kutyafajtak.hu

Szőrtelen, kopasz kutyafajták

A három legismertebb szőrtelen kutya a mexikói, a perui és a kínai kopasz kutya, mely utóbbiak eredete meglehetősen bizonytalan. Ha két ilyen kopasz kutya párosodik, az alom 25%-a életképtelen, míg az alom másik 25%-a rendes szőrzetű lesz. Az amerikai szőrtelen terrier egy fiatal kutyafajta és kopaszságának genetikai oka is más, mint az többieknek. Ha ők szaporodnak, akkor az utódok is egészségesek és szőrtelenek lesznek. A legtöbb kopasz kutya egyébként nem teljesen szőrtelen! A fejen, a farkon és a lábszárakon vannak/lehetnek szőrszálak. Sok fajtánál a kölykök egy része teljesen szőrös, ők a "powder puff" egyedek.

A szőrtelen kutya legnagyobb előnye, hogy a "kutyára" allergiás emberek is tarthatják, mert a "bundájuk" nem szívja magába azokat a légköri anyagokat, melyek aztán problémát okoznak a kutyaszőrre allergiás embereknél. Nem bolhásak, nincs "kutyaszaguk". A kopasz kutya nem hullatja a szőrét (vagy csak néhány szálat).

Egy kopasz kutya persze persze hátrányokkal is rendelkezik. Először is jobban oda kell rá figyelni, hogy meg ne fázzon, a hidegben már csak felöltözve mehet az utcára. Nyáron könnyebben leég, szinte mindig kenni kell a bőrét védekezésül. A szőrzet nem védi a bőrüket, ezért jobban kell rájuk vigyázni, mert allergiára, fertőzésekre hajlamosabbak. A legtöbb szőrtelen kutyafajta hibás fogazattal rendelkezik, ennek genetikai háttere van.

A világon számtalan helyen előfordulnak szőrtelen állatok, de a természeti körülményektől függően nem mindenhol tudnak életben maradni. A kutyák közül is csak az egyenlítőhöz közel eső területen alakultak ki és maradtak fent eleinte az ilyen kutyafajták.

Kínai kopasz kutyaA kínai kopasz kutya valószínűleg nagyon régi fajta, akár már 10.000 éves is lehet, ugyanakkor sokak szerint valójában Amerikából származik és alig párszáz éves. Marmagassága 30 cm körüli, súlya kb 5 kg. Lelkes, okos, nagyon játékos fajta. Bőre meleg és szemben a többi kutyafajtával, a bőre egész felületén képes izzadni. Fontos, hogy a bőrét rendszeresen ápolni és óvni kell a környezeti hatásoktól. Ismerd meg itt jobban a kínai kopasz kutyát!

Perui kopasz kutyaA perui szőrtelen kutya sokak szerint a kínai bevándorlók meztelen kutyáitól származik, de sokak szerint ennek a inkább az ellenekzője igaz. Az biztos, hogy ez a kutyafajta nagyon éber és mozgékony állat. Három méretváltozatban fogadják el, lehet kicsi, közepes és nagy, a súlyuk 4 és 23 kg között változik. A feje, a háta és a farka többnyire némileg szőrös. A perui kopasz kutya leírása képekkel itt található.

A mexikói szőrtelen kutya sok változatban létezik, melyek közül a miniatűr és a nagy méret a két legelterjedett. Ez utóbbi őrző-védő feladatok állátására is alkalmas. Habár szőre nincs, a testhőmérséklete magas. Nincs nagy mozgásigénye, ezért lakásban ideálisan tartható. A mexikói kopasz kutya csendes, nyugodt és intelligens. Különlegessége, hogy nem ugat, inkább vonyít. Ismerd meg jobban ezt a fajtát: Xoloitzcuintli / Mexikói szőrtelen kutya.

További szőrtelen kutyafajták:

  • Amerikai szőrtelen terrier
  • Szőrtelen khala kutya
Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz