kutyafajtak.hu

Bulldog kutyák összefoglaló

A bulldog kutyák már hosszú ideje töretlen népszerűségnek örvendenek, köszönhetően egyedi megjelenésüknek és agresszitól mentes, megbízható jellemüknek. Habár külsejük alapján a legtöbb bulldog elsőre félelmetes lehet, valójában semmivel sem veszélyesebbek, mint bármely másik kutya.

Ez a cikk egy rövid összefoglalás, de minden bekezdés végén található egy közvetlen link az adott bulldog részletes adatlapjára, ahol képekkel, videóval és sokkal részletesebb leírással találkozhatsz. Jelenleg 6+1 bulldog típusú kutyafajta van ebben a listában.

 

Angol bulldogAz angol bulldog kutyák a legismertebbek a bulldogok közül, melyet főként megjelenésének köszönhetnek. Ez a kutyafajta annyira csúnya, hogy már szinte szép - mondják sokan, de tény, hogy sajnos ez a fajta is áldozatul esett a divatnak. A fajtajellegeinek túlhangsúlyozásával ma már alkalmatlan lenne eredeti feladata ellátására, ugyanakkor személyisége is megváltozott. Ma már csak családi kutyaként vesz részt az emberek életében. Ha szeretnél róla többet is megtudni, nézd meg az angol bulldog kutya részletes adatlapját ITT (ugyanez a honlap).

Francia bulldogA francia bulldog kutyák kis méretűek, ezért szobakutyának ideálisak. A 19. századi Franciaország szerette a különleges állatokat, ezért az angliai bevándorlók kistermetű bulldogjait helyi fajtákkal keresztezték - így jött létre ez a kedves, szelíd társasági kutya. Gyorsan népszerű lett, az ára az egekbe szökött. Érdekesség, hogy még a Titanic túlélői között is volt francia bulldog. (Egyébként a fajta körül mindig vannak érdekességek, főleg a kialakulásának a korát szeretik páran megkérdőjelezni régi festmények vagy régészeti leleletek alapján.) Ismerd meg jobban ezt a kutyafajtát ugyanezen a honéapon: a francia bulldog leírása képekkel.

Amerikai bulldog Az amerikai bulldog kutyák a mai napig nem alkotnak egységes fajtát, ezért a nemzetközi szervezetek nem ismerik el. Ettől függetlenül egyre ismeretebb hazánkban is, köszönhetően annak, hogy ez a bulldog fajta hasonlít talán a legjobban az eredeti ősökre. Nagy méretű, erős, tettrekész. Kőkemény házőrő és vadászkutya is, ha kell - nem arra való, hogy mindenkinek a barátja legyen. Két változatban tenyésztik, ismerd meg jobban itt az amerikai bulldog kutyafajtát!

Ausztrál bulldog Az ausztrál bulldog kutya két elhivatott tenyésztő sok évnyi fáradozásának eredménye - az angol bulldog és az amerikai staffordshire bullterrier volt a tenyésztés alapja. Nem új kutyafajta létrehozása volt a céljuk, hanem egy olyan bulldogok szerettek volna, amely jól alkalmazható marhacsordák mellett és emellett jól bírja Ausztrália forró és száraz éghajlatát. A kutyák munkabírása és jelleme volt a fő szempont a kutyák szelekciója során, de azért igyekeztek megtartani a bulldog kutyák jellegzetes alakját is. Szerencsére sikerült "hőállóvá" tenni őket, és egyre többen foglalkoznak ezen kutyafajta tökéletesítével - az FCI még nem ismeri el. [Hamarosan részletesebb leírást is találsz erről a fajtáról.]

Catahoulai bulldog A Catahoulai bulldog lényegében egy keverék fajta, mely létrehozásához az angol bulldogot és a Catahoulai leopárdkutyát vették alapul. Világos rövidszőrű, közepes méretű, izmos kutya. Lényegében az argentin dog amerikai megfelelőjének tartják. Alkalmas őrző-védő munkára, vadászatra, de családi kutya szerepre is. [Hamarosan részletesebb leírást is találsz erről a fajtáról.]

Hamarosan az alábbi fajták következnek:

  • Az alapaha kékvérű bulldog (Otto bulddog)
  • "Indián bulldog"
  • Fehér angol bulldog
  • Óangol / Régi angol bulldog
Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz