kutyafajtak.hu

Rövidszőrű csivava kutya

View the embedded image gallery online at:
https://kutyafajtak.hu/rovid-szoru-csivava-kutya#sigProIdbbe3fb812e
Magyar / idegen név:Rövidszőrű csivava / Chihuahua
Származási hely / feladat:Mexikó / társasági kutya
Marmagasság / Súly:16-22 cm / 0,5-3 kg
Várható életkor / alomszám:15-20 év / 2-5 kölyök

Története

Az aztékok szent városában, Teitihuacában, Mexikó várostól mintegy 80 km-re állt a Tollas Kígyó isten, Quetzalcoatl temploma. A több ezer éves város falai egy ősi kultúrának és virágzásának voltak tanúi. A táj állatvilága is rendkívül érdekes, gazdag. Nem véletlen, hogy itt volt a világ egyik első és legnagyobb állatkertje: Montezuma azték uralkodó tulajdona volt. Csak nemrégen derült ki, hogy ez a földrész a zoológusok paradicsoma. Ennek a különleges állatvilágnak egyik parányi - mesterséges - képviselője a csivava. A fajta a mexikói Chihuahua államról kapta a nevét. Mások szerint az aztékok vagy a toltékok alakították ki a fajtát, a spanyolokkal érkezett kutyákból.

Megjelenése

Színe: sárgásbarna, gesztenyebarna, fehér, fekete, rőt, erősen sárga. Marmagassága: 16-22 cm. Súlya: 0,50-3 kg. A világ legkisebb és legdrágább kutyája. Feje gömbölyű, koponyateteje domború, szeme nagy, kissé kidülledt, sötét. Arcorri része rövid, keskeny. Orrtükre a szőrzet színével azonos, sötétebb vagy világosabb. Füle nagy, nagyon szétálló, figyelő helyzetben lehajtja. Fogazata, de az alsó metszőfogak kissé előbbre állhatnak, mint a felsők. Hengeres nyaka könnyű ívelésű. Háta egyenes, farka kissé csapott, a hátsó végtagokkal kissé alááll. Farka hosszú. Hasa enyhén felhúzott. Mellső végtagjai egyenesek. Mancsa kissé megnyúlt. Szőrzete sűrű, fényes és rövid.

Jelleme

Ez az aprócska mexikói kutya értelmes, éber, játékos és egy kicsit makacs természetű. Általában eléggé magabiztos, sőt néha túlságosan is vakmerő. Rendszerint különösen erősen kötődik egy személyhez, de az egész családdal jól kijön.

Társas viselkedése

A csivava általában békésen együtt tud élni a többi kutyával, bár nyilvánvaló, hogy verekedés esetén nem lehet ellenfél a nagyobb és erősebb rokonai számára. Jól együtt tud élni a macskákkal és egyéb háziállatokkal is. Az idegenekkel szemben kissé tartózkodóan viselkedhet; többnyire nem kedveli az olyan ismeretlen személyeket, akik túlzottan bizalmaskodóan bánnak vele - és ezt egyértelműen tudomásukra hozza. A gyerekekkel jól megfér, feltéve, hogy azok nem bosszantják. Mivel a nagyon kicsi gyerekektől nem várható el, hogy e tekintetben felelősségteljesen viselkedjenek, ez a fajta jobban illik azokhoz, akiknek már nagyobb gyermekeik vannak. Élénk, mozgékony, értelmes, és "túl bátor", mivel megtámadja a nála nagyobb kutyákat is. Jó jelzőkutya, a legkisebb zajra is reagál; dühödt ugatással hívja fel figyelmet.

Szőrzetápolási igénye

A csivava szőrzete nem igényel túl sok ápolást. A rövid szőrű változatot elég egyszer-egyszer átkefélni egy puha gumikefével. A hosszú szőrű kutyák bundáját sörtekefével és fésűvel kell rendbe szedni, de itt sincs szükség túl gyakori törődésre. A szeme időnként megfelelő készítményt kell cseppenteni a csúf könnyfoltok megelőzése vagy csökkentése céljából. Rendszeresen ellenőrizni kell, nem fogkövesek-e a fogai, és a fiatal kutyáknál arra is oda kell figyelni, hogy az új fogak rendesen fejlődjenek. A karmait röviden kell tartani. Ez a kutya eléggé érzékeny lehet a hidegre, a nedvességre és a huzatra - nedves időben nem árt kis kabátot adni rá.

Tanítása

Mivel apró termete miatt nem sok kár tud tenni, általában nem is nagyon törődnek a nevelésével. Ez nagy hiba, nemcsak a gazda, hanem a kutya szempontjából is. A csivava rendszerint igen értelmes kutya, gyorsan meg tudja tanulni a parancsokat, sőt élvezi is a tanulást. A megfelelő nevelésének és szocializációnak jó hatása van jelleme fejlődésére.

Mozgásigénye

A csivava kutya annyira apró, hogy többnyire éppen eleget mozog a lakásban is; e tekintetben tehát nem számít különösebben igényesnek.

Alkalmazásai

Ez a fajta nagyszerű választás azok számára, akik kis lakásban élnek. A gazdája bárhová könnyen magával viheti, és az etetése sem fogja nagyon megviselni pénztárcáját. Sajnos a csivavára sokszor csupán afféle furcsaságként tekintenek, és az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy igazi kutyáról van szó - kutyaszerű szükségletekkel.

A minél kisebb termet kialakítására irányuló tenyésztői törekvés, illetőleg a divatigény következtében az amúgy is parányi csivava a története során egyre kisebb lett, s ma már alig félkilós, de Mexikóban egyes helyeken még előfordul nagyobb is. Az icipici egyedek általában csípőbántalmakban szenvednek, a szukák is nehezen fialnak. Kizárólag lakásban tartható, de ott is figyelni kell rá, mert izgága kis állat lévén állandóan láb alatt van, és egy hirtelen ajtónyitás könnyen a végzetét jelentheti.

Egyéb: A világ legkisebb kutyájának eredete körül számtalan legenda kering. Valószínűleg a toltékok és az aztékok szent kutyáinak leszármazottai, amelyek egyszerre voltak áldozati állatok és finom ínyencségek. Az egyik elmélet szerint a már a régi egyiptomiak által is ismert törpék a vikingek hajóival kerültek az Újvilágba, de sokkal valószínűbbnek tűnik a portugál tengerészek podengo pequenójával való rokonságuk. Bárhogy legyen is, a parányi kutyákat amerikaiak fedezték fel Mexikóban. A jó tenyészetből származó, egészséges csivavák magabiztosan, kíváncsiak, sőt egyenesen lerázhatatlanok, tolakodók és túlcsorduló temperamentumúak. Egy csivava sohasem tűnhet félénknek és idegesnek. Tanulékony és éber. Még sokkal nagyobb kutyákkal szemben is érvényesíti az akaratát. Nem túlfinomult törpe, hanem önálló kutyaszemélyiség kézitáska-formátumban. A hízelgés a legjobb mutatványai közé tartozik, és teljesen alkalmazkodik társához, akit féltékenyen meg is óv. Így ideális társa azoknak, akik szűk élettérrel kénytelenek beérni, de sok időt és szeretetet tudnak áldozni kis barátjukra. Kétes fajtajegy a nyitott koponya (fontanella), de már nem követelik meg, és lehetőleg minél kisebb legyen.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Mexikói kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz