kutyafajtak.hu

Kínai (meztelen, szőrtelen) kopaszkutya

Bizonyos, hogy Kínában már 10.000 évvel ezelőtt létezett egy szőr nélküli kutyafajta. Egyes vélemények szerint ez a fajta a mexikói kopaszkutya őse, mások viszont pont az ellenkezőjét állítják, tudniillik, hogy a kínai kopaszkutya éppen a csivava és a mexikói kopaszkutya keresztezéséből alakult ki. Bár származása és megjelenésének időpontja nem tisztázott, akkor keltette fel a nyugati világ érdeklődését, amikor 1885-ben a kutya első alkalommal részt vett egy New Yorkban tartott kiállításon. Ettől kezdve terjedt el és vált népszerűvé egész Amerikában és Európában, ahová Anglián keresztül érkezett.

Testi adottságok

A kínai kopaszkutya kis termetű fajta, a kan marmagassága 28-33 cm, a szukáé 23-30 cm, súlya egyik nemnél sem haladhatja meg az 5,5 kg-ot. Két változatban fordul elő: a közepes, finomabb csontozatú úgynevezett őztípus és a nehezebb csontozatú változat, amit e példányok megjelenése is tükröz. A kínai kopaszkutya testéről szinte teljesen hiányzik a szőr, csak némi szőrpihe borítja, bőre meleg, felszínén sok verejtékmirigy található. Fő jellegzetessége a fején lévő, különböző hosszúságú szálakból álló szőrbóbita, amely a stopnál kezdődik és a nyakszirt vége felé keskenyedik. Az összes szín és színkombináció megengedett.

Jellem és alkalmazkodóképesség

A kínai kopaszkutya vidám és szórakoztató eb, egyáltalán nem agresszív vagy emberkerülő, bár idegenekkel szemben bizalmatlan. Ismerősökkel barátságos és különösen kedves a családjával. Nagyon élénk, aktív és játékos társ, imádja, ha kényeztetik. Szeret a gazdája közelében lenni. Lakásban jól tartható. Tanulékony, nevelését elég korán kezdjük.

Gondozás és testmozgás

Kevés szőre nem igényel különleges gondozást. A fejbóbita megfelelő kialakulásához elengedő a kiegyensúlyozott étrend és a napi többszöri séta biztosítása. A világos színű kutyák könnyen leégnek a napon, ezért sétáltatás előtt a bőrt kenjük be magas faktorszámú naptejjel. A fésüléshez puha kefét használjunk.

Kínai meztelen kutya

Származási országa: Kína

Eredeti feladata: öleb

Marmagassága: 23-33 cm

Súlya: max. 5,5 kg

Jelleme

A kínai meztelen kutya lelkes, okos, kátékos állat. Nagyon eleven és mozgékony, még a házon belül is. Rögtön megérzi, ha a lakásban rossz a hangulat, és éberen figyel minden neszre. Ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben, ugatással jelez. Elég erősen kötődik a gazdájához és a családjához; nem lesz "mindenki barátja".

Társas viselkedése

Ez az eb rendszerint jól megfér a többi kutyával és az egyéb háziállatokkal. Az ismeretlenekkel szemben kissé tartózkodó és óvatos. A gyerekekkel elég jól kijön, de nem tanácsos nagyon kicsi, illetve túl szilaj természetű gyerekek mellett tartani.

"Szőrzetápolási" igénye

A kínai meztelen kutya bőrére nagy figyelmet kell fordítani. A kiállításokon versenyeztetett egyedek gazdái rendszeresen ledörzsölik (ehhez általában emberi használatra szánt bőrradírt használnak), hogy eltávolítják az elhalt hámsejteket és puhábbá tegyék a bőrt. A lényeg az, hogy a bőr feszes és sima maradjon, s megóvják a kiszáradástól. Erre a célra kiváló krémek és készítmények kaphatók. A bőr - és különösen a pigmentálatlan területek - könnyen leég, ezért az ilyen kutyát nem tanácsos hosszabb ideig a napon tartani, s mindenképpen ajánlott jó minőségű napozószerrel bekenni a testét. A púderpamacs változat szőrt időnként ki kell kefélni, és néha meg is lehet mosni. A kiállításra szánt ezeknél többnyire rövidre nyírják a pofától a nyakig terjedő területet, úgy, hogy alul V alakban érjen véget a rövid szőrű rész. Rendszeresen ellenőrizni kell, nincs-e a fogain fogkő,s oda kell figyelni arra is, hogy mikor törnek elő újabb fogak.

Tanítása

A kínai meztelen kutya nevelése könnyű. Noha elég értelmes, és gyorsan megérti, mit akarnak tőle, a következetesség akkor is nagyon fontos. Nagy figyelmet kell fordítani a szocializációjára - ez jót tesz jelleme fejlődésének.

Mozgásigénye

Ez az eb mozgásigényét a család életmódjához igazítja. Szívesen elkíséri gazdáját akár hosszabb sétákra is, de azt sem bánja, ha a bőr sérülései után sokszor látható heg marad vissza, ezért a kínai meztelen kutyát fokozottan óvni kell a más kutyákkal folytatott hevesebb játékoktól, és nem ajánlatos bozótos vidéken sétáltatni.

Alkalmazásai

Ezt a kicsi, szokatlan megjelenésű kutyát társként tartják, de a kiállításokon viszonylag gyakori szereplő.

Egyéb: Ázsia, Afrika és Dél-Amerika meleg éghajlatán életben tudnak maradni a normális esetben szőrös kutyák szőrtelen mutációi. Évszázadok óta melegítik gazdáikat, orvosságként és táplálékul szolgálnak. A Kínából tengerészek által hozott példányokat a legújabb időkben először az USA-ban tenyésztették. A többé-kevésbé szőrös mancsokon, farkon és fejen kívül szőrtelen egzotikumok testhőmérséklete állandóan magas, fogazatuk hiányos. Minden "szőrtelennek" van szőrös, teljes fogazatú változata is (powder puff fátyolszerű szőrzettel), mert a kizárólag szőrtelen állatokkal folytatott tenyésztés a kölykök anyaméhbeli elhalásához vezet. A szőrtelen kutyákat könnyű gondozni, nem érzékenyek az élősködőkre, és azok különösen nagyra értékelik őket, akik szőr-allergiában szenvednek. A hidegtől és a tűző naptól egyaránt védeni kell őket. Egyébként élénk, gyengéd, szeretetre éhes, idegenekkel szemben elutasító kutyák. A powder puffok nem érzékenyek, de rendszeresen fésülni kell őket.

Kategória: Ölebek, házi kedvencek / Kínai kutyafajták

Források: Wikipedia & fórumok & tenyésztők;
Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2.
Szinák János-Veress István: Kutyakalauz
Esther Verhoef: Nagy kutya enciklopédia
Eva-Maria Krämer: Elektra kutyakalauz