.

Kategória: Őrző-védő kutyafajták / Angol, Brit kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz